“Ουσίες και Νέοι”: ένας δρομος βασανιστικός και ο σημαντικός ρόλος της πρόληψης


“Στην Ημερίδα «Γειτονιές χωρίς πιάτσες Ναρκωτικών – Επιλέγουμε Αθλητισμό, επιλέγουμε Ζωή!» ακούστηκαν πολύ σημαντικές εισηγήσεις και τοποθετήσεις από τους διοργανωτές και τους συμμετέχοντες, ωστόσο η παρέμβαση που συγκλόνισε όλους και έκανε το κλειστό γήπεδο μπάσκετ του Πανελληνίου να πλημμυρίσει από ενσυναίσθηση, ήταν εκείνη ενός πατέρα από το ΚΕΘΕΑ Στροφή”.

Ο πατέρας από το ΚΕΘΕΑ Στροφή που συγκλόνισε στην Ημερίδα του Δημήτρη Καλαντζή στο postmodern.gr

Βλ.σχετικά https://www.postmodern.gr/o-pateras-apo-to-kethea-strofi-poy-sygkl/?fbclid=IwAR33C-pz7DrDayS6X__Zo_eR0Ermk-xzK_7_QRECrpNnAdVgaisZbPg3qoU

Mία παρέμβαση-ζωής από τον πατέρα που μας δίνει το έναυσμα για μία ευρύτερη συζήτηση με την κοινωνία.

Θα ξεκινήσω τη σημερινή ανάρτηση στο blog καταθέτοντας τις προσωπικές μου σκέψεις μέσα από το ερευνητικό μου βίωμα. Λογω του οτι το θέμα “ναρκωτικά και νέοι” υπήρξε ένα θέμα που διερευνώ από έφηβη ακόμα και αργότερα τα πρώτα μου ρεπορτάζ ήταν σχετικά με τη χρήση ουσιών, την απεξάρτηση, το προφίλ των παιδιών και νέων που βρίσκονται στη χρήση και των οικογένειών τους, και στο πλαίσιο αυτό έχω συζητήσει με γονείς, με νέους στη χρήση, με νέους στην απεξάρτηση, δεν μπορώ να μη συγκινηθώ με την παραπάνω παρέμβαση του πατέρα και να τονίσω ότι ο δρομος των ναρκωτικών είναι όχι απλώς ένας σκληρός δρόμος, αλλά ένας δρόμος βασανιστικός για το άτομο, το σώμα, την ψυχή του, την καθημερινότητά του, καθώς και για τους οικείους του.

Πολλές οι μαρτυρίες που ρίχνουν φως στον εφιάλτη και η λέξη δεν χρησιμοποιείται τυχαία, καθώς θεωρώ ότι έτσι μόνον περιγράφεται η καθημερινότητα των ατόμων σε χρήση και των οικογενειών τους. Μητέρα μου περιέγραφε τις στιγμές που η ίδια και η μικρή της κόρη τρομαγμένες κρύβονταν στο σπίτι, με τον γιο, υπό την επήρεια ουσιών, να χτυπάει με μανία την πόρτα να του ανοίξουν. Πατέρας μου τόνισε ότι ο αγώνας να μείνεις καθαρός, δεν είναι αγώνας ετών, είναι “αγώνας ζωής”, εξηγώντας μου ότι πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος να επιστρέψεις, γιατί η εξάρτηση της ψυχής είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να συμβεί στη ζωή ενός ατόμου, επομένως η προσπάθεια να μείνεις μακριά από τις ουσίες διαρκεί μία ολόκληρη ζωή. Θυμάμαι ακόμα το βλέμμα ενός εφήβου και τις κουβέντες που μου είχε πει, οι οποιες δείχνουν τον σημαντικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει το σχολείο τόσο στην πρόληψη όσο και στην έγκαιρη παρέμβαση “Μία Καθηγήτρια μου έσωσε τη ζωή. Kατάλαβε ότι κάνω χρήση και με συμβούλευσε να πάω σε Κεντρο Απεξάρτησης”.

Είναι, παράλληλα, ένας δρόμος με εξαιρετικά δύσκολη “επιστροφή”. Έχει πολλά πισωγυρίσματα και μπορεί να μιλάς τώρα με ένα παιδί και να σου λέει “είμαι καθαρός” και μετά από ένα χρονικό διάστημα να μαθαίνεις ότι αυτό το παιδί κατέληξε ή βρέθηκε στη φυλακή. Αυτό ασφαλώς δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών που βγήκαν από τον Γολγοθά και είναι “καθαροί” επιτυγχάνοντας να ανοίξουν ένα καινούργιο κεφάλαιο στη ζωή τους. Υπάρχουν οι θετικές περιπτώσεις που δίνουν ελπίδα και οφείλουμε να τονίσουμε τη σπουδαιότητα του αγώνα απεξάρτησης, ώστε το άτομο να έχει μία πραγματική και ουσιαστική ευκαιρία στη ζωή.

Αυτό όμως που κυρίως πρέπει, ως κοινωνία να τονίσουμε, είναι η πρόληψη, το πώς δεν θα φτάσει η νεολαία σε αυτή την εξαιρετικά δυσχερή κατάσταση, ιδίως σε μία εποχή όπου η ψυχή είναι πιο εύκολο να “φυλακιστεί” παρά να αφυπνιστεί και εδώ ας κρούσουμε των κώδωνα του κινδύνου σχετικά με τα κίνητρα που δίνονται στη νέα γενιά προκειμένου να είναι δημιουργική, παραγωγική, να αναζητήσει και να ανακαλύψει δημιουργικές διεξόδους μέσω από τον αθλητισμό, το θέατρο, τη μουσική, την ποίηση, τη λογοτεχνία και ό,τι δίνει ενέργεια, ζωντάνια και “ξυπνά” την ψυχή, για να κάνει όνειρα, να θέτει στόχους και να μπορεί να τους υλοποιεί.

Καλημέρα και καλή εβδομάδα στην υπέροχη παρέα του blog!

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.