Το «φαινόμενο του φωτοστέφανου» σε δράστες εγκληματικών πράξεων


Το «φαινόμενο του φωτοστέφανου» σε δράστες εγκληματικών πράξεων το νέα μας θέμα στο postmodern.gr και στη στήλη μου “Έγκλημα και Media”.

“Το «φαινόμενο του φωτοστέφανου» («halo effect») αναφέρεται στην τάση των ατόμων να αξιολογούν ένα άτομο με ευνοϊκό ή δυσμενή τρόπο λόγω πεποιθήσεων ή ενδείξεων ότι κάποιος έχει θετικά χαρακτηριστικά που φαίνεται να επισκιάζουν όλα τα άλλα (ίσως όχι τόσο θετικά) χαρακτηριστικά τους. Το «φαινόμενο του φωτοστέφανου» αποτελεί μια γνωστική προκατάληψη, ωστόσο, αυτή η εξοικείωση υπάρχει κυρίως σε ασυνείδητο επίπεδο. Με απλά λόγια, είναι η τάση να κρίνουμε τα ατομικά χαρακτηριστικά κάποιου σύμφωνα με τα γενικά συναισθήματα που μας προκαλεί κάποιος”.

Σε ό,τι αφορά τους δράστες εγκληματικών πράξεων, το καίριο ερώτημα είναι εάν η εξωτερική τους εμφάνιση αλλά και οι εκφρράσεις του προσώπού τους κατά την εκδίκαση της υπόθεσής τους μπορούν να ασκήσουν επιδράσεις και ως ποιον βαθμό βέβαια στην επιμέτρηση της ποινής.

Η ερευνήτρια Μαρία Κράνη, Κοινωνιολόγος – Εγκληματολόγος, στην έρευνά της τα βασικά πορίσματα της οποίας παρουσιάζει στο pm επισημαίνει σχετικά:

“Φαίνεται ότι υπάρχει μια τάση προς επιείκεια για έναν ελκυστικό δράστη, η οποία μπορεί να ερμηνευθεί με διάφορους τρόπους. Ουσιαστικά, το ερώτημα είναι εάν η ομορφιά μπορεί να οδηγήσει σε μια σχετικά πιο θετική συναισθηματική απόκριση προς εκείνους που τη διαθέτουν. Έρευνες μέχρι στιγμής δείχνουν ότι μας αρέσει περισσότερο ένα ελκυστικό άτομο, και αντίστοιχα, το να είναι ελκυστικός ο κατηγορούμενος αυξάνει τις πιθανότητες του για επιεική αντιμετώπιση. Με άλλα λόγια, θα περιμέναμε να επιβληθούν ελαφρύτερες ποινές σε ελκυστικούς κατηγορούμενους σε σχέση με τους λιγότερο ελκυστικούς (Sigall & Ostrove, 1975, σελ. 411). Παρ’ όλα αυτά, οι Mazzella και ο Feingold παρατήρησαν ότι όταν τα εγκλήματα είναι πιο βάναυσα και ειδεχθή, η κρίση των δικαστών αντιστρέφεται και οι ελκυστικοί κατηγορούμενοι λαμβάνουν μεγαλύτερες ποινές, γεγονός που θα μπορούσε να εξηγηθεί από την πιθανή ανάπτυξη συναισθημάτων εξαπάτησης και παραπλάνησης, τα οποία πηγάζουν ακριβώς από την ελκυστικότητα του κατηγορουμένου (Mazzella & Feingold, 1994, σύμφωνα με τον Beck, 2010, σελ. 15).

Βλ. όλο το άρθρο στο postmodern.gr εδώ https://www.postmodern.gr/to-fainomeno-toy-fotostefanoy-se-dr/?fbclid=IwAR1vQw8NweuvZ7qfNDkpM_wQfKLN374FwDtuvwUpq_ZPXFCrU_3PLr-Svg4

Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολύ ενδιαφέρον θέμα που αξίζει να μελετηθεί περαιτέρω.

Ανάρτηση φωτογραφίας από: https://unsplash.com/photos/NcNqTsq-UVY

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.