Γυναικεία Εγκληματικότητα, Γυναικεία Θυματοποίηση και ΜΜΕ


Έχουμε πραγματικά πολλά και καίρια ζητήματα να διερευνήσουμε και να συζητήσουμε στο πλαίσιο του σεμιναριακού μας μαθήματος στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, Women, Crime and the Media-Η γυναίκα ως δράστιδα και ως θύμα σε πολύκροτες υποθέσεις και ο στιγματιστικός λόγος των media, στις 22-2-2020.

Γράφω συνεχώς, φτάσαμε τις 200 διαφάνειες και περιμένω με ανυπομονησία να γνωρίσω και τη νέα εκπαιδευτική ομάδα μας. Λόγω μεγάλου ενδιαφέροντος, παρακαλούμε να κάνετε έγκαιρα την κράτηση θέσης σας!!

Πληροφορίες και εγγραφές: https://www.facebook.com/events/2783295411733556/

Αξιοσημείωτο είναι ότι η γυναικεία εγκληματικότητα άργησε να απασχολήσει την επιστημονική κοινότητα, γεγονός που είχε επιπτώσεις και στην απεικόνιση της γυναικείας εγκληματικότητας στα ΜΜΕ αλλά και στη σκιαγράφηση του προφίλ της εγκληματούσας γυναίκας στα media. Από τη μία καλλιεργήθηκε η εικόνα της “μη εγκληματούσας γυναίκας” και από την άλλη σε υποθέσεις γυναικείας εγκληματικότητας που απασχόλησαν τα ΜΜΕ σκιαγραφήθηκε το προφίλ της γυναίκας με υπερβολικό -ακόμα και αφοριστικό- τρόπο, καθώς η γυναίκα εγκληματίας παρουσιάστηκε σαν τέρας, σαν εξωπραγματικό ον ή σαν ένα άβουλο ον που παρασύρθηκε στο να εγκληματήσει.

Αναμφίβολα, οι διαφοροποιήσεις μεταξύ γυναικείας-αντρικής εγκληματικότητας είναι τόσο ποσοτικές όσο και ποιοτικές. Θα τις διερευνήσουμε λεπτομερώς στο πλαίσιο του μαθήματός μας, επιχειρώντας να εξετάσουμε τα “γιατί” και τα “πώς”. Παράλληλα, θα εξετάσουμε το γιατί τόσο στην Ελλάδα όσο και διεθνώς καταγράφεται μία ανοδική πορεία συμμετοχής της γυναίκας στην εγκληματικότητα. Από την άλλη πλευρά θα εξετάσουμε το φλέγον ζήτημα της γυναικείας θυματοποίησης και της “σκοτεινής εγκληματικότητας” σε βάρος των γυναικών, αναλύοντας υποθέσεις που απασχόλησαν εκτενώς τα ΜΜΕ και προβλημάτισαν την ελληνική κοινωνία. Μία ακόμα θεματική που θα διερευνήσουμε αφορά τη γυναίκα έγκλειστη και τον τρόπο με τον οποίο βιώνει τη φυλάκισή της, αλλά και τις διαφοροποιήσεις με τον εγκλεισμό των αντρών.

Ένα σημείο στο οποίο θα δώσουμε βαρύτητα, σχετικά με τις ποιοτικές διαφοροποιήσεις μεταξύ γυναικείας-αντρικής εγκληματικότητας, είναι ότι τα θύματα των γυναικών δραστιδών είναι διαφορετικά από των ανδρών δραστών, αφού είναι γνωστά στη δράστιδα και κυρίως άτομα του ευρύτερου συγγενικού της περιβάλλοντος (σύζυγοι, σύντροφοι, παιδιά κ.λπ.) αλλά και ότι, σύμφωνα με μελέτες, ενώ οι περισσότεροι γνωστοί δράστες είναι άνδρες, λιγότερες γυναίκες από τους άνδρες παραδέχονται ότι διέπραξαν οι ίδιες κάποιο αδίκημα. Θα επιχειρήσουμε μέσα από τα στοιχεία και ερευνητικά πορίσματα να σκιαγραφήσουμε το προφίλ της γυναίκας που εγκληματεί και της γυναίκας που είναι θύμα εγκληματικών ενεργειών και θα εξετάσουμε τον τρόπο με τον οποίο απεικονίζεται η κάθε υπόθεση στα ΜΜΕ. Τέλος, μέσα από το παιχνίδι ρόλων που θα επιχειρήσουμε πρώτη φορά με την εκπαιδευτική μας ομάδα, επιδιώκουμε να έχουμε την ενεργή και δυναμική συμμετοχή και να οδηγηθούμε, με την ομάδα μας, σε θεμελιώδη συμπεράσματα για το φαινόμενο της γυναικείας εγκληματικότητας και γυναικείας θυματοποίησης σε μία εποχή που αλλάζει.

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Εκπαιδευτικά, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.