-Interview_19

Συνέντευξη 19η «Focus σε ζητήματα επικαιρότητας» με την Φαίη Μαυραγάνη (13/11/2012).

Η Φαίη Μαυραγάνη είναι μία από τις δημοσιογράφους που εκτιμώ ιδιαίτερα. Με ήθος και αξιοπρέπεια που δεν συναντά εύκολα κανείς σε ένα τόσο σκληρό χώρο όπως αυτός των media, η κ. Μαυραγάνη όλα αυτά τα χρόνια έχει αποδείξει την αξία της. Στη συνέντευξη που μου παραχώρησε, μου μίλησε για την πορεία και το μέλλον των Μ.Μ.Ε. στο πλαίσιο μίας χώρας που «αιμορραγεί», απάντησε στο ερώτημα εάν υφίσταται η έννοια της «ερευνητικής δημοσιογραφίας» στην Ελλάδα κι αποκάλυψε πως θα δομούσε τη θεματολογία ενός μέσου εάν της δινόταν η ευκαιρία να το οργανώσει εκ του μηδενός. Επίσης, άνοιξε την καρδιά της και μου μίλησε για την 11χρονη συνεργασία της με τον Ant1 -τι κρατάει από το συγκεκριμένο κανάλι- αλλά και για την απότομη λέξη αυτής της συνεργασίας. Εξέφρασε την άποψή της για την πολιτική, τους πολιτικούς, απάντησε στο εάν θα ήθελε η ίδια να ασχοληθεί ενεργά με την πολιτική και έκρινε τη δράση της «Χρυσής Αυγής», για την οποία γίνεται πολύς λόγος τελευταία. Ασφαλώς, συζητήσαμε για την τωρινή συνεργασία και δυναμική της παρουσία στο Focus web tv. Αυτό που «κρατώ» από την Φαίη είναι η σεμνότητά της και το γεγονός ότι έχει να θυμάται μόνο καλά από το κανάλι με το οποίο συνεργάστηκε 11 ολόκληρα χρόνια, κι ας έληξε τόσο απότομα η συνεργασία τους. Αυτό, που από την δική μου πλευρά, θέλω να της πω είναι «οι αξίες δεν χάνονται, Φαίη. Καλή συνέχεια σε έναν δρόμο δύσκολο που όμως υπηρετείς με συνέπεια και υπευθυνότητα»!

Λίγα λόγια για τη δημοσιογράφο: Η Φαίη Μαυραγάνη αποφοίτησε από το Λύκειο Διστόμου το 1990 και αποφάσισε να κυνηγήσει το όνειρό της και να σπουδάσει δημοσιογραφία. Από το 1993-2000 εργάστηκε ως δημοσιογράφος-παρουσιάστρια στην ΕΡΤ, ενώ το 2000 έκανε το μεγάλο βήμα αφήνοντας την ΕΡΤ και ξεκινώντας συνεργασία με τον Ant1. Η συνεργασία με τον Αnt1 διήρκησε 11 ολόκληρα χρόνια. Σήμερα εργάζεται στο Focus Web tv. Είναι παντρεμένη με τον δημοσιογράφο Νίκο Μάνεση και είναι μητέρα δύο παιδιών.

-Κυρία Μαυραγάνη, πώς κρίνετε την πορεία των Μ.Μ.Ε. στο πλαίσιο μίας χώρας που μαστίζεται από μία σοβαρότατη κρίση -οικονομική και κοινωνική-; Ποιο είναι, τελικά, το μέλλον της δημοσιογραφίας; Τα τηλεοπτικά κανάλια «πεθαίνουν» και η δημοσιογραφία πλέον ασκείται πρωτίστως διαδικτυακά;

-Τα Μέσα Ενημέρωσης επλήγησαν από την κρίση πριν την καταλάβει ο υπόλοιπος κόσμος. Όταν άρχισαν να συρρικνώνονται οι διαφημίσεις, άρχισαν και οι δραματικές περικοπές σε όλα τα Μέσα. Αυτό άρχισε να συμβαίνει από το 2008, πριν δηλαδή δούμε τα μνημόνια και τις συνέπειές τους σε ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Μέχρι που έφτασαν να κλείνουν ιστορικές εφημερίδες και κανάλια και να μείνουν άνεργοι χιλιάδες συνάδελφοι. Επίσης οι περισσότεροι δημοσιογράφοι που εργάζονται-όπως σχεδόν όλοι οι εργαζόμενοι- ζουν σε καθεστώς απόλυτης ανασφάλειας και φοβίας, σε συνθήκες που μας γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω. Ως εκ τούτου η ενημέρωση δεν είναι και δεν μπορεί να είναι όπως απαιτούν οι καιροί. Νομίζω ότι η τηλεόραση δεν θα πεθάνει, διότι είναι ένα μέσο που έχει ακόμη να δώσει πολλά, απλώς δομείται πια χωρίς υπερβολές με τα απολύτως απαραίτητα, με ό,τι καλό ή κακό συνεπάγεται αυτό. Το διαδίκτυο από την άλλη είναι ένα απίστευτο εργαλείο και παγκοσμίως κατακλύζει τα πάντα. Στην Ελλάδα έχουμε πολλά αξιόλογα σάιτ και πολλά για τα σκουπίδια, διαλέγουμε και παίρνουμε.

-Θα μπορούσαν οι δημοσιογράφοι, σήμερα, να διαδραματίσουν έναν πιο δυναμικό και συνάμα ουσιαστικό ρόλο στα κοινωνικά δρώμενα και με ποιον τρόπο;

-Νομίζω ότι επιβάλλεται να υπάρχει εμπεριστατωμένη ενημέρωση πάντα, πόσο μάλλον τώρα που το μέλλον μας κρίνεται καθημερινά. Οι δημοσιογράφοι με τις συνθήκες που σας περιέγραψα προηγουμένως παλεύουν να σταθούν σε αυτό το περιβάλλον της κινούμενης άμμου. ‘Έτσι άλλοτε γιατί δεν θέλουν και άλλοτε γιατί δεν μπορούν δεν στέκονται πάντα στο ύψος των περιστάσεων. Όμως μέσα από τον πλουραλισμό που υπάρχει, ο πολίτης που πραγματικά θέλει να ενημερωθεί και έχει κριτική σκέψη θα το κάνει.

-Η έννοια της«ερευνητικής δημοσιογραφίας» υφίσταται στην Ελλάδα και σε ποιο βαθμό;

-Η έρευνα με τον τρόπο που πρέπει να γίνεται κοστίζει. ‘Έχουμε εκπομπές έρευνας όπως του Γιώργου Αυγερόπουλου ή του Παύλου Τσίμα, αλλά νομίζω ότι χωρίς χρήματα δεν μπορούν εύκολα πια να γίνουν.

-Αν είχατε τη δύναμη να οργανώσετε ένα μέσο (π.χ. τηλεοπτικό σταθμό ή εφημερίδα) εκ του μηδενός, πώς θα δομούσατε τη θεματολογία του;

-Εμένα με ενδιαφέρει να υπάρχει πολυθεματικότητα, να απευθύνεσαι και στο παιδί με εκπομπές που θα έχουν νέα για παιδικό θέατρο, βόλτες, εξερευνήσεις, βιβλία. Όπως οι ερευνητές της Καθημερινής για παράδειγμα. Να υπάρχει πολιτισμός με έναν τρόπο ελκυστικό, διότι συνήθως με αυτές τις εκπομπές βαριόμαστε. Να παράγονται ενδιαφέροντα θέματα για τον τηλεθεατή, αναγνώστη, ή ακροατή. Επί παραδείγματι αυτό που κάνει η Real News ή το «Πρώτο Θέμα» είναι επιτυχημένο, διότι και οι δύο εφημερίδες παράγουν δικά τους θέματα, δεν ακολουθούν την επικαιρότητα, τη δημιουργούν, και επίσης δεν είναι μονότονες και μονοθεματικές.

-Ποιους συναδέλφους σας δημοσιογράφους ξεχωρίζετε και σε ποιους «θα βάζατε Χ», κατά την προσφιλή έκφραση της νεολαίας;

-Δεν υπάρχει περίπτωση να μπω σε ονοματολογία. Θα σας πω όμως ότι μου αρέσουν οι συνάδελφοι, άντρες και γυναίκες που είναι «διαβασμένοι», δηλαδή αυτοί που έχω να πάρω κάτι αν τους ακούσω, ξέρουν το αντικείμενο και είτε συμφωνώ είτε διαφωνώ μαζί τους θα μου πάνε τη σκέψη παρακάτω. Δηλαδή πολλές φορές σε μια εφημερίδα ψάχνω να διαβάσω αυτόν που το κείμενό του έχει πηγές, πληροφόρηση και ωραία ελληνικά! Από την άλλη δεν μπορώ τους «άσχετους» συναδέλφους που κάνουν τους σπουδαίους.

-Ποιες τηλεοπτικές εκπομπές παρακολουθείτε;

-Ελλείψει χρόνου δεν παρακολουθώ παρά ελάχιστη τηλεόραση. Κατά κύριο λόγο ειδήσεις. Αν κάποια μέρα η επικαιρότητα είναι πολύ φορτωμένη, μπορεί να δω και κάποια πολιτική εκπομπή.

-Μιλήστε μας για το focus web tv, στο οποίο εργάζεστε.

-Το focus web tv προσπαθεί να αποτελέσει μια πολυθεματική παρουσία στο διαδίκτυο. Είναι ένα απολύτως διαδικτιακό κανάλι που άρχισε προεκλογικά με πολιτικές εκπομπές λόγω της χρονικής συγκυρίας και στη συνέχεια εμπλουτίστηκε με πάρα πολλές εκπομπές για κάθε ανάγκη και γούστο. Για το ποδήλατο, τα ζώα , τις σχέσεις, την τέχνη, τα ζώδια και πολλές άλλες. Εγώ ξεκίνησα με πολιτικές εκπομπές και ήταν ενδιαφέρον διότι κάθε μέρα είχα τη δυνατότητα να παρακολουθώ από κοντά όσα πρεσβεύουν όλοι αυτοί που ζητούν τη ψήφο μας και διαμορφώνουν καταστάσεις. Τώρα αυτή η εκπομπή έχει μετεξελιχθεί σε εκπομπή επικαιρότητας, πολιτικής και όχι μόνο και λέγεται «Focus με τη Φαίη». Στην πορεία ανέλαβα και την εκπομπή «Σε Πρώτο Ενικό» την οποία έχω αγαπήσει πολύ. Είναι προσωπικές συνεντεύξεις με καλλιτέχνες, πολιτικούς, αθλητές.

-Μπορείτε να μας περιγράψετε κάποιες από τις πιο δυνατές στιγμές που έχετε ζήσει στον Ant1 κατά τα δέκα χρόνια συνεργασίας σας με το συγκεκριμένο τηλεοπτικό σταθμό.

-Στον ΑΝΤ1 έμεινα σχεδόν 11μιση χρόνια και έχω να θυμάμαι μόνο καλά. Σε επαγγελματικό επίπεδο μου δόθηκε η δυνατότητα να κάνω αρκετά πράγματα. Κεντρικό δελτίο, έκτακτες ενημερωτικές εκπομπές για πολέμους, φωτιές και κάθε μεγάλο γεγονός που ιντριγκάρει, αλλά και κρίνει έναν δημοσιογράφο. «Έγραψα» πολλές ώρες στον τηλεοπτικό αέρα του ΑΝΤ1 και αυτό με πλούτισε. Από την άλλη δεν ξεχνώ ότι εκεί γνώρισα τον άντρα μου και αυτό πάντα θα μου λέει κάτι για αυτό το κανάλι!

-Ποια ήταν τα αίτια της λήξης της συνεργασίας σας με τον Ant1; Θα μπορούσατε να επιστρέψετε στο ίδιο τηλεοπτικό κανάλι;

-Ειλικρινά δεν γνωρίζω. Όμως απολύτως κυνικά πιστεύω ότι, αν σε θέλει κάποιος σε κρατάει, αν δεν σε θέλει δεν σε κρατάει. Εάν στο μέλλον υπήρχε κάποια πρόταση για συνεργασία, νομίζω ότι δεν θα είχα λόγο να αρνηθώ.

-Το να εργάζεσαι σε ένα μεγάλο τηλεοπτικό σταθμό που επιδιώκει την κορυφή, πόσο ψυχοφθόρο και στρεσογόνο μπορεί να είναι για ένα δημοσιογράφο; Τα πισώπλατα μαχαιρώματα είναι πολλά;

-Ξέρετε όταν έφυγα από την ΕΡΤ για τον ΑΝΤ1 ήταν κάτι σαν απειλή αυτό. Για μένα αποτελεί μύθο. Τα μαχαιρώματα είναι παντού, διότι είναι στον άνθρωπο και όχι στο μέσο και άνθρωποι κομπλεξικοί που φοβούνται και τη σκιά τους και υποστηρίζουν τη λογική «ο θάνατός σου η ζωή μου» υπάρχουν ακόμη και σε δημοσιογραφικά ψιλικατζίδικα!

-Βάσει της προσωπικής σας εμπειρίας, μία γυναίκα δημοσιογράφος έχει να αντιμετωπίσει περισσότερες δυσκολίες προσπαθώντας να χτίσει την καριέρα της ή το φύλο δεν παίζει ρόλο;

-Το φύλο παίζει ρόλο στο βαθμό που αρκετοί άνδρες θεωρούν ότι όλες οι γυναίκες επιθυμούν να ανέβουν υποκύπτοντας στις ορέξεις τους.

-Πέρα από την ενημέρωση την οποία υπηρετείτε πιστά, με μεγάλο ήθος και αξιοπρέπεια, θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με την ψυχαγωγική ζώνη ενός τηλεοπτικού σταθμού;

-Αυτό που κάνω με τον «Ενικό» είναι για μένα κάτι απολύτως διαφορετικό διότι γνώρισα έναν άλλο κόσμο, αυτόν των καλλιτεχνών, ηθοποιών, τραγουδιστών και μου αρέσει αυτή η διαφορετική πλευρά της δουλειάς.

-Μπορείτε να μας αποκαλύψετε ένα μεγάλο επαγγελματικό σας όνειρο;

-Δεν έχω κάποιο μεγάλο επαγγελματικό όνειρο. Πάντα μου άρεσε να μπορώ να δουλεύω απρόσκοπτα κάνοντας αυτό που μου αρέσει.

-Πώς σχολιάζετε το πολιτικό σκηνικό, όπως έχει διαμορφωθεί σήμερα; Εσάς, θα σας ενδιέφερε να ασχοληθείτε με την πολιτική;

-Είμαι απολύτως ακατάλληλη να ασχοληθώ με την πολιτική, διότι δεν έχω καμία όρεξη να χαιρετάω όλον τον κόσμο, να κάνω δημόσιες σχέσεις για ψήφους, να λέω πράγματα που δεν πιστεύω ή να ακούω πράγματα στα οποία δεν ταιριάζει σοβαρή απάντηση. Δυστυχώς οι περισσότεροι πολιτικοί είναι πολύ «λίγοι» και εντός κρίσης το «λίγο» τους μας πονάει περισσότερο.

Τελευταία, γίνεται συχνά λόγος για τη δράση της «Χρυσής Αυγής». Θα θέλατε να μας καταθέσετε την προσωπική σας άποψη για το συγκεκριμένο κόμμα και τη δράση του;

-Με ενοχλεί που βλέπω αυτό το κόμμα στη Βουλή. Με ενοχλεί να ακούω για τη δράση του και επίσης με ενοχλεί που τα άλλα κόμματα το εκτρέφουν με τη στάση τους, τα λάθη και τις παραλείψεις τους.

-Κυρία Μαυραγάνη, σας ευχαριστώ για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μου παραχωρήσετε.

-Ευχαριστώ για τις ωραίες ερωτήσεις. Να είστε καλά.

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.