Daily Archives: 10/05/2023

Περί παιδείας ο λόγος, σε μία εποχή με νέα δεδομένα

Το νέο μου άρθρο στο Propago “Περί παιδείας ο λόγος, σε μία εποχή με νέα δεδομένα”

Η παιδεία ως θεμέλιος λίθος της κοινωνίας και καίριας σημασίας εκπαιδευτικά ζητήματα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντός μας: κατάθεση σκέψεων και προτάσεων

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εκπαιδευτικά, Ζητήματα Κοινωνικά

Συγγραφικά όνειρα….

Η υπέροχη Σίσι Τζούμα Sisi Tzouma μου έστειλε στις αρχές της εβδομάδας το ολοκληρωμένο σχέδιο για το εξώφυλλο του νέου βιβλίου. Δεν σας το αποκαλύπτουμε ακόμα! Τις επόμενες εβδομάδες δρομολογείται η έκδοση, είμαστε στην τελική ευθεία!! Θερμές ευχαριστίες στις εκδόσεις Παπαζήση!

Σχεδίασε ένα πολύ όμορφο εξώφυλλο που επιμελήθηκε με τον Γραφίστα Αλέξανδρο Κοκκίνη (η φωτογραφία της ανάρτησης δεν έχει σχέση) & την ευχαριστώ από καρδιάς και για αυτήν τη νέα συνεργασία μας!❤️

Με την Σίσι είχαμε συζητήσει εκτενώς την ιδέα και αυτό που της είχα ζητήσει ήταν να υπάρχει στο σχέδιο και το αγαπημένο μου σύμβολο, που είναι το τριαντάφυλλο. Το τριαντάφυλλο έχει έναν ιδιαίτερο για μένα συμβολισμό. Συμβολίζει ό,τι πιο σημαντικό: τη νέα ζωή και την ελπίδα, γιατί όταν γεννήθηκε η κόρη μου η πρώτη σκέψη που έκανα, κρατώντας την μέσα στην αγκαλιά μου, ήταν: “Είναι ένα τριαντάφυλλο. Είναι η τριανταφυλλένια μου…”…

Μετά τους Νέους (“Νέοι Παγιδευμένοι στα Παιχνίδια της Βίας: Εγκλήματα με Δράστες και Θύματα Νέους”) εστιάζω το ερευνητικό μου ενδιαφέρον σε δύο θεματικές για τις οποίες έχουμε πολλά και σημαντικά να πούμε. Σε αυτό το βιβλίο μάλιστα έχω επιλέξει να ολοκληρώσω τις συμπερασματικές σκέψεις με έναν διαφορετικό τρόπο…. ενώ το τριαντάφυλλο στο εξώφυλλο, όπως με το δικό της ξεχωριστό τρόπο αποτύπωσε η Σίσι σε ένα ιδιαίτερο σχέδιο, ήθελα να είναι το σύμβολο ελπίδας, αναγέννησης άλλα και δύναμης!

Συνεχίζουμε, πάντα δημιουργικά, γιατί η δημιουργία είναι ζωή!!

Η φωτογραφία (με το τριαντάφυλλο) αντλείται από: https://unsplash.com/photos/C6CVXJMXwqs

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Εκπαιδευτικά, Ζητήματα Κοινωνικά

Εγκληματική αμέλεια γονέων & προστασία της ανηλικότητας

Παιδιά σε κίνδυνο, από την εγκληματική αμέλεια γονέων….

“More than 38 kids die in hot cars every year, and July is the deadliest month”

“Η θερμοπληξία σκοτώνει κατά μέσο όρο 38 παιδιά κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Εθνικό Συμβούλιο Ασφάλειας των ΗΠΑ (National Security Council – NSC). Αυτές οι υποθέσεις περιλαμβάνουν περιπτώσεις κατά τις οποίες ένα παιδί έχει ξεχαστεί σε ένα αυτοκίνητο, όταν κλειδώνεται κατά λάθος σε ένα αυτοκίνητο ή πορτμπαγκάζ ή, σε μικρό αριθμό περιπτώσεων, όταν ένα παιδί έχει μείνει σκόπιμα σε ένα αυτοκίνητο”. Βλ. Hot car deaths: More than 38 kids die in hot cars every year – CNN https://www.cnn.com/…/hot-car-deaths-child…/index.html

Είναι σημαντικό, κατά την άποψή μου, να ασχοληθούμε με αυτές τις υποθέσεις και να τις προσεγγίσουμε ως ένα σοβαρότατο κοινωνικό ζήτημα, καθώς αποκαλύπτει τις επικίνδυνες διαστάσεις και προεκτάσεις που μπορεί να λάβει η εγκληματική αμέλεια γονέων προς τα ανήλικα τέκνα τους. Να μας αφυπνίσει αλλά και να μας ευαισθητοποιήσει το γεγονός ότι βρέφη και μεγαλύτερης ηλικίας παιδιά είναι εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους για τη σωματική και ψυχική τους υγεία μέσα στην ίδια τους την οικογένεια. Το να ξεχάσει ένας γονιός το βρέφος ή το μεγαλύτερο παιδί σε ένα αυτοκίνητο για ώρες, συνεχίζοντας τις καθημερινές του ασχολίες, χρήζει περαιτέρω διερεύνησης και σε κοινωνιολογικό επίπεδο.

Ασφαλώς κάθε υπόθεση εξετάζεται ως προς τα δικά της, ειδικά χαρακτηριστικά, αλλά το δεδομένο είναι ότι ένας αριθμός ανηλίκων καταλήγει κάθε χρόνο, “ξεχασμένο” στο αυτοκίνητο των γονέων του σε διεθνές επίπεδο. Άρα διαπιστώνεται ότι ακόμα και για τα αυτονόητα και δεδομένα απαιτείται εκπαίδευση των γονέων και μελλοντικών γονέων προτού αναλάβουν την υψηλότατη αυτή ευθύνη της ανατροφής ενός παιδιού.

Άλλωστε η εκπαίδευση είναι σε όλες τις περιπτώσεις απαραίτητη, γιατί τελικά γινόμαστε γονείς χωρίς καθοδήγηση που θα ήταν όμως πολύτιμη για όλους τους γονείς. Αυτή είναι μία σκέψη μου, εδώ και πολλά χρόνια, από τότε που έγινα μητέρα, ότι για τις σπουδές έχω αφιερώσει χρόνια μελέτης και εμβάθυνσης στο επιστημονικό μου αντικείμενο, ενώ για τον σπουδαιότερο ρόλο της ζωής μου και τη μεγαλύτερη ευθύνη που έχω αναλάβει -ως μητέρα- δεν λαμβάνουμε καμία απολύτως ενημέρωση, εκπαίδευση, με αποτέλεσμα γονείς μέσα στον πανικό τους ειδικά με τον ερχομό του πρώτου τους παιδιού να αναζητούν αμφιβόλου ποιότητας “συμβουλές” διαδικτυακά, ενώ θα ήταν σκόπιμο να υπάρχουν εξειδικευμένοι για αυτό φορείς που να στηρίζουν, να υποστηρίζουν και να εκπαιδεύουν δωρεάν (και θα πρόσθετα και στο πλαίσιο μίας υποχρεωτικής εκπαίδευσης) τους γονείς που φέρνουν στον κόσμο τον πρώτο τους παιδί και μπορεί να νιώθουν “χαμένοι” ή φοβισμένοι ως προς το μέγεθος της ευθύνης που αναλαμβάνουν.

Ας παραθέσουμε ορισμένες μόνο ενδεικτικές υποθέσεις ανηλίκων που βρήκαν μαρτυρικό θάνατο, ξεχασμένα στο αυτοκίνητο των γονέων…

Ελλάδα, Μάιος 2023: “Πατέρας φέρεται να ξέχασε το παιδί στο αυτοκίνητο και όταν το θυμήθηκε το μωρό ήταν χωρίς τις αισθήσεις του. Ο πατέρας πήγε στη δουλειά του, ξέχασε να αφήσει το παιδί στον βρεφονηπιακό σταθμό και το βρήκε μετά από ώρες νεκρό στο αυτοκίνητο”.

Βλ.https://www.tanea.gr/…/arta-pateras-ksexase-to-paidi…/

(σημείωση: δεν μπαίνουμε στην ουσία της συγκεκριμένης υπόθεσης, που βρίσκεται στο αρχικό στάδιο της διερεύνησης. Στόχος άλλωστε της παρούσας ανάρτησης είναι να εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στο ότι ένας αριθμός ανηλίκων καταλήγει κάθε χρόνο σε διεθνές επίπεδο στο αυτοκίνητο των γονέων του)

ΗΠΑ, Ιούλιος 2919: “Πατέρας ξέχασε τα παιδιά στο αυτοκίνητο – Πέθαναν από θερμοπληξία. Είναι κοινωνικός λειτουργός, σε νοσοκομείο βετεράνων στη Νέα Υόρκη. Όταν επέστρεψε στις 4:30 το απόγευμα, βρήκε τα δύο βρέφη νεκρά μέσα στο αυτοκίνητο. Συνειδητοποίησε ότι τα παιδιά του ήταν μέσα στο όχημα, αφότου ξεκίνησε να φύγει και κάλεσε την αστυνομία. Η θερμοκρασία στην περιοχή έφτανε περίπου τους 27 βαθμούς Κελσίου, αλλά σε ένα όχημα με κλειστά παράθυρα η θερμοκρασία «εξακοντίζεται» σε σημείο να γίνεται θανατηφόρα. Με αφορμή το τραγικό περιστατικό στη Νέα Υόρκη, το NBC σημειώνει ότι μόνο πέρυσι 52 παιδιά έχασαν τη ζωή τους στις ΗΠΑ, από θερμοπληξία μέσα σε όχημα. Σύμφωνα με τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό NoHeatstroke.org, που καταγράφει θανάτους παιδιών από θερμοπληξία σε κλειστό όχημα, από τα 800 παιδιά που έχουν φύγει από τη ζωή σε τέτοιες συνθήκες (από το 1998 ως το 2018) το 54% έχουν «ξεχαστεί» μέσα στο όχημα από τον κηδεμόνα τους”.

Βλ. https://www.ethnos.gr/…/hpapaterasxexasetapaidiastoayto…

ΗΠΑ, Σεπτέμβριος 2022: “Κοριτσάκι 2 ετών, θύμα του φονικού φαινομένου «hot cars»

Ένα 2χρονο κοριτσάκι από το Νιου Τζέρσεϊ πέθανε μέσα στο αυτοκίνητο των γονιών της, οι οποίοι την ξέχασαν κλειδωμένη εκεί για 7 ώρες, όπως γράφει η «Daily Mail». Το μικρό κορίτσι δεν άντεξε την υψηλή θερμοκρασία που αναπτύχθηκε μέσα στο αυτοκίνητο με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο, λίγα μόλις μέτρα από την είσοδο του σπιτιού της, όπου βρισκόταν παρκαρισμένο”.

Βλ. https://www.autotriti.gr/…/ksexasan-koritsaki-2-etwn…

& η μαύρη λίστα συνεχίζεται…

Η αμέλεια όμως γονέων, που μπορεί να λάβει ποικίλες μορφές και εκφάνσεις και να εκδηλωθεί με πολλούς και διαφορετικούς τρόπους, οφείλει να κρούσει ένα καμπανάκι κινδύνου ως προς την προστασία της ανηλικότητας. Στη σύγχρονη εποχή διαπιστώνεται δυστυχώς ότι ο οικογενειακός ιστός κλυδωνίζεται ισχυρά και οι δυσμενείς επιπτώσεις όλων αυτών των κλυδωνισμών αφήνουν το αρνητικό “αποτύπωμά” τους στην ανηλικότητα, σε πολλαπλά μάλιστα επίπεδα. Συνεπώς, το βλέμμα μας οφείλει να είναι εστιασμένο στην ανηλικότητα σε μία εποχή αλλαγών, με νέα δεδομένα και σημαντικές προκλήσεις να ανακύπτουν.

Η φωτογραφία αντλείται από: https://unsplash.com/photos/N-VEeMnm7gE

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Εκπαιδευτικά, Ζητήματα Κοινωνικά