Βία και σύγχρονες κοινωνίες


Πριν από δύο χρόνια, βάσει των ενημερώσεων του fb, είχα γράψει ένα άρθρο για την εκδήλωση κακοποιητικής συμπεριφοράς σε δημόσιο χώρο, στην οποία είχα γίνει αυτόπτης μάρτυρας με την έφηβη κόρη μου. “Νταής” που δυσκολεύτηκε στο παρκάρισμα άρχισε να υβρίζει τη γυναίκα του, σήκωσε απειλητικά το χέρι του προς το μέρος της, ενώ τα ανήλικα παιδιά τους βρίσκονταν στο πίσω κάθισμα του αυτοκινήτου και βγήκαν και αυτά φοβισμένα από το αυτοκίνητο όταν τελικά το πάρκαρε.

Συμπεριφορές που πρέπει επιτέλους να πάψουν να γίνονται ανεκτές, ούτε ως “μεμονωμένα επεισόδια”. Είναι κάποια όρια που κανείς δεν έχει δικαίωμα να τα υπερβαίνει και για κανέναν λόγο.  Οι “νόμοι της ζούγκλας” δεν μπορούν να επικρατήσουν στις σχέσεις μας και για τον τερματισμό αυτών των βίαιων συμπεριφορών -που δυστυχώς δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι έχουν γίνει καθημερινότητα για έναν αριθμό ατόμων μέσα στην οικογένειά τους/στη συντροφική τους σχέση- οφείλουμε να ενώσουμε ως ενεργά μέλη τις δυνάμεις μας.

Ειδικά όταν υπάρχουν παιδιά σε μια οικογένεια, πρέπει να είναι η απόλυτη προτεραιότητα η διασφάλιση της σωματικής αλλά και ψυχικής τους υγείας από τις βίαιες συμπεριφορές. Τα παιδιά είναι πάντα θύματα της ενδοοικογενειακής βίας, είτε ως οι άμεσοι αποδέκτες, είτε ως παρατηρητές και μάρτυρες αυτών των περιστατικών. Συνεπώς, η ενδοοικογενειακή βίας ασκεί, σε κάθε υπόθεση, ισχυρές αρνητικές επιδράσεις στα παιδιά και αυτή είναι μια από τις πιο σοβαρές διαστάσεις του εν λόγω κοινωνικού φαινομένου.

Πολύ σημαντική επίσης η εκπαίδευση της νέας γενιάς σε ζητήματα ενδοοικογενειακής βίας στο σχολείο, με τον ρόλο του σχολείου να γίνεται πιο ενεργός και δυναμικός ως προς την ενημέρωση, αφύπνιση και ευαισθητοποίηση της νεολαίας στα καίρια ζητήματα που ταλανίζουν τις σύγχρονες κοινωνίες.

Μπροστά στα νέα δεδομένα, ας κάνουμε ένα βήμα προόδου και όχι οπισθοδρόμησης. Οι ανθρώπινες σχέσεις υφίστανται ισχυρούς κλυδωνισμούς. Ας είναι  ένα “καμπανάκι κινδύνου” όλες οι σοβαρές υποθέσεις που μας απασχολούν σε ερευνητικό επίπεδο. Ας δούμε στις ρίζες του το φαινόμενο, ας γκρεμίσουμε τα επικίνδυνα κοινωνικά στερεότυπα και ας επενδύσουμε στην ουσία της επικοινωνίας και σε αξίες όπως ο σεβασμός.

https://www.linkedin.com/posts/aggeliki-kardara-57b3b748_%CF%80%CF%81%CE%B9%CE%BD-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CE%B4%CF%8D%CE%BF-%CF%87%CF%81%CF%8C%CE%BD%CE%B9%CE%B1-%CE%B2%CE%AC%CF%83%CE%B5%CE%B9-%CF%84%CF%89%CE%BD-%CE%B5%CE%BD%CE%B7%CE%BC%CE%B5%CF%81%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD-activity-7209967439969738752-UjR6?utm_source=share&utm_medium=member_android 

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a comment

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.