Daily Archives: 04/12/2020

Εκπαίδευση στις Φυλακές: Κανονιστικό Πλαίσιο Προστασίας και Καλές Πρακτικές στο Crime Times

Εκπαίδευση στις Φυλακές: Κανονιστικό Πλαίσιο Προστασίας και Καλές Πρακτικές της Μαρίας-Δήμητρας Μισυρλή, ΜΔΕ, στο νέο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Crime Times του Κεντρου Μελετης του Εγκλήματος.

Βλ.σχεικά https://www.crimetimes.gr/εκπαίδευση-στις-φυλακές-κανονιστικό/

Το άρθρο αποτελεί το πρώτο από τα τρία μέρη της επιστημονικής μελέτης που έχει εκπονηθεί από την κυρία Μαρία-Δήμητρα Μισυρλή με τον τίτλο «Εκπαίδευση στις Φυλακές» στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεων του «Crime & Media Lab» του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος – της Ομάδας Εργασίας για το «Έγκλημα στα ΜΜΕ» (https://e-keme.gr/crime-%CE%BCedia-lab/).

Στο μέρος αυτό γίνεται η εισαγωγή των αναγνωστών στο θέμα, ξεκινώντας με μια σύντομη και γενική αναφορά στην προστασία των δικαιωμάτων των κρατουμένων όπως αυτή αποτυπώνεται στους λόγους της αντεγκληματικής πολιτικής. Έπειτα παρουσιάζεται το ειδικότερο δικαίωμα στην εκπαίδευση των κρατουμένων, με σύντομη παρουσίαση του κανονιστικού πλαισίου που κατοχυρώνει το δικαίωμα σε διεθνές, ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο. Στη συνέχεια, γίνεται μια σκιαγράφηση των εξελίξεων που έχουν λάβει χώρα στον ελληνικό χώρο και, τέλος, γίνεται αναφορά σε καλές πρακτικές που αφορούν την εκπαίδευση των κρατουμένων και έχουν εφαρμοστεί σε χώρες του εξωτερικού.

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Το θέατρο στη φυλακή

«Θέλω να δώσω ευκαιρία σε αυτούς που δεν έχουν φωνή να μιλήσουν και να εκφραστούν. Ένας από τους στόχους της Τέχνης, ειδικά μέσα στις φυλακές, είναι να αλλάξουμε την εικόνα που έχει ο κρατούμενος για τον εαυτό του», επισημαίνει μεταξύ άλλων ο κ. Στάθης Γράψας, σκηνοθέτης-εμψυχωτής με πολύχρονη εμπειρία σε Ελλάδα και Αυστραλία, στην εξαιρετικά ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μας παραχώρησε για τη δύναμη του θεάτρου και τις θετικές επιδράσεις που μπορεί να ασκήσει στον έγκλειστο πληθυσμό. Η συνέντευξη δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος Crime Times.


Κοινή Αφετηρία. Συνεργασία ΕΚΚΝΑ & ΚΑΤΚΕΘ 2019

Το 2010 ο Στάθης Γράψας ξεκίνησε εθελοντικά το θέατρο στις ελληνικές φυλακές και δημιούργησε το πρόγραμμα «Θεατρικό Εργαστήρι Προσωπικής Ανάπτυξης». Στόχοι του εργαστηρίου είναι η μείωση της υποτροπής και η επανένταξη των κρατουμένων μέσω της ενίσχυσης της αίσθησης του ανήκειν και της δημιουργικής απασχόλησης.

Η συνέντευξη που δημοσιεύεται στο νέο τεύχος του επιστημονικού περιοδικού Crime Times του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος αποτελεί μέρος της επιστημονικής δράσης του Crime & Media Lab–Ομάδας Εργασίας για το Έγκλημα στα ΜΜΕ (https://e-keme.gr/category/working-groups/crime-%ce%bcedia-lab/), στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, με θέμα το «Θέατρο στη Φυλακή».

Η μελέτη που εκπονείται από την κυρία Έλενα Φώτου, Πτυχιούχο Τμήματος “Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ” ΑΠΘ, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ “Εγκληματολογίας” του Παντείου Πανεπιστημίου, θα εμπλουτιστεί και με άλλες συνεντεύξεις από άτομα με πολύχρονη εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα, με σημαντικές παρατηρήσεις για τη θετική επίδραση των δράσεων αυτών και ένα εκτενέστερο θεωρητικό κείμενο.

Συνέντευξη: Έλενα Φώτου, Πτυχιούχος Τμήματος “Δημοσιογραφίας & ΜΜΕ” ΑΠΘ, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια του ΠΜΣ “Εγκληματολογίας” του Παντείου Πανεπιστημίου, Επιστημονική επιμέλεια: Δρ Αγγελική Καρδαρά.

Μέσα από τη συνέντευξη αναδεικνύεται η αξία του θεάτρου για τον έγκλειστο πληθυσμό και καταγράφονται τα πολύ θετικά αποτελέσματα που μπορεί να επιφέρει στη ζωή του κρατούμενου εντός φυλακής αλλά και στην πορεία του εκτός φυλακής. Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνει ο κ. Γράψας στην εν λόγω συνέντευξη:

«Θέλω να δώσω ευκαιρία σε αυτούς που δεν έχουν φωνή να μιλήσουν και να εκφραστούν. Ένας από τους στόχους της Τέχνης, ειδικά μέσα στις φυλακές είναι να αλλάξουμε την εικόνα που έχει ο κρατούμενος για τον εαυτό του. Πρέπει να τους δοθεί η ευκαιρία να λυθεί το σώμα τους, να εκφραστούν και να υπάρξουν με διαφορετικό τρόπο από αυτόν που ήξεραν μέχρι τώρα. Ο κρατούμενος πρέπει να επιβιώσει σε μια συνθήκη σκληρή. Άρα, είτε θα ενωθεί με κάποια κλίκα, με κάποια συμμορία, για να μπορεί να αντεπεξέλθει σε αυτό το περιβάλλον και να προτάσσει την εικόνα του σκληρού για να επιβιώσει, ή η προσωπικότητά του θα είναι αρκετά ισχυρή για να ανεξαρτητοποιηθεί. Η πρώτη εκδοχή είναι ο γενικός κανόνας και αυτό πρέπει να χειριστούμε. Αν αυτό δεν αλλάξει άμεσα, αν δεν σπάσει αυτή η εικόνα, έχουμε λιγότερες πιθανότητες να μειώσουμε την υποτροπή, μιας και το στίγμα ξεκινάει από τον ίδιο. Θα είναι απλώς ένας άνθρωπος που θα μπαινοβγαίνει, γιατί η εικόνα για τον εαυτό του είναι αυτή πλέον. Γι’ αυτό και η υποτροπή είναι σε τόσο υψηλό βαθμό.

Αν καταφέρουμε να αλλάξει, να εκφράζεται διαφορετικά με το σώμα του, να αρχίσει να σκέφτεται όλα αυτά που τον απασχολούν, θα είναι μια αρχή. Όλα αυτά βέβαια σε μια φυλακή είναι ταμπού, δεν τα συζητάνε. Θέλουμε να μπαίνουν στην διαδικασία της κουβέντας. Για τα αγόρια η κουβέντα είναι πολύ δύσκολο πράγμα, δεν μιλάμε, και οι μέσα και οι έξω».

Βλ.σχετικά https://www.crimetimes.gr/%ce%b8%ce%ad%ce%bb%cf%89-%ce%bd%ce%b1-%ce%b4%cf%8e%cf%83%cf%89-%ce%b5%cf%85%ce%ba%ce%b1%ce%b9%cf%81%ce%af%ce%b1-%cf%83%ce%b5-%ce%b1%cf%85%cf%84%ce%bf%cf%8d%cf%82-%cf%80%ce%bf%cf%85-%ce%b4%ce%b5/

Πόσο σημαντικό στ’αληθεια να δοθεί έμφαση στην τέχνη μέσα από την οποία ο έγκλειστος πληθυσμός μπορεί να ανακαλύψει τις θετικές πλευρές του εαυτού του, να μάθει να εκφράζει συναισθήματα και να αναζητά δημιουργικές διεξόδους που οδηγούν σε πιο φωτεινούς δρόμους.

1 Comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

14ο τεύχος Crime Times

Το επιστημονικό περιοδικό του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, το γνωστό πλέον CrimeTimes (www.crimetimes.gr), δημοσίευσε το 14ο τεύχος του και είμαστε όλοι πολύ υπερήφανοι! Συγχαρητήρια σε όλους τους συντελεστές για το άρτιο αποτέλεσμα!

Το νέο CrimeTimes (τεύχος 14ο) κατέφθασε γιορτινό και παρουσιάζει και πάλι πληθώρα ενδιαφερόντων θεμάτων: τεχνητή νοημοσύνη και προσωπικά δεδομένα, σιωπηρά αποδεκτές παρεπόμενες ποινές επί κορωνοϊού, street-art, γυναικοκτονία και βία εναντίον διεμφυλικών γυναικών, αποκαταστατική δικαιοσύνη, έγκλημα και μουσική, ψυχοπαθολογία και έγκλημα, αλγόριθμοι στην ποινική δίκη, αποζημίωση αδίκως κρατηθέντων, εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας, εκπαίδευση στις φυλακές και πολλά ακόμα από τη συντακτική ομάδα μας και τους συνεργάτες του τεύχους.

Ο Καθηγητής Πανούσης αναρωτιέται αν πράγματι δεν υπάρχουν επικίνδυνοι άνθρωποι, ο Δρ Ευάγγελος Στεργιούλης αρθρογραφεί για οργανωμένο έγκλημα και νέες τεχνολογίες, και ο σκηνοθέτης Στάθης Γράψας παραχωρεί μια συνέντευξη-ποταμό στο Crime & Media Lab του ΚΕ. Μ.Ε. για το θέατρο μέσα στη φυλακή.

Σε αυτό το τεύχος παρουσιάζονται δύο πολύ ενδιαφέροντα θέματα και από την Ομάδα του Crime & Media Lab του ΚΕ.Μ.Ε. για την εκπαίδευση και για το θέατρο στις φυλακές. Θερμά συγχαρητήρια στα μέλη μας, Μαρία-Δήμητρα Μισυρλή και Έλενα Φώτου. Συνεχίζουμε πολύ δυναμικά και δημιουργικά και με τις επόμενες δημοσιεύσεις!

Βλ. σχετικά θέματα

Εκπαίδευση στις Φυλακές: Κανονιστικό Πλαίσιο Προστασίας και Καλές Πρακτικές

«Θέλω να δώσω ευκαιρία σε αυτούς που δεν έχουν φωνή να μιλήσουν και να εκφραστούν. Ένας από τους στόχους της Τέχνης, ειδικά μέσα στις φυλακές, είναι να αλλάξουμε την εικόνα που έχει ο κρατούμενος για τον εαυτό του»

Επισκεφθείτε μας: http://www.crimetimes.gr

Καλή σας ανάγνωση!!

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Παρασκευή

Καλημέρα στην αγαπημένη παρέα του blog!

Με ένα βήμα, άλλωστε, ξεκινούν τα πάντα!

Καλή Παρασκευή και ένα όμορφο Σαββατοκύριακο, σας εύχομαι! Εμείς συνεχίζουμε και το Σάββατο δημιουργικά, αλλά η Κυριακή θα είναι η μέρα ηρεμίας και χαλάρωσης!

❤️

Ανάρτηση φωτογραφίας από: https://unsplash.com/photos/IuLgi9PWETU

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά