-Interview_17

Συνέντευξη 17η «Το έγκλημα στην Ελλάδα της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης» (6/11/2012)

Η Αγγελική Νικολούλη, η πρώτη γυναίκα αστυνομικός ρεπόρτερ στην Ελλάδα, με πολύτιμη συμβολή στην εξιχνίαση του εγκλήματος, μου παραχώρησε μία πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη για το έγκλημα στην Ελλάδα της εποχής της οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Μου μίλησε για τις δύσκολες και επικίνδυνες υποθέσεις που έχει κληθεί να αντιμετωπίσει όλα αυτά τα χρόνια, για τη διαφοροποίηση της μορφής του εγκλήματος με την πάροδο των ετών, για τις εξαφανίσεις ανηλίκων, αλλά και για τη συγγραφική της δραστηριότητα. Τέλος, κατέκρινε την κωλυσιεργία των Αρχών σε υποθέσεις εξαφάνισης που έχει ως αποτέλεσμα, συχνά να βρίσκονται οι αγνοούμενοι στα αζήτητα νοσοκομείων ή νεκροτομείου….
Προσωπικά, εύχομαι στην κ. Νικολούλη δύναμη στο δύσκολο έργο της. Θα ήθελα να τονίσω ότι πρόκειται για μία από τις πιο ευγενικές φυσιογνωμίες στο χώρο της δημοσιογραφίας. Μία γυναίκα που εργάζεται σκληρά, ακολουθώντας ένα μονοπάτι δύσβατο, αλλά που ταυτόχρονα δεν χάνει την ανθρωπιά και το χαμόγελό της, όπως άλλοι συνάδελφοί της δημοσιογράφοι…Τόσο η ίδια όσο και η ομάδα της ενδιαφέρθηκαν πολύ γλυκά, ζεστά και ανθρώπινα για την προσπάθεια που κάνω σε αυτήν τη σελίδα και, παρά το φόρτο εργασίας με την προετοιμασία της εκπομπής στον ALPHA, μου αφιέρωσαν πολύ χρόνο, γεγονός που με έχει συγκινήσει. Γι’ αυτό, ευχαριστώ και δημόσια την κ. Νικολούλη και την ομάδα της. Τελικά, δεν είναι τυχαίο ότι κάποιοι άνθρωποι, όπως η συμπατριώτισσα (από τον Πύργο Ηλείας) Αγγελική Νικολούλη, έχουν αστέρι….


Λίγα λόγια για την Αγγελική Νικολούλη: Η Αγγελική Νικολούλη, γεννήθηκε στον Πύργο Ηλείας. Στη μάχιμη δημοσιογραφία μετρά περίπου 30 χρόνια σε εφημερίδες της Πάτρας, της Αθήνας, σε περιοδικά και στην τηλεόραση. Ως νεαρή ρεπόρτερ τόλμησε να δοκιμαστεί στο σκληρό για τα χρόνια εκείνα αστυνομικό ρεπορτάζ. Οι αποκαλύψεις της και τα καυτά ρεπορτάζ της, την καθιέρωσαν στο χώρο με αποτέλεσμα να είναι η πρώτη γυναίκα αστυνομικός ρεπόρτερ στην Ελλάδα. Οι τολμηρές για εκείνα τα χρόνια έρευνες της, συζητήθηκαν όσο τίποτε άλλο στην κοινωνία της Πάτρας (πορνεία και εκμετάλλευση παιδιών, ναρκωτικά, φυλακές). Η εφημερίδα «Απογευματινή» την κάλεσε στην Αθήνα, όπου συνέχισε τις καυτές έρευνες, τις αποστολές και τα ρεπορτάζ, έχοντας για δασκάλους της τον Χρήστο Πασαλάρη και τον Γιάννη Βούλτεψη. Μια από τις μεγάλες επιτυχίες της, η αποκάλυψη της δράσης του «δράκου» Κυριάκου Παπαχρόνη σε Θεσσαλονίκη και Δράμα και η συνέντευξη που του πήρε στα κρατητήρια λίγο μετά τη σύλληψη του. Ο «Ελεύθερος Τύπος» την επέλεξε με το ξεκίνημά του για στέλεχός του. Στην αρχή ως υπεύθυνη του αστυνομικού ρεπορτάζ και στη συνέχεια υπεύθυνη όλων των τμημάτων αστυνομικού, ελεύθερου, υπουργείων, φωτορεπόρτερ. Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτός ήταν ένας τίτλος άγνωστος για γυναίκα δημοσιογράφο εκείνα τα χρόνια. Στην εφημερίδα αυτή έκανε και αποκαλύψεις που πέρασαν τα σύνορα της χώρας-αεροπειρατεία, κατασκοπεία, τρομοκρατία ενώ συνέβαλε στον εντοπισμό και στη σύλληψη του «δράκου» των νοτίων και βορείων προαστίων, Σπύρου Μπέσκου. Το «Έθνος» την κάλεσε μετά από χρόνια να αναλάβει υπεύθυνη θέση στο νέο περιοδικό «ΧΡΟΝΟΣ» και το κοινωνικό και αστυνομικό ρεπορτάζ στο «Έθνος της Κυριακής». Έφερε στο φως την υπόθεση των υποκλοπών με θύματα πολιτικούς και παράγοντες της χώρας, που γίνονταν από την τότε ΕΥΠ. Παράλληλα εργάστηκε και στα περιοδικά «Εικόνες» και «Επίκαιρα». Στην τηλεόραση και συγκεκριμένα στο MEGA, εμφανίστηκε ως συνεργάτης του Κώστα Χαρδαβέλλα στο κοινωνικό ρεπορτάζ «Χωρίς Μοντάζ». Στη συνέχεια ανέλαβε την έρευνα σκοτεινών εγκλημάτων και εξαφανίσεων μέσα από την εκπομπή «Ρεπορτάζ στην Ομίχλη» και ήταν συμπαρουσιάστρια του Κώστα Χαρδαβέλλα στο ίδιο κανάλι. Μετά από δύο χρόνια, τον Οκτώβριο του 1995, εμφανίστηκε στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ με τη δική της ζωντανή, πολύωρη εκπομπή «Φως στο Τούνελ». Στο ίδιο κανάλι παρέμεινε και όταν μετονομάστηκε σε ALPHA. Το 2001 μετακόμισε στο ALTER όταν αυτό βρισκόταν στα πρώτα του βήματα… Το 2012 επιστρέφει στον ALPHA για να συνεχίσει τις αναζητήσεις και τις αποκαλύψεις μέσα από την εκπομπή της «Φως στο Τούνελ» που σημειώνει υψηλά ποσοστά τηλεθέασης με ρεκόρ μέχρι σήμερα το 70%, με την υπόθεση Νικολαϊδη- Καλαθάκη- Κράμπη.

-Κυρία Νικολούλη, ασχολείστε πολλά χρόνια μέσω των εκπομπών σας με το έγκλημα και τη διαλεύκανσή του. Έχετε παρατηρήσει, με την πάροδο των ετών, κάποια διαφοροποίηση ως προς τη φύση των υποθέσεων που εξετάζετε; Μπορείτε να μας δώσετε συγκεκριμένα παραδείγματα και χαρακτηριστικά αυτής της αλλαγής;

-Η κοινωνία εξελίσσεται και μαζί μ’ αυτήν και το έγκλημα. Κανείς δε θα μπορούσε πριν από 15-20 χρόνια, να φανταστεί το ηλεκτρονικό έγκλημα που σήμερα φιγουράρει στις πρώτες θέσεις της σχετικής λίστας. Η οικονομική κρίση συνέβαλε στο να θεριέψουν οικονομικά εγκλήματα, ληστείες μετά φόνων για λίγα ευρώ, κλοπές, διαρρήξεις και απάτες. Παράλληλα, σημείωσε άνοδο και η δράση του εισαγόμενου εγκλήματος, μαφίες Ρώσων και κυρίως Αλβανών που δε διστάζουν για λίγες χιλιάδες ευρώ να εκτελέσουν ανυποψίαστους πολίτες μόνο και μόνο γιατί τους το ζήτησαν με συμβόλαια θανάτου.

-Ποιες υποθέσεις στη διάρκεια όλων αυτών των ετών σας έχουν συγκλονίσει περισσότερο και γιατί;

-Δεν μετριούνται στα δάχτυλα των δυο χεριών. Είναι πολλές και καθεμία παρουσιάζει την ιδιαιτερότητα της. Κανείς δεν θα ξεχάσει την υπόθεση Νικολαΐδη –Καλαθάκη που εκτέλεσε η συμμορία του Τάκη Κράμπη για τα pin των καρτών και γενικότερα για το χρήμα. Ένας αγώνας που διήρκησε αρκετά χρόνια για να αποδοθεί δικαιοσύνη. Η υπόθεση του μικρού Άλεξ που απ’ την πρώτη στιγμή η εκπομπή βρήκε την άκρη της. Καταθέσεις στη δικαιοσύνη η μία μετά την άλλη και ένα δικαστήριο ανηλίκων που αποφάνθηκε ότι η έρευνα του ΤΟΥΝΕΛ ήταν σωστή και τα παιδιά ένοχα γι’ αυτό το αποτρόπαιο έγκλημα. Οι κακοί χειρισμοί των Αρχών στην υπόθεση αυτή μπλόκαραν τον εντοπισμό του πτώματος του μικρού παιδιού.

-Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες και επικίνδυνες υποθέσεις που κληθήκατε να αντιμετωπίσατε;

-Πολλές και ξεχωριστές. Όταν σκαλίζεις για να βρεις όλα όσα οι άλλοι έχουν θάψει, ενοχλείς. Είναι σαν να προκαλείς τον κίνδυνο και πρέπει να είσαι πανέτοιμος για να τον αντιμετωπίσεις.

-Ποια υπόθεση που αντιμετωπίσατε σας προβλημάτισε περισσότερο και γιατί;

-Με προβληματίζουν, με εξοργίζουν και με στενοχωρούν οι υποθέσεις εκείνες που ενώ είναι δολοφονίες παραμένουν στα συρτάρια των Αρχών, γιατί δεν τολμούν να τις αγγίξουν. Αυτό παρατηρείται κυρίως στις επαρχιακές πόλεις που κανείς δεν τολμά να ταράξει τα λιμνάζοντα ύδατα.

-Θα ήθελα να μας μιλήσετε για τις εξαφανίσεις ανηλίκων. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχετε στη διάθεσή σας, ποια είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των υποθέσεων και τι μας δείχνουν οι αριθμοί; Έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια και ποια είναι συνήθως η κατάληξη υποθέσεων που αφορούν ανηλίκους;

-Έχουν αυξηθεί τα περιστατικά με δράστες τους ίδιους τους γονείς…..Τα παιδιά μετατρέπονται σε μπαλάκι τους. Αρπάζοντας ένα ανήλικο «λύνουν» και τις διαφορές τους. Δεν μπορούμε να πούμε ότι η Ελλάδα χάνει στους δρόμους τα ανήλικα παιδιά της. Δεν έχουμε αύξηση τέτοιων περιστατικών. Με τα παιδιά των αλλοδαπών στα φανάρια και στην επαιτεία γενικότερα υπάρχει ένα θέμα, αλλά είναι σχετικά εύκολη η αντιμετώπισή του. Είναι γνωστές στις Αρχές λίγο πολύ οι συμμορίες που τα εκμεταλλεύονται.

-Μπορείτε, βασιζόμενη στην εμπειρία που έχετε αποκομίσει μέσα από τις εκπομπές σας, να δώσετε κάποιες συμβουλές στους γονείς ώστε να προλάβουν τόσο δυσάρεστες καταστάσεις;

-Υπάρχουν τα δικαστήρια για τις οικογενειακές διενέξεις. Οι αρπαγές των ίδιων των παιδιών τους δε λύνουν τα προβλήματα. Αντίθετα τα διογκώνουν. Όσον αφορά στις πραγματικές εξαφανίσεις παιδιών σαφώς οι γονείς θα πρέπει να έχουν το νου τους και να προστατεύουν τα παιδιά τους.

-Σε πολλές από τις υποθέσεις που έχετε εξιχνιάσει, έχετε έρθει αντιμέτωπη με την κωλυσιεργία του κρατικού μηχανισμού. Για ποιους λόγους, θεωρείτε, ότι η αστυνομία και οι αρμόδιοι φορείς, αδυνατούν να παίξουν το ρόλο τους; Έλλειψη οργάνωσης, συντονισμού, άλλα αίτια; Έχει αλλάξει η κατάσταση στον τομέα αυτό σε σχέση με το παρελθόν;

-Δυστυχώς οι Αρχές δεν κινούνται έγκαιρα σε μια δήλωση εξαφάνισης. Όταν χάνεται κάποιος ενήλικας η άποψη που επικρατεί είναι ότι σκηνοθέτησε ο ίδιος την εξαφάνισή του. Χάνεται πολύτιμος χρόνος και στοιχεία που ίσως οδηγήσουν στην εξιχνίαση μιας δολοφονίας. Έλλειψη οργάνωσης και συντονισμού παρατηρείται στις εξαφανίσεις ατόμων χωρίς στοιχεία. Αυτό, που ακολουθεί, μόνο σε τριτοκοσμικές χώρες γίνεται. Δεν συντονίζονται μεταξύ τους και καταλήγουν οι αγνοούμενοι στα αζήτητα κάποιου νοσοκομείου ή νεκροτομείου.

-Κατά την προσωπική σας άποψη, η κρίση -οικονομική και κοινωνική- που μαστίζει τη χώρα μας, θα οδηγήσει σε αύξηση υποθέσεων εξαφάνισης; Πιστεύετε ότι μπορούμε να προλάβουμε τέτοια φαινόμενα και με ποιο τρόπο;

-Ήδη παρατηρείται αύξηση στις εξαφανίσεις με βασικά αίτια τα προβλήματα που προκαλεί η οικονομική κρίση. Χάνονται πολλοί με ψυχολογικά προβλήματα, με τάσεις αυτοκτονίας, ενώ άλλοι έχουν πέσει θύματα δολοφονιών. Πιστεύω πως το πρόβλημα πρέπει ν’ αντιμετωπίζεται στη ρίζα του προληπτικά. Όταν κάποιος εκδηλώνει μια ανάλογη συμπεριφορά στον οικογενειακό ή στον εργασιακό χώρο θα πρέπει να ζητείται η γνώμη ειδικού για την έγκαιρη αντιμετώπισή τους.

-Τελευταία ασχοληθήκατε με τη συγγραφή. Θα μας μιλήσετε για το μυθιστόρημά σας;

-Βασίζεται σε αληθινή ιστορία που διαδραματίστηκε σε πόλη της Μακεδονίας. Έχει το παρασκήνιο για την διαλεύκανση ενός εγκλήματος, την επίμονη μεθοδική έρευνα, τα εμπόδια και την αποκάλυψη!

-Σκοπεύετε να γράψετε και άλλο μυθιστόρημα; Σκέφτεστε να γράψετε τις συγκλονιστικές εμπειρίες σας από το χώρο της δουλειάς;

-Το «Ονειρεύτηκα τον δολοφόνο σου» είναι το πρώτο σε μια σειρά αστυνομικών θρίλερ που θ’ ακολουθήσουν από τις εκδόσεις ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ. Όλα βασισμένα σε αληθινές ιστορίες που φωτίστηκαν μέσα στο ΤΟΥΝΕΛ.

Κλείνοντας, θα ήθελα να μοιραστείτε με τους αναγνώστες της σελίδας μας ένα επαγγελματικό σας όνειρο.

-Τα επαγγελματικά μου όνειρα είναι ήδη πραγματικότητα. Συνεχίζω την έρευνα στον Alpha, σ’ ένα κανάλι που φέτος κάνει τη διαφορά. Έβγαλα το πρώτο μου βιβλίο και θα ακολουθήσουν κι άλλα. Δημιουργώ στο χώρο της συγγραφής και αποκαλύπτω στο χώρο της έρευνας. Τι παραπάνω να ζητήσω; Ευχαριστώ το Θεό γι’ αυτά που έχω.

Κυρία Νικολούλη, σας ευχαριστώ πάρα πολύ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μου παραχωρήσατε.

-Κι εγώ σας ευχαριστώ.

One response to “-Interview_17

  1. Pingback: Εξαφανίσεις ανηλίκων στην Ελλάδα | Καρδαρά Αγγελική

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.