Daily Archives: 08/06/2021

Σεμινάριο εξ Αποστάσεως με Θέμα: «Φυλακές: Έρευνα και Γλωσσικά Ζητήματα» στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος

Σεμινάριο εξ Αποστάσεως με Θέμα: «Φυλακές: Έρευνα και Γλωσσικά Ζητήματα»

Ολοκληρώνουμε το σεμιναριακά μας μαθήματα, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του CRIME & MEDIA LAB του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος, την Τετάρτη 30 Ιουνίου 2021, 17.00 – 21.00, μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας zoom. Οι εγγραφές έχουν ξεκινήσει.

Στόχος του σεµιναρίου είναι οι εκπαιδευόµενοι/ εκπαιδευόμενες να κατανοήσουν: τα συστατικά στοιχεία που συνθέτουν τον χαρακτηριζόμενο από την εγκληματολογική έρευνα «υποπολιτισμό» της φυλακής, τον τρόπο δομής και λειτουργίας των καταστημάτων κράτησης στην Ελλάδα σήμερα, την ιεραρχία της φυλακής και τις τυπολογίες των κρατουμένων, τον συμβολικό ρόλο του αξιακού συστήματος που διέπει τον μικρόκοσμο της φυλακής σε εθνικό και διεθνές επίπεδο αλλά και τις θεμελιώδεις διαστάσεις που λαμβάνει η έννοια της «επικοινωνίας» τόσο σε πρακτικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο στο κλειστό ιδρυματικό περιβάλλον της φυλακής. Η έρευνα για ζητήματα φυλακών και η εφαρμοζόμενη μεθοδολογία θα αποτελέσουν επίσης αντικείμενο διερεύνησής μας και στο πλαίσιο αυτό θα παρουσιαστούν τα πορίσματα της έρευνας της εισηγήτριας για τη γλώσσα της φυλακής. Τέλος, θα γίνει αναφορά στην επαναληπτική έρευνα που διεξάγεται από την επιστημονική ομάδα ΚΕ.Μ.Ε. με θέμα τη γλώσσα της φυλακής και με ιδιαίτερη έμφαση στη γλώσσα μετά τη φυλακή.

Για περισσότερες πληροφορίες και εγγραφές, βλ. https://e-keme.gr/%CF%83%CE%B5%CE%BC%CE%B9%CE%BD%CE%AC%CF%81%CE%B9%CE%BF-%CE%B5%CE%BE-%CE%B1%CF%80%CE%BF%CF%83%CF%84%CE%AC%CF%83%CE%B5%CF%89%CF%82-%CE%BC%CE%B5-%CE%B8%CE%AD%CE%BC%CE%B1-%CF%86%CF%85%CE%BB%CE%B1-4/

Η φωτογραφία αντλείται από: https://unsplash.com/photos/2JIvboGLeho

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Εκπαιδευτικά

Τα χαρακτηριστικά των συμμοριών ανηλίκων

Ο Ομότιμος Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, Αντώνης Μαγγανάς, αναλύει στο newsit.gr και στο ρεπορτάζ της Δήμητρας Τριανταφύλλου, τα χαρακτηριστικά της νεανικής παραβατικότητας στη σύγχρονη εποχή, όπως αυτή εκδηλώνεται στις συμμορίες ανηλίκων.

Πολύ σημαντική είναι η επισήμανση του Καθηγητή για την ανάγκη ενός σχεδίου και μίας νέας προσέγγισης και αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, γιατί παρόλο που στη χώρα μας παραμένει χαμηλή, αλλάζει “πρόσωπο”. Γι’ αυτό, όπως υπογραμμίζει ο Καθηγητής “χρειάζεται πια επαγρύπνηση και άλλου είδους αντιμετώπιση”.

Η οργάνωση μίας κρατικής διεύθυνσης που να ασχολείται συνολικά με τα παιδιά που είτε είναι δράστες, είτε θύματα τέτοιων συμπεριφορών, κρίνεται κατά τον Καθηγητή, απαραίτητη.

Αυτό που θα ήθελα να τονίσω, ολοκληρώνοντας, είναι ότι ειδικά αυτή την εποχή, με τους ισχυρούς κλυδωνισμούς που υφίστανται οι σύγχρονες κοινωνίες αντιμέτωπες με τη σφοδρή υγειονομική κρίση, το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στη νεολαία και να της δοθούν από την οργανωμένη Πολιτεία δημιουργικές διέξοδοι και ισχυρά κίνητρα για θετική δράση. Παράλληλα να ενισχυθεί η κοινωνική μέριμνα και πρόνοια για τα παιδιά που δεν έχουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον και βρίσκονται εκτεθειμένα σε πολλαπλούς κινδύνους.

Βλ.σχετικά https://www.newsit.gr/egklhma/symmories-anilikon-mikroi-se-ilikia-paravates-kratoun-sta-xeria-tous-peristrofa-ta-nea-xaraktiristika-tou-fainomenou/3301203/

Η φωτογραφία αντλείται από: https://unsplash.com/photos/q5QXU-97_i0

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά