Στο Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων του Open: το φαινόμενο της ενδοοικογενειακής βίας


Κεντρικό Δελτίο Ειδήσεων Τηλεοπτικού Σταθμού Οpen (1/4/2020).

https://www.tvopen.gr/watch/24212/kentrikodeltio012f042f2020

Ευχαριστώ θερμά για τη φιλοξενία σε ένα τόσο κρίσιμης σημασίας ζήτημα, όπως είναι η ενδοοικογενειακή βία. Πρόκειται αναμφίβολα για ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο ζήτημα που απαιτεί, ειδικά αυτή την εξαιρετικά δύσκολη περίοδο, ειδικούς χειρισμούς και αποτελεσματικά μέτρα ώστε να υπάρξει ένα προστατευτικό δίχτυ για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας.

Ας είμαστε όλες και όλοι αυτή την περίοδο περισσότερο ευαισθητοποιημένοι και αφυπνισμένοι, γιατί το έγκλημα μπορεί να διαπράττεται δίπλα μας! Επίσης, το στενό συγγενικό και φιλικό περιβάλλον οφείλει απο τη μία να στηρίξει με πιο ουσιαστικό τρόπο τον δικό τους άνθρωπο που γνωρίζουν ότι κακοποιείται και όχι να παροτρύνουν, όπως δυστυχώς πολλές φορές συμβαίνει, να υπομείνει τη βία και από την άλλη να συμβουλεύσουν τον δράστη να ζητήσει βοήθεια ώστε να μη φτάσει στο σημείο να βλάψει την οικογένειά του. Παράλληλα, η Πολιτεία να συμβάλλει στην προστασία των συνανθρώπων μας που κινδυνεύουν πίσω από τις κλειστές πόρτες των σπιτιών, με αύξηση των εκστρατειών ενημέρωσης και με σαφείς οδηγίες προς τα θύματα για τα δικαιώματά τους και τους φορείς στους οποίους μπορούν να απευθυνθούν ή/και να στείλουν μήνυμα εάν βρίσκονται σε κίνδυνο, καθώς και με ενίσχυση των δομών που μπορούν να φιλοξενήσουν θύματα ενδοοικογενειακής βίας αλλά και γενικότερα με ενίσχυση του ρόλου των κοινωνικών υπηρεσιών, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αυξανόμενες ανάγκες των ατόμων και των οικογενειών.

Προς τους συνανθρώπους μας που βιώνουν τη σκληρή αυτή πραγματικότητα, το μήνυμά μας ας είναι δυνατό και ξεκάθαρο. Να μην αυτό-ενοχοποιούνται, γιατί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη νοσηρή και εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν στην οικογένειά τους και βέβαια να μην πιστέψουν, σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο, ότι είναι δείγμα «αγάπης» ή «ενδιαφέροντος» η κακοποιητική συμπεριφορά ή ότι το πρόσωπο που υιοθετεί αυτές τις βίαιες συμπεριφορές θα αλλάξει τη συμπεριφορά του, ακόμα κι αν κάποιες στιγμές εμφανίζεται μετανιωμένο και υπόσχεται ότι θα αλλάξει. Για να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του το άτομο πρέπει να αναζητήσει την κατάλληλη επιστημονική βοήθεια. Χωρίς την κατάλληλη επιστημονική καθοδήγηση και υποστήριξη, το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας κινδυνεύει από τις ανεξέλεγκτες εκρήξεις θυμού που δύναται να οδηγήσουν ακόμα και στο πιο ειδεχθές έγκλημα.

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.