Τοποθέτηση του Crime & Media Lab του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος για το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας την περίοδο του εγκλεισμού


Ενδοοικογενειακή βία: ένα “σκοτεινό” έγκλημα που αποκαλύπτει βαθιές κοινωνικές παθογένειες και χρήζει ειδικών χειρισμών, απαιτεί ενίσχυση της πρόληψης με εκπαίδευση της νέας γενιάς και αποτελεσματικά μέτρα για την προστασία των θυμάτων.

Η ενδοοικογενειακή βία λαμβάνει ποικίλες μορφές και εκφάνσεις. Ορίζεται ως κάθε είδους σωματικής, σεξουαλικής, λεκτικής και ψυχολογικής βίας που ασκείται σε βάρος του θύματος ή των θυμάτων. Κύριες εκφάνσεις ενδοοικογενειακής βίας αποτελεί η βία μεταξύ συζύγων ή συντρόφων, οι επιθέσεις εφήβων προς τους γονείς τους, η κακοποίηση και εκμετάλλευση ανήλικων ή ηλικιωμένων μελών της οικογένειας. Η βία μέσα στην οικογένεια μπορεί να εμφανίζεται με μορφές όπως είναι η λεκτική και ψυχολογική βία, η οικονομική εκμετάλλευση, η σωματική και η σεξουαλική κακοποίηση.

Θύματα συνήθως οι γυναίκες και τα παιδιά που αποτελούν τα χαρακτηριζόμενα “ευάλωτα θύματα”, αλλά και άντρες, κυρίως ηλικιωμένοι, μέλη της οικογένειας με αναπηρίες και άλλα ζητήματα υγείας. Η σύγκρουση στις χαρακτηριζόμενες δυσλειτουργικές οικογένειες/ dysfunctional families βιωνεται σε τακτική βάση, ενώ ο αναγκαστικός εγκλεισμός σε συνδυασμό με την όξυνση υπαρχόντων προβλημάτων (π.χ. κατάχρηση αλκοόλ ή/και ουσιών) και η πρόκληση νέων προβλημάτων, κατά κανόνα επαγγελματικής και οικονομικής φύσεως, δημιουργούν επιπρόσθεση επιβάρυνση στο πλαίσιο αυτών των οικογενειών και δύναται να φέρουν αυτή την περίοδο στο φως “κρυμμένες” δυσλειτουργίες της οικογένειας.

Επομένως, αυτήν τη δύσκολη περίοδο ας είμαστε περισσότερο ευαισθητοποιημένοι, γιατί το έγκλημα της ενδοοικογενειακής βίας διαπράττεται δίπλα μας. Επίσης, το στενό συγγενικό και φιλικό περιβάλλον του ατόμου που κακοποιείται οφείλει να το στηρίξει με τρόπο πολύ πιο ενεργό και ουσιαστικό, γιατί δυστυχώς και εκεί σε αρκετές περιπτώσεις καταγράφεται ένας αρνητικός ρόλος ή μία στάση απάθειας και βέβαια η οργανωμένη Πολιτεία με εκστρατείες ενημέρωσης να δώσει σαφείς οδηγίες για το πώς μπορεί το άτομο που κακοποιείται να αναζητήσει βοήθεια την περίοδο του εγκλεισμού και πολύ σημαντικό βήμα να εξετάσει πώς στην πράξη μπορούν να επισπεύδονται οι διαδικασίες για την άμεση απομάκρυνση των θυμάτων από το κακοποιητικό περιβάλλον.

Κρίνουμε αναγκαία την ανάδειξη των πολυσύνθετων πτυχών του θέματος και κρούουμε και μέσα από το Crime & Media Lab τον κώδωνα του κινδύνου, για την προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού τους.

Βλ.σχετικά θέματα https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/990681/koronoios-kai-endooikogeneiaki-via-katapieste-ton-io-ohi-tin-foni-sas/?fbclid=IwAR3QCtXujuZw-_X_ZM_cm9UJo1vAJ4JUve83W72IMPDIqfpnZLQ41MTRqJw#.XoWOk8HeRXB.facebook και https://aggelikikardara.wordpress.com/2020/04/01/στο-κεντρικό-δελτίο-ειδήσεων-του-open-το-φ/

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.