Η δύναμη του ανθρώπινου νου και το μεγαλείο της ανθρώπινης ψυχής


Συνομιλώντας με φίλους γιατρούς αυτήν τη χρονική περίοδο, διαπιστώνω ότι αυτό που τονίζουν είναι η σοβαρότητα που οφείλουμε να επιδείξουμε όλοι οι πολίτες, μένοντας στο σπίτι και περιορίζοντας τις άσκοπες μετακινήσεις, εφαρμόζοντας με ευλάβεια τις οδηγίες της επιστημονικής κοινότητας, προκειμένου να αντέξει το σύστημα υγείας μας και να μπορέσει να συνεχίσει να καλύπτει τις αυξημένες ανάγκες του πληθυσμού, τόσο σχετικά με τη νοσηλεία για τον ιό όπου χρειάζεται, όσο όμως και για όλα τα άλλα καίρια ζητήματα υγείας που απαιτούν νοσηλεία και αυξημένη ιατρική φροντίδα.

Είναι επομένως ζήτημα ζωής να συνασπιστούμε σε αυτό τον συλλογικό αγώνα και είναι η πρώτη φορά που γίνεται εμφανές σε όλες και σε όλους μας ανεξαιρέτως ότι η συμπεριφορά του κάθε πολίτη διαδραματίζει έναν καταλυτικό ρόλο στην εξέλιξη των καταστάσεων.

Από την άλλη πλευρά, θεωρώ σημαντικό να αξιοποιήσουμε όλο αυτό το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να επανακάμψουμε και να επιστρέψουμε στην καθημερινότητά μας, με έναν τρόπο δημιουργικό, θετικό και ελπιδοφόρο. Να δώσουμε στον εαυτό μας και στους συνανθρώπους μας ένα “μήνυμα ζωής”. Όπως να παίξουμε πολύ με τα παιδιά μας τώρα που είμαστε σπίτι μαζί τους χωρίς την πίεση και το διαρκές τρέξιμο, εξασφαλίζοντας την παιδική αθωότητα έστω και υπό σκληρές συνθήκες, να αφουγκραστούμε με μεγαλύτερη κοινωνική ευαισθησία τις ανάγκες του συνανθρώπου μας και να σταθούμε δίπλα σε όσους αυτή την περίοδο μας χρειάζονται περισσότερο, να έρθουμε πιο κοντά στους ανθρώπους που αγαπάμε και μέσω τεχνολογίας (η οθόνη αυτή την περίοδο μπορεί να μας ενώσει με τρόπο ουσιαστικό), να ασχοληθούμε από το σπίτι με αγαπημένες μας δραστηριότητες όπως διάβασμα, μουσική, μαγειρική, γυμναστική, συγγραφή (όσοι γράφουμε, ευκαιρία να γράψουμε με πάθος!), αλλά και να ανακαλύψουμε νέους τρόπους επίτευξης στόχων.

Μετά από ένα βράδυ που ομολογώ ότι δυσκολεύτηκα να κοιμηθώ προβληματισμένη για το αύριο, ξύπνησα με διάθεση να παλέψω για την ελπίδα. Αποφάσισα από εβδομάδα, στο μέτρο του δυνατού και πάντα λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις και την κάθε ημέρα που περνάει, να μπω δυναμικά και δημιουργικά στο πρόγραμμά μου από το σπίτι ασφαλώς και μόνο μέσω τεχνολογίας. Να προσαρμόσω όσο περισσότερο μπορώ την καθημερινότητά μου στη νέα πραγματικότητα και να προσπαθήσω να αξιοποιήσω αυτή την περίοδο υποχρεωτικού εγκλεισμού και αυτοπεριορισμού για να δώσω και να λάβω μηνύματα ζωής, ελπίδας, χαράς, που θα γεννηθούν από τις πιο δύσκολες και σκληρές συνθήκες, άρα η αξία τους θα είναι πολύ μεγάλη.

Αυτό που όλους μας τρομάζει, ασφαλώς, είναι το άγνωστο και οι απρόβλεπτες συνέπειές του σε βραχυπρόθεσμο και μακροπρόθεσμο επίπεδο. Ωστόσο, η δυσχερής και πρωτοφανής κατάσταση που βιωνουμε αφορά ολόκληρη την ανθρωπότητα και χρειάζεται υπομονή και δύναμη, σωματική αλλά και ψυχική, για να ξεπεραστεί.

Είναι, αναμφίβολα, συγκλονιστική και μεγαλειώδης η δύναμη του ανθρώπινου νου που δεν σταματά να αγωνίζεται, να αναζητά, να ανακαλύπτει και να δημιουργεί τρόπους για να βγει από τα αδιέξοδό της και είναι συγκινητική η δύναμη της ανθρώπινης θέλησης και ψυχής να αναγεννηθεί από τις στάχτες της και να δώσει ξανά πνοή στα όνειρά της! Γι’ αυτό είμαι βέβαιη ότι και η ζωή θα συνεχιστεί και ο καθένας από εμάς θα έχει πάρει το δικό του μάθημα, το οποίο θα είναι στην ατομική του βούληση και κρίση να το αξιοποιήσει στην πορεία ζωής του….

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.