Ενδοοικογενειακή βία


Στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Open, σήμερα, αναδεικνύουμε το ζήτημα της ενδοοικογενειακής βίας και τις πολυσύνθετες διαστάσεις του. Θα τονίσω ότι είναι η πιο κρίσιμη περίοδος ώστε τόσο οι ενεργοί πολίτες να δείξουμε έμπρακτα την κοινωνική μας ευαισθησία, όσο και η οργανωμένη Πολιτεία να δείξει έμπρακτα το κοινωνικό της πρόσωπο με ένα “δίχτυ προστασίας” στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, το οποίο θα λαμβάνει υπ’ όψιν όλα τα νέα δεδομένα και τις εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες. Συνεχίζουμε, ασφαλώς τη διρεύνηση του πολύ σοβαρού ζητήματος, στο οποίο θα επανέλθω και σε επίπεδο αρθρογραφίας και στο προσεχές χρονικό διάστημα μέσα από τις δράσεις του Crime & Media Lab.

Όπως εγραψα και στο ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ (https://www.protothema.gr/koronoios-live/article/990681/koronoios-kai-endooikogeneiaki-via-katapieste-ton-io-ohi-tin-foni-sas/?fbclid=IwAR2k8_u46ie83CB3XwUR1RgOwRaF4vd_Qj2loLPlYZ7aBa-U0GC6kCpqs78#.XoL7fqtmd2Y.facebook) και μου στείλατε πάρα πολλά μηνύματα, σε αυτή την τόσο κρίσιμη και δύσκολη περίοδο που διανύουμε θα ήθελα να στείλω το πιο δυνατό μήνυμα σε όλους εκείνους τους συνανθρώπους μας που πίσω από τις κλειστές πόρτες του σπιτιού τους θυματοποιούνται. Σε όλα τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας που καθημερινά ανεβαίνουν τον δικό τους Γολγοθά, ανέχονται τις πιο ακραίες συμπεριφορές και «βυθίζονται» στη σιωπή και στον φόβο τους. Το μήνυμά μου είναι ότι μπορούμε -και οφείλουμε-ως ενεργά μέλη της κοινωνίας να «σπάσουμε» τον φόβο και τη σιωπή!

Θα ήθελα να δώσω έμφαση στο ότι έχουν τη δύναμη να αντιδράσουν και ότι είναι αναγκαίο να απομακρυνθούν από το νοσηρό περιβάλλον. Εάν μείνουν, η σωματική τους ακεραιότητα αλλά και η ψυχική τους υγεία τίθενται σε κίνδυνο, όπως κινδυνεύει και η ζωή των παιδιών τους.

Να μην αυτό-ενοχοποιούνται, γιατί δεν φέρουν καμία ευθύνη για τη νοσηρή και εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση που βιώνουν στην οικογένειά τους και βέβαια να μην πιστέψουν, σε καμία περίπτωση και για κανέναν λόγο, ότι είναι δείγμα «αγάπης» ή «ενδιαφέροντος» η κακοποιητική συμπεριφορά ή ότι το πρόσωπο που υιοθετεί αυτές τις βίαιες συμπεριφορές θα αλλάξει τη συμπεριφορά του, ακόμα κι αν κάποιες στιγμές εμφανίζεται μετανιωμένο και υπόσχεται ότι θα αλλάξει. Για να τροποποιήσει τη συμπεριφορά του το άτομο πρέπει να αναζητήσει την κατάλληλη επιστημονική βοήθεια. Χωρίς την κατάλληλη επιστημονική καθοδήγηση και υποστήριξη, το θύμα της ενδοοικογενειακής βίας κινδυνεύει από τις ανεξέλεγκτες εκρήξεις θυμού που δύναται να οδηγήσουν ακόμα και στο πιο ειδεχθές έγκλημα.

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.