Daily Archives: 22/06/2021

Συζητώντας με τους ειδικούς για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα

“Συζητώντας με τους ειδικούς για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα”
Στο πλαίσιο των επιστημονικών δράσεων του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος (https://e-keme.gr/crime-%CE%BCedia-lab/) αποφασίστηκε η διεξαγωγή μελέτης από την Βασιλική Ταυρή, προπτυχιακή φοιτήτρια του Τμήματος Κοινωνιολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, με θέμα μας την ενδοοικογενειακή βία. Σκοπός της παρούσας μελέτης είναι να επισημάνει τις μορφές και την έκταση του φαινομένου της ενδοοικογενειακής βίας.


Η μελέτη διεξήχθη μέσω συνεντεύξεων σε Νομικό Σύμβουλο και Ψυχολόγους Συμβουλευτικών Κέντρων της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, οι συνεντεύξεις διεξήχθησαν με ειδικούς του Κέντρου Έρευνών για θέματα Ισότητας της Αθήνας, του Πειραιά και της Λάρισας (Κ.Ε.Θ.Ι- https://www.kethi.gr/).

Στο σημείο αυτό αξίζει να ευχαριστήσουμε το Κ.Ε.Θ.Ι. αλλά και το εξειδικευμένο προσωπικό για το πολύτιμο υλικό που μας απέστειλαν.


https://e-keme.gr/%cf%83%cf%85%ce%b6%ce%b7%cf%84%cf%8e%ce%bd%cf%84%ce%b1%cf%82-%ce%bc%ce%b5-%cf%84%ce%bf%cf%85%cf%82-%ce%b5%ce%b9%ce%b4%ce%b9%ce%ba%ce%bf%cf%8d%cf%82-%ce%b3%ce%b9%ce%b1-%cf%84%ce%bf-%cf%86%ce%b1%ce%b9/?fbclid=IwAR0AjMyPVPeQZBKpoxG_Vhkyx2KE0pzDpeodu8aJLCQT6jgapimhe7jyRCs

H φωτογραφία αντλείται από: woman holding her face in dark room photo – Free Person Image on Unsplash

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Η σκηνοθεσία του τόπου του εγκλήματος (crime scene staging)

Η γλώσσα έχει μεγάλη δύναμη και τα μηνύματα που περνάει είναι πολύ σημαντικά. Η χρήση του όρου “γυναικοκτονία” στο άρθρο που ακολουθεί δεν είναι τυχαία, αλλά θεμελιώνεται σε έρευνα και μελέτη. Το άρθρο αναλύει τον (εντός εισαγωγικών) “τέλειο φόνο”, μέσα από την παρουσίαση μελετών περίπτωσης και ανάλυσης των σταδίων σκηνοθεσίας του τόπου του εγκλήματος και της προσπάθειας συγκάλυψης γυναικοκτονιών με την απόδοσή τους σε φυσικά ή τυχαία αίτια ή άλλους εξωτερικούς παράγοντες.

The Perfect Murder’: An Exploratory Study of Staged Murder Scenes and Concealed Femicide

Yifat Bitton, Hava Dayan The British Journal of Criminology, Volume 59, Issue 5, September 2019, Pages 1054–1075, https://doi.org/10.1093/bjc/azz015
Published: 14 May 2019.

Αυτές τις ημέρες ανακαλώ στη μνήμη μου, ως προς την προσπάθεια συγκάλυψης και απόδοσης της ανθρωποκτονίας σε αλλα αιτία, μεταξύ άλλων υποθέσεων (γιατί ασφαλώς κάθε υπόθεση έχει και τα δικά της, ειδικά χαρακτηριστικά) την υπόθεση του λέκτορα που καταδικάστηκε, πρωτοδίκως το 2018 σε δις ισόβια κάθειρξη, καθώς κρίθηκε ένοχος χωρίς ελαφρυντικά για τη διπλή ανθρωποκτονία -της συζύγου και της γιαγιάς της, οι οποίες έχασαν τη ζωή τους από δηλητηρίαση με αρσενικό. Γιαγιά και εγγονή είχαν χάσει τη ζωή τους τον Αύγουστο του 2013, μετά από νοσηλεία στο νοσοκομείο, χωρίς όμως να επιβεβαιωθεί αρχικά η δηλητηρίαση. Πρώτα πέθανε η γιαγιά και λίγες ημέρες αργότερα η εγγονή της. Οι γονείς της, από τον πρώτη στιγμή, θεώρησαν ότι επρόκειτο για δολοφονία και γι’αυτο προχώρησαν στην κατάθεση μήνυσης. Οι υποψίες τους επιβεβαιώθηκαν από τα αποτελέσματα των εκτεταμένων εργαστηριακών εξετάσεων και των εκταφή της σωρού.

Την ενοχή του για τους δύο θανάτους είχε ζητήσει και η εισαγγελέας της έδρας, η οποία χαρακτήρισε την υπόθεση σύμφωνα με το δικαστικό ρεπορτάζ εκείνης της περιόδου, “μοναδική στα νομικά και ιατρικά χρονικά”, επισημαίνοντας πάλι σύμφωνα με το ρεπορτάζ “Ούτε οι πιο επικίνδυνοι κατά συρροή δολοφόνοι έχουν διαπράξει τέτοια εγκλήματα. Σκότωσε όχι μόνο μία φορά τη γυναίκα του, αλλά όσες φορές χορήγησε το δηλητήριο. Την έβλεπε να λιώνει, να παραλύει, άντεξε σε αυτό το θέαμα. Ήθελε να το βλέπει. Έμεινε αμετανόητος μέχρι το τέλος. Στέρησε από μία μάνα τη δυνατότητα να αγκαλιάσει το παιδί της πριν φύγει από τη ζωή. Πήρε έναν ακόμα άνθρωπο (τη γιαγιά) για να συσχετιστούν οι δύο πράξεις”. Το Εφετείο αναμένεται να λάβει χώρα τον Δεκέμβριο του 2021 σύμφωνα με το ρεπορτάζ.

Η προσπάθεια αποπροσανατολισμού των ερευνών και η απόδοση της ανθρωποκτονίας σε άλλα αίτια, με ταυτόχρονη σκηνοθεσία του τόπου του εγκλήματος, είναι αναμφίβολα πολύ σοβαρά στοιχεία. Στη δέ υπόθεση των Γλυκών Νερών και ο χρόνος τέλεσης του εγκλήματος, σε αυτή την πολύ ξεχωριστή, ιδιαίτερη και σημαντική περίοδο στη ζωή κάθε νέας μητέρας, στους πρώτους μήνες της ζωής του μωρού της, στη διάρκεια των οποίων η μητέρα αναζητά την αγάπη και την ουσιαστική στήριξη του συντρόφου της, είναι ένα ακόμα σοβαρό χαρακτηριστικό της υπόθεσης και πρέπει να αναδειχθεί.

Η φωτογραφία αντλείται από: https://unsplash.com/photos/lZN68UDmJGs

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

“Φυλακές: Έρευνα και Γλωσσικά Ζητήματα” (30-6-2021)

“Φυλακές: Έρευνα και Γλωσσικά Ζητήματα”: Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021 στις 5 το απόγευμα (4ωρο, σεμιναριακό μάθημα) στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος

Ολοκλήρωση των σεμιναριακών μαθημάτων μας, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, την Τετάρτη 30 Ιουνίου στις 5 το απόγευμα, με ένα εκτενές υλικό για τις φυλακές. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει. Θέσεις περιορισμένες.

Περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές: https://fb.me/e/11s65NP0C και

και

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά