Παρέμβαση και τοποθέτηση του “Crime & Media Lab” του Κέντρου Μελέτης του Εγκλήματος


Σε συνέχεια της επικοινωνίας που είχα σήμερα το πρωί με τον Ομ.Καθηγητή Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Αντώνη Μαγγανά, για να του ζητήσω την άποψή του για το σημερινό μου άρθρο στο bloko.gr. θα ήθελα να αναφέρω ότι, με την πολύ μεγάλη και ουσιαστική του πείρα στη διερεύνηση του φαινομένου της νεανικής παραβατικότητας, υπογράμμισε τη σπουδαιότητα του να αναδειχθεί ένα τόσο σοβαρό θέμα που αφορά το σύγχρονο σχολείο και να τοποθετηθούμε επιστημονικά σε αυτό, καταθέτοντας σκέψεις και προτάσεις.

Βλ.σχετικά Case study: Βίντεο τραμπουκισμού μαθητή με θύμα Καθηγήτρια – Κατάθεση σκέψεων και προτάσεων στο bloko.gr εδώ http://www.bloko.gr/2020/01/case-study.html

Με αφορμή, επομένως, το ακραίο αυτό περιστατικό παρουσιάζω στο άρθρο στο bloko.gr τους προβληματισμούς μου και θέτω, εδώ, ένα ερώτημα Τι θα γινόταν εάν σε αυτήν ή σε μια αντίστοιχη, ακραία υπόθεση, είχαμε τραυματισμό μαθητών ή και εκπαιδευτικού; Τι θα λέγαμε τότε; Ποιος θα αναλάμβανε το βάρος της ευθύνης;

Η υπόθεση, συνεπώς, είναι σοβαρότατη και φέρνει στη δημόσια συζήτηση καίριες πτυχές του θέματος, όπως ενδεικτικά αναφέρω την επιτακτική ανάγκη να ύπαρξη μία πιο ειδική συζήτηση και επίσημη ενημέρωση της εκπαιδευτικής κοινότητας για τον τρόπο χειρισμού τόσο των εντάσεων, μικρότερης κλίμακας που όμως διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία του σχολείου, όσο και των πιο ακραίων καταστάσεων, όπως η παραπάνω.

Επίσης, είναι αναγκαίο σε αυτές τις υποθέσεις που διαπιστώνουμε ότι χρήζουν μίας ειδικής προσέγγισης και μπορούν δυνητικά να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική και ψυχική ακεραιότητα μαθητών- εκπαιδευτικών, να υπάρξει όπως προαναφέραμε, έγκυρη και έγκαιρη ενημέρωση αλλά και να μην “απαιτούμε” από τον εκπαιδευτικό να αναλάβει το βάρος μίας τεράστιας ευθύνης που δεν του αναλογεί (και πολλές φορές είναι υποχρεωμένος να αναλάβει, για να μην υπάρξει επίπληξη ότι δεν κάνει σωστά τη δουλειά του), αλλά είναι -πιστεύω- θέμα Διεύθυνσης του σχολείου και άλλων αρμόδιων φορέων να αντιμετωπίζονται, χωρίς χρονοτριβή, άμεσα και αποτελεσματικά τόσο ακραία περιστατικά που δύναται να λάβουν ακόμα πιο επικίνδυνες διαστάσεις.

Θέτω επίσης το ερώτημα ποια πρέπει να είναι η αντίδραση της εκπαιδευτικής κοινότητας σε τόσο ακραία περιστατικά που μπορεί να είναι μεμονωμένα αλλά είναι εξαιρετικά σοβαρά; Η αποβολή, στην οποία κάλλιστα ο μαθητής μπορεί να πάει για έναν καφέ με την παρέα του; Δεν πρέπει να υπάρξει μία πιο αποτελεσματική και ουσιαστική αντιμετώπιση, προκειμένου να κατανοήσει ο μαθητής τη σοβαρότητα της πράξης του, να μην την επαναλάβει αλλά και να τροποποιήσει σε ένα δεύτερο επίπεδο τη συμπεριφορά του;

Επομένως, επειδή μιλάμε για πολύ νεαρά σε ηλικία άτομα, σαφώς και όλοι καταδικάζουμε τις πράξεις αυτές, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, να τους δώσουμε την ευκαιρία να κατανοήσουν, να μην επαναλάβουν την ίδια ή και, σε κάποιες περιπτώσεις, ακόμα πιο ακραίες ενέργειες.

Δεν αρκεί η κοινωνική κατακραυγή αυτών των απαράδεκτων πράξεων! Απαιτείται η εμβάθυνσή τους και η προσπάθεια, μέσα από συγκεκριμένα μέτρα, να στηρίξουμε τον νέο/τη νέα που φτάνει σε τόσα ακραία σημεία, τα οποία δεν συνάδουν ούτε με την ανηλικότητα/ νεότητα, ούτε έχουν θέση στον χώρο του σχολείου (ακόμα κι αν είναι μεμονωμένα περιστατικά), ώστε να προλάβουμε ακόμα πιο ακραίες καταστάσεις (υπόθεση Ελένης, της φοιτήτριας που έγινε “σύμβολο” για την ελληνική κοινωνία) και να ενισχύσουμε τον θετικό ρόλο του σχολείου.

Συνεχίζουμε ασφαλώς τη διερεύνησή μας. Είναι σκόπιμο, με αφορμή τη συγκεκριμένη υπόθεση, να πάμε ένα βήμα παρακάτω και να λάβουν χώρα δράσεις θετικές και ουσιαστικές για το σύγχρονο ελληνικό σχολείο, σε μία κοινωνία που υφίσταται τους κλυδωνισμούς της. Θερμές ευχαριστίες στον δημοσιογράφο κ. Γιώργο Καραΐβάζ και το bloko.gr για την ανάδειξη του σοβαρού αυτού ζητήματος.

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Εκπαιδευτικά, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.