Daily Archives: 29/11/2022

Για την Έμμα….

Το μεγαλείο ενός ανθρώπου κρύβεται σε όσα πολύτιμα φυλάει μέσα στην καρδιά του και η 21χρονη Έμμα, το χαμογελαστό κορίτσι, η νεαρή φοιτήτρια, θύμα τροχαίου με εγκατάλειψη, που έφυγε τόσο άδικα και πρόωρα από τη ζωή πριν από μέρικες ημέρες, χάρισε τη ζωή σε συνανθρώπους μας με τη δωρεά οργάνων της και γέννησε την ελπίδα στη δική τους ψυχή, όπως η ίδια επιθυμούσε.

Αν και η παρουσία της στη γη και στην επίγεια ζωή υπήρξε τόσο σύντομη, η ιστορία που έγραψε η Έμμα ήταν σπουδαία και κάποιο μήνυμα, αναμφίβολα, μας περνάει, για το τι τελικά έχει ουσία στη ζωή και πού το βλέμμα μας αξίζει να εστιάζει….

Σαν να ήταν ένας απαλός αγέρας που με το φύσημά του έδωσε στο τέλος μία νέα αρχή, στον θάνατο ζωή, στο σκοτάδι φως, η Έμμα υπήρξε ο άνθρωπος που κέρδισε μία θέση στην καρδιά μας, σαν ηλιαχτίδα φωτός.

Τόσο σκληρή, τόσο βίαιη και απάνθρωπη η πράξη της εγκατάλειψης των θυμάτων τροχαίων δυστυχημάτων, αλλά η Έμμα με το δικό της μεγαλείο απέδειξε περίτρανα ότι υπάρχει και η φωτεινή πλευρά της ανθρώπινης ψυχής που ακόμα και με τον θάνατο θα συνεχίζει να φωτίζει στις ζωές μας!!

Η μητέρα της, με δύναμη ψυχής, την αποχαιρετά με μία μαντινάδα που μας συγκινεί βαθιά…..θα είναι όμως παντοτινά περήφανη για το παιδί της κι ας ήταν το πέρασμά του τόσο σύντομο στη γη….

Έμμα, σε ευχαριστούμε, για το φως στην ψυχή σου που δεν θα σβήσει….καλό σου ταξίδι!

Η φωτογραφία αντλείται από: https://unsplash.com/photos/d3RY4GaDPjk

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Για τη “γλώσσα της φυλακής”

“Φυλακή και Γλώσσα”: η μικροκοινωνία των κρατουμένων και ο ιδιαίτερος γλωσσικός κώδικας επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού αποτέλεσε το αντικείμενο διερεύνησής μας, στο σημερινό γύρισμα στη “Μηχανή του Χρόνου”, στο πλαίσιο του μεγάλου αφιερώματος για τις φυλακές, με τον Χρίστο Βασιλόπουλο.

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Συνέντευξη του Ομ. Καθηγητή Εγκληματολογίας Γιάννη Πανούση για την ενδοοικογενειακή βία

Πριν από μερικές ημέρες συζητούσα με έναν δημοσιογράφο για ένα θέμα που ετοιμάζουμε και μου λέει “Ξέρεις σε ποιον σου εύχομαι να μοιάσεις επιστημονικά και θεωρούμε και εμείς οι δημοσιογράφοι έναν από τους καλύτερους επιστήμονες και συνεντευξιαζόμενους, γιατί καταφέρνει να περάσει στο κοινό και την πιο δύσκολη έννοια και επιστημονική γνώση με τον πιο ενδιαφέροντα και προσιτό τρόπο; Στον Πανούση”.

Δεν χρειαζόταν να ακούσω το όνομα, το ήξερα ήδη και είναι βέβαιο ότι ο επιστημονικός δρόμος που έχει χαράξει ο Καθηγητής μας είναι ξεχωριστός, αποτελώντας πηγή έμπνευσής μας! Η θεματική “Έγκλημα και ΜΜΕ” του ανήκει!

Ο Ομ. Καθηγητές Εγκληματολογίας Γιάννης Πανούσης στο Queen και στην Ανθή Μιμηγιάννη καταθέτει τις καίριες εγκληματολογικές του σκέψεις για το πολυσύνθετο και “σκοτεινό” φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας:

“Η ανοχή στη βία & ο καθρέφτης της κοινωνίας”, με τον Καθηγητή να τονίζει:

“Όχι ανοχή, όχι σιωπή, όχι αδιαφορία, όχι υποκρισία”.

“Αξιοπρέπεια, αξιοπρέπεια, αξιοπρέπεια”

Λέξεις-κλειδιά, σε μία κοινωνία που μοιάζει να προχωρά χωρίς να θέτει στο επίκεντρο τον Άνθρωπο και τις βαθύτερες ανάγκες του.

Βλ. αναλυτικά: https://www.queen.gr/juicy/synenteyxeis/story/259677/o-egklimatologos-giannis-panoysis-sto-queen-i-anoxi-sti-via-o-kathreftis-tis-koinonias?fbclid=IwAR1cZAhIYfjcL2vxQyC9yjDASbVQBvySFz0cNbcbJ697wWANBXjV1hITHJs

Η φωτογραφία αντλείται από: https://unsplash.com/photos/fEG6djtQffM

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Εκπαιδευτικά, Ζητήματα Κοινωνικά

Συνέντευξη του Ομ.Καθηγητή Α. Μαγγανά για τα δικαιώματα των θυμάτων

Ο Ομ. Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Αντώνης Μαγγανάς, με δυναμικό και τεκμηριωμένο επιστημονικό λόγο και πάντα με μεγάλη κοινωνική ευαισθησία, μιλάει για τα δικαιώματα των θυμάτων και την προστασία της ανηλικότητας. Αναδεικνύει καίριας σημασίας ζητήματα, όπως μεταξύ άλλων, τον τρόπο παρουσίασης από τα ΜΜΕ υποθέσεων με θύματα ανήλικα άτομα και την προσπάθεια αναζήτησης της χρυσής τομής μεταξύ του δικαιώματος του κοινού στην πληροφόρηση/ στο να γνωρίζει και των δικαιωμάτων των θυμάτων στην προστασία από την μη αποκάλυψη της ταυτότητάς τους, ειδικά όταν αναφερόμαστε σε ανήλικους/ες, καθώς και την αποφυγή της δευτερογενούς θυματοποίησής τους.

Μία συνέντευξη ουσίας στη ραδιοφωνική εκπομπή “Δύο, αλλά όχι ξένοι” (90.1) με τον Σπύρο Χαριτάτο Spiros Xaritatos και την Μπάγια Αντωνοπούλου.

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Εκπαιδευτικά, Ζητήματα Κοινωνικά