Η βία των λέξεων και των εικόνων και ο ρόλος των ΜΜΕ


Έχουν περάσει λίγοι μόνο μήνες από τα χυδαία σχόλια παρουσιαστών τηλεοπτικής εκπομπής σε βάρος φοιτήτριας θύματος σεξουαλικής παρενόχλησης, η οποία με αυτό τον τρόπο θυματοποιήθηκε δευτερογενώς από τα μίντια. Στην εν λόγω εκπομπή έγινε μάλιστα αναπαράσταση του εγκλήματος που ορίζεται στον Ποινικό Κώδικα ως «Προσβολή της γενετήσιας αξιοπρέπειας» – Άρθρο 337 – Ποινικός Κώδικας (Νόμος 4619/2019). Η βία όμως των λέξεων, ο «βιασμός» προσωπικοτήτων, η αναπαραγωγή επικίνδυνων κοινωνικών στερεοτύπων, η καταστρατήγηση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, για τα οποία έχει χυθεί αίμα, εξακολουθεί να αποτελεί μία θλιβερή πραγματικότητα για τον λαμπερό κόσμο των μίντια.

“Παίκτης” reality show, ενώ γνωρίζει ότι καταγράφεται (και μεταδίδεται) κάθε του κουβέντα εκφράζεται με τον πλέον απαξιωτικό, ευτελιστικό τρόπο για τις γυναίκες, φτάνοντας στο ακραίο σημείο να δηλώσει, μεταξύ άλλων (δεν χρειάζεται να κάνω ακριβή αναπαραγωγή των λέξεων), ότι πηγαίνει με μία γκόμενα κάθε μέρα «αλλιώς έχει βιασμό».

Η δήλωσή του προκάλεσε ισχυρότατες κοινωνικές αντιδράσεις και εκδιώχθηκε από τον «Big Brother», από τον οποίο κλήθηκε σε απολογία. Μετά την απαράδεκτη και χυδαία δήλωση, όμως, δεν μπορεί ο “Μεγάλος Αδελφός”, χωρίς πρόσωπο, αλλά με ένα “μάτι” που καταγράφει τα πάντα, να μιλάει για θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και για βία κατά των γυναικών! Για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα έπρεπε να μιλήσουν στην κάμερα, με πρόσωπο, οι υπεύθυνοι του παιχνιδιού και μάλιστα με τρόπο σοβαρό και τεκμηριωμένο.

Στην Ισπανία, στο αντίστοιχο ριάλιτι, διαβάζω τώρα στα ρεπορτάζ ότι νεαρή γυναίκα, το έτος 2017, βιάστηκε από συμπαίκτη της ενώ ήταν σε κατάσταση μέθης και του ζητούσε να σταματήσει και ο «Big Brother» που της έδειξε το βίντεο χωρίς την υποστήριξη ψυχολόγου την “συμβούλευσε” ότι είναι καλύτερο και για εκείνη και για τον βιαστή της να μην αποκαλύφθει το γεγονός. Δύο χρόνια αργότερα, το 2019, τα σχετικά βίντεο ήρθαν στη δημοσιότητα.

Αυτού του τύπου τα ριάλιτι βασίζονται στη βία των λέξεων και των εικόνων, ακόμα και των πράξεων. Δυστυχώς, όμως, μέσα από αυτά τα ακραία περιστατικά αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει επαρκής εκπαίδευση όσον αφορά θεμελιώδεις έννοιες, όπως τι σημαίνει “βία”, πόσο σημαντικός είναι ο σεβασμός στην αξία του ατόμου και πώς στην πράξη αποδεικνύεται. Η νέα γενιά πρέπει να κάνει τη διαφορά, αλλά για να επιτευχθεί αυτό πρέπει να μάθει, να διαβάσει, να ενημερωθεί!

Υπάρχει όμως και η άλλη όψη του νομίσματος. Οι κριτικά σκεπτόμενοι νέοι που στα ΜΜΕ μέχρι σήμερα βλέπουμε ότι δυστυχώς δεν έχουν θέση, δεν έχουν χώρο ούτε χρόνο. Μήπως ήρθε η στιγμή τα ΜΜΕ να αναλάβουν την ευθύνη τους, να επιτελέσουν και τον ρόλο της ενημέρωσης και ταυτόχρονα να τολμήσουν να δώσουν βήμα και σε εκείνη την πλευρά της κοινωνίας που κρίνει, προβληματίζεται και αναζητά κάτι διαφορετικό από το “μάτι” των “Μεγάλων Αδελφών”;

Ανάρτηση φωτογραφίας από: https://unsplash.com/photos/C9eFNxYem4k

Leave a comment

Filed under Uncategorized

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.