Νομικό πλαίσιο για την προστασία από την ενδοοικογενειακή βία


Το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να προσεγγιστεί σε πολλά επίπεδα: νομικό, εγκληματολογικό, αλλά και κοινωνικό, με έμφαση στην ενημέρωση των πολιτών και την εκπαίδευση. Μέσα από την εκπαίδευση είναι αναγκαίο να δοθεί η δέουσα προσοχή στην έννοια του “σεβασμού” στην αξία του ατόμου και η νέα γενιά να κατανοήσει τη σοβαρότητα του ζητήματος και την ανάγκη να καταδικάσει απερίφραστα τη βία στο πλαίσιο της σχέσης ή της οικογένειας. Θα δώσω επίσης έμφαση στην ψυχολογική στήριξη θυμάτων και δραστών που επιθυμούν να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους, γιατί η ενδοοικογενειακή βία αποκαλύπτει βαθύτερες παθογένειες και ψυχικά τραύματα που κάθε άτομο πρέπει να αντιμετωπίσει για να αλλάξει και να ανοίξει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή του με άλλα δεδομένα.

Η δικηγόρος Χριστίνα Βαθειά στο άρθρο που δημοσιεύθηκε στο dikastiko.gr παρέχει πολύτιμες πληροφορίες για το νομικό πλαίσιο προστασίας των πολιτών από την ενδοοικογενειακή βία.

Χριστίνα Ι. Βαθειά: Νομικό πλαίσιο για την προστασία των πολιτών από την ενδοοικογενειακή βία

Το μήνυμα που περνάμε ας είναι, επομένως, δυνατό. Όσα άτομα από φόβο σιωπούν και διστάζουν να καταγγείλουν τη βία που υφίστανται στους κόλπους της οικογένειάς τους, είναι σημαντικό να γνωρίζουν ότι προστατεύονται σε νομικό επίπεδο και ότι, ως ενεργά μέλη της κοινωνίας, είμαστε δίπλα στους συνανθρώπους μας που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Όσον αφορά την αρωγή, όπως επισημαίνεται και στο εν λόγω άρθρο, ο Νόμος προβλέπει για τα θύματα, την ύπαρξη: Υποστηρικτικών υπηρεσιών, στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί (π.χ. τηλεφωνική γραμμή SOS 15900 της Γενικής Γραμματείας Ισότητας των Φύλων, τηλεφωνική γραμμή 197 του Εθνικού Κέντρου Κοινωνικής Αλληλεγγύης) για να λάβει ψυχοκοινωνική στήριξη και νομική συμβουλευτική. Κοινωνικών Υπηρεσιών που παρέχουν στέγη (Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης (τηλεφωνική γραμμή 197) και ξενώνες κακοποιημένων γυναικών- ΓΓΙΦ) αν το θύμα διατρέχει κάποιο κίνδυνο ή κρίνεται επιτακτική η ανάγκη να αλλάξει διαμονή.

Συνοψίζοντας, οι πολυσύνθετες και πολυδιάστατες όψεις της ενδοοικογενειακής βίας πρέπει να διερευνηθούν και να αντιμετωπιστούν με τρόπο ολοκληρωμένο και μέσα από ολιστική και διεπιστημονική προσέγγιση, προκειμένου να προστατευθούν τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας και να δοθεί η ευκαιρία να τροποποιήσουν τη συμπεριφορά τους τα άτομα που ασκούν βία και επιθυμούν να αλλάξουν και να ακολουθήσουν έναν νέο τρόπο σκέψης και ζωής (βλ.σχετικό μου άρθρο στο postmodern.gr υπό τον τίτλο Ένας γενναίος αγώνας κατά της ενδοοικογενειακής βίας
https://www.postmodern.gr/enas-gennaios-agonas-kata-tis-endooik/).

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.