Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι τους και τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν από τις οικογένειες με τη φυγή


“Τα παιδιά που φεύγουν από το σπίτι τους, τα παιδιά που πραγματοποιούν φυγές δηλαδή, αποτελούν την μεγαλύτερη ομάδα σε αυτό που ονομάζουμε «εξαφανισμένο παιδί». Με τον όρο «εξαφανισμένο παιδί» εννοούμε κάθε άνθρωπο κάτω των 18 ετών που οι γονείς ή οι άνθρωποι που ασκούν την επιμέλεια του αγνοούν πού βρίσκεται, δεν μπορούν να το βρουν δηλαδή.

Τέτοιες περιπτώσεις παιδιών είναι:

Παιδιά που έχουν πέσει θύματα απαγωγής από άτομα εκτός των γονέων τους ή των ατόμων που νομικά έχουν τον ρόλο του γονιού τους.
Παιδιά που πέφτουν θύματα απαγωγής από γονέα που δεν ασκεί την επιμέλεια τους, και τα κρατούν σε μέρος εκτός της νόμιμης κατοικίας τους παρά τη θέληση του άλλου γονέα που ασκεί την επιμέλεια.
Αγνοούμενοι ασυνόδευτοι ανήλικοι μετανάστες.
Παιδιά που έχουν χαθεί χωρίς προφανή λόγο (π.χ. μικρά παιδιά στην παραλία το καλοκαίρι) ή που έχουν τραυματιστεί και δεν μπορούν να βρεθούν αμέσως καθώς και παιδιά για τα οποία ο λόγος της εξαφάνισής τους δεν έχει προσδιοριστεί.
Και τέλος παιδιά που φεύγουν από το σπίτι τους για οποιονδήποτε λόγο, και οι γονείς τους ή τα άτομα που ασκούν την επιμέλεια τους δεν γνωρίζουν πού βρίσκονται.

Το 2019 από το σύνολο των εξαφανισμένων παιδιών που δηλώθηκαν στην Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» το 57,36% αφορούσε σε φυγές εφήβων, ενώ σε ευρωπαϊκό επίπεδο το 54,5% των περιπτώσεων εξαφανισμένων παιδιών που αναφέρθηκαν στις αντίστοιχες γραμμές ήταν και εδώ φυγές εφήβων, εκ των οποίων μάλιστα το 14% δεν βρέθηκαν.

Φαίνεται λοιπόν ότι η αυτόματη σκέψη που κάνουν οι περισσότεροι, ότι μιλάμε για ολιγόωρες φυγές εφήβων μετά από ενδοοικογενειακές συγκρούσεις, δεν ισχύει. Τα παιδιά λείπουν και η εμπειρία δείχνει ότι αντιμετωπίζουν πολλούς κινδύνους, όπως η σεξουαλική παρενόχληση ή κακοποίηση αλλά και ατυχήματα, πολλά από αυτά θανατηφόρα. Καταλαβαίνουμε λοιπόν ότι το πρόβλημα είναι έντονο και δυστυχώς συχνό.

Από την άλλη και σε αυτό το κοινωνικό φαινόμενο έχουμε αυτό που ονομάζεται «σκοτεινός αριθμός», περιπτώσεις παιδιών δηλαδή που εξαφανίζονται και η εξαφάνιση τους δεν καταγράφεται. Μπορεί εύκολα τώρα κάποιος να αναρωτηθεί «μα πώς είναι δυνατόν να εξαφανίζεται ένα παιδί και να μην το αναζητά κανείς;». Σε αυτό το εύλογο ερώτημα η απάντηση εντοπίζεται κυρίως στις περιπτώσεις ασυνόδευτών ανήλικων μεταναστών, οπού δεν έχει γίνει σωστή καταγραφή και στη συνέχεια δεν αναζητείται (αφού δεν έχει καταγραφεί). Δεν έχει να κάνει με αδιαφορία, αλλά με άγνοια ότι αγνοείται”, επισημαίνει ο κ. Στέφανος Αλεβίζος, Ψυχολόγος (M.Ed, PhDc), Συντονιστής του Εθνικού Κέντρου Για Τις Εξαφανίσεις Και Τα Παιδιά Θύματα Εκμετάλλευσης, Το Χαμόγελο του Παιδιού, Κύριος Ερευνητής του Εργαστηρίου Αποκαταστατικής Δικαιοσύνης, στη συνέντευξη που μου παραχώρησε για το postmodern.gr και τη στήλη “Έγκλημα και Media”.

Ως προς τα βήματα που πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς μόλις αντιληφθούν ότι το παιδί τους έχει εξαφανιστεί, αυτά πρέπει να είναι ταχύτατα όπως υπογραμμίζει ο κ. Αλεβίζος “Το βασικό που πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς είναι ότι το πρώτο βήμα πρέπει να γίνει στα πρώτα δευτερόλεπτα, αφού συνειδητοποιήσουν ότι έφυγε το παιδί τους. Το ότι περιμένουμε 24 ώρες πριν δηλωθεί η εξαφάνιση ενός παιδιού δεν ισχύει (ούτε για τους ενήλικους). Αμέσως πρέπει να απευθυνθούν στο Τμήμα Ασφαλείας της περιοχής τους και να δηλώσουν τη εξαφάνιση και ταυτόχρονα να επικοινωνήσουν με την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τις Εξαφανίσεις 116000 για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες εύρεσης του παιδιού τους”.

Μπορείτε να διαβάσετε ολόκληρη τη συνέντευξη στο παρακάτω link: https://www.postmodern.gr/anilikes-kai-anilikoi-fygades-se-mi/?fbclid=IwAR1EH72bmCzORqm37Hh_NoUWDNpNrBfiy8fYui_Chl0fI0Pnl8l1p12Ewoc

Καλημέρα στην αγαπημένη παρέα του blog! Χρόνια πολλά και ευτυχισμένα στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες!

Ανάρτηση φωτογραφίας από: https://unsplash.com/photos/q5QXU-97_i0

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.