Επενδύοντας σε όνειρα στην εποχή του Covid-19


Με την επιστροφή στην Αθήνα, ξεκίνησα με εντατικούς ρυθμούς τη συγγραφή και τις προετοιμασίες για την οργάνωση των μαθημάτων μου, για την έρευνα που θα “τρέχει” την επομενη διετία και όλα τα νέα projects. Αναρωτήθηκα όμως πώς θα είναι τα πραγματα αυτήν τη δύσκολη για όλους μας χρονιά, εάν μπορούμε/ εάν έχει νόημα να σχεδιάσουμε το αύριο και να υλοποιήσουμε σκέψεις και σχέδια.

Μπορούμε να επενδύσουμε σε όνειρα την εποχή της πανδημίας;

Και εκεί πείσμωσα και είπα στον εαυτό μου ότι ίσως ήρθε η ώρα όχι μόνο να ζήσουμε τη στιγμή, αλλά να τολμήσουμε να την ζήσουμε πολύ πιο δυναμικά από πριν.Αντιμέτωποι με τη σφοδρή υγειονομική κρίση, με τον φοβο της σοβαρής ασθένειας και της απειλής του θανάτου, σκέφτηκα ότι ίσως τελικά οι καταστάσεις τις οποίες βιώνουμε μας κάνουν να συνειδητοποιήσουμε κάτι πολύτιμο: ότι ήρθε η ώρα να επενδύσουμε στα όνειρά μας.

Μπορεί να είναι αντιφατικό το να κάνουμε σχέδια σε μία χρονική περίοδο όπου κύρια χαρακτηριστικά της είναι το αβέβαιο και απρόβλεπτο και όπου ο οποιοσδήποτε σχεδιασμός για την επόμενη μέρα μπορεί να ανατραπεί από τις εξελίξεις και τα τεκταινόμενα. Ωστόσο, αυτή η αίσθηση του “απρόβλεπτου αύριου” έχει τη δύναμη να μας οδηγήσει σε μία πιο τολμηρή προσέγγιση, σε ένα μεγαλύτερο πάθος για ζωή και δράση.

Νιώθωντας ότι έχουμε όλο τον χρόνο μπροστά μας, συχνά αναβάλλουμε για την επόμενη μέρα πολλά πράγματα που θέλουμε να κάνουμε, σημαντικές ιδέες που θέλουμε να υλοποιήσουμε, θετικές σκέψεις που θεωρούμε ότι θα βελτιώσουν τη ζωή μας και συναισθήματα που επιθυμούμε να βιώσουμε.

Μεταθέτουμε για την επόμενη μέρα (που παραδόξως δεν έρχεται ποτέ) όσα θέλουμε να ζήσουμε και συναισθήματα που θέλουμε να εκφράσουμε τώρα, αυτήν ακριβώς τη στιγμή, χωρίς άλλη χρονοτριβή. Ακυρώνουμε, αναβάλλουμε, μεταθέτουμε σκέψεις, σχέδια και συναισθήματα, τόσο από την ασφάλεια που μας δίνει ο χρόνος τον οποίο ιδίως στα πιο νεανικά μας χρόνια θεωρούμε ανεξάντλητο, όσο και από τον φόβο της αποτυχίας ή/και της ματαίωσης των προσδοκιών μας.

Όταν όμως η ασφάλεια του χρόνου εξαντλείται, συρρικνώνεται και ο φόβος της αποτυχίας. Άλλωστε, η αποτυχία σε πολλές περιπτώσεις έχει γίνει δύναμη για πολύ πιο σημαντικές επιτυχίες και η διάψευση των προσδοκιών μία πολύτιμη ευκαιρία για να αντιμετωπίσουμε την πραγματικότητα, όπως είναι, και για να ζήσουμε τη ζωή και τις σχέσεις μας πιο ολοκληρωμένα. Χωρίς αυταπάτες, απατηλές εικόνες και ψεύτικα πρόσωπα.

Τη φετινή χρονιά θα επιλέξω να επενδύσω στα όνειρά μου, παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες και τις αντιξοότητες, παρά την αβεβαιότητα για το αύριο. Θα επενδύσω στις δυνάμεις μου και στα πραγματικά “θέλω” και όπου με οδηγήσε αυτή η επιλογή: σε δρόμους φωτεινούς, σε μονοπάτια δύσβατα, σε νέες αναζητήσεις, σε επιτυχίες και αποτυχίες, σε ενδυνάμωση σχέσεων, σε καινούργιες προκλήσεις.

Θα επιλέξω τη ζωή και όχι τον φόβο του θανάτου. Το όνειρο και όχι την αγωνία της ματαίωσης των σχεδίων. Τους εναλλακτικούς δρόμους στην επίτευξη των στόχων και σίγουρα όχι την αδράνεια. Τα αγαπημένα πρόσωπα, των οποίων την κρίση εμπιστεύμαι και εκτιμώ.

Θα επενδύσω σε ό,τι πιστεύω πως αξίζει να μπει μέσα στον “κύκλο της καθημερινότητας”, στο δικό μου “βιβλίο της ζωής” που τα κεφάλαιά του έχουν δάκρυα και γέλια, χαρές και λύπες, προβληματισμούς και βεβαιότητες, αμφισβητήσεις και δυναμικές αποφάσεις.

Και αυτό που ελπίζω, επενδύοντας στα όνειρά μου είναι την πιο δύσκολη και σκληρή στιγμή, να νιώθω ότι υπάρχει πάντα κάποιος σημαντικός λογος για να συνεχίσω το όνειρο εκεί που το άφησα, για να μη μείνει μισό, μη μείνει ανεκπλήρωτο και απωθημένο….

Το ίδιο εύχομαι και σε εσάς!

Aναρτηση φωτογραφίας από: https://unsplash.com/photos/TamMbr4okv4

Καλό απόγευμα στην πιο αγαπημένη παρέα του blog! ❤️

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.