Το φαινόμενο της γυναικείας εγκληματικότητας και η απεικόνισή του στα ΜΜΕ


Η έναρξη και της νέας χρονιάς (2020) “σημαδεύτηκε” από ένα έγκλημα και μία αυτοχειρία που προκάλεσαν βαθιά θλίψη αλλά και έντονο προβληματισμό στην ελληνική κοινωνία. Ακριβώς μία ημέρα μετά την Πρωτοχρονιά, στις 2-1-2020, σε περιοχή των Αθηνών “32χρονη μητέρα ανέβηκε με την κόρη της στην ταράτσα τριώροφου οικήματος και αφού πέταξε την πεντάχρονη κόρη της στο κενό, έπεσε και η ίδια, με αποτέλεσμα να βρουν και οι δύο τραγικό θάνατο”. Η μητέρα, εκπαιδευτικός, σε διάσταση με τον σύζυγο της μεγάλωνε το 5χρονο κοριτσάκι της το οποίο αντιμετώπιζε, σύμφωνα πάλι με το αστυνομικό ρεπορτάζ πολύ βαριάς μορφής αυτισμού.

«Αλτρουιστική» παιδοκτονία & ο ρόλος της κοινωνικής μέριμνας και της ευαισθητοποίησης του κοινού στο postmodern.gr και στη στήλη “Έγκλημα και Media” εδώ https://www.postmodern.gr/altroyistiki-paidoktonia-o-rolos-t/

Η χαρακτηριζόμενη «αλτρουιστική» παιδοκτονία, εν προκειμένω ανθρωποκτονία ανήλικου τέκνου, καταγεγραμμένη από τη διεθνή έρευνα, συχνά συνδέεται με μια λανθάνουσα καταθλιπτική ασθένεια, ενώ κύριο χαρακτηριστικό της είναι η επιθυμία της γυναίκας να σκοτώσει το παιδί προκειμένου να το ανακουφίσει από πραγματικό ή εικονικό πόνο. Γυναίκες που προβαίνουν σε τέτοιου είδους εγκλήματα συχνά αυτοκτονούν ή αποπειρώνται να αυτοκτονήσουν μετά την πράξη τους. Από κοινωνιολογική σκοπιά, κοινωνικές και οικονομικές συνθήκες, όπως είναι η φτώχια, η ανεργία και ο αποκλεισμός, δύναται να επιδράσουν δυσμενώς στην ψυχοσύνθεση μιας γυναίκας που είναι ταυτόχρονα και μητέρα και να οδηγήσουν ακόμα και στο έγκλημα. Δυστυχώς αυτή είναι μία πολύ σκληρή πραγματικότητα που απασχολεί όμως τις κοινωνίες διεθνώς.

Το συγκεκριμένο πολύ σοβαρό ζήτημα θα μας απασχολήσει και στο πλαίσιο των μαθημάτων μας στο Κεντρο Μελέτης του Εγκλήματος, στο προσεχές χρονικό διάστημα, όπου θα εμβαθύνουμε στο φαινόμενο της γυναικείας εγκληματικότητας και θα διερευνήσουμε τη γυναίκα ως δράστιδα και ως θύμα εγκληματικών ενεργειών.

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.