Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη


Ευχαριστώ θερμά τη δημοσιογράφο Βένη Παπαδημητρίου για την αναφορά (και τα τιμητικά της σχόλια) στο βιβλίο μου “Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη” (2017, εκδ. Παπαζήσης) που προηγήθηκε της “Σκιαγράφησης του ψυχολογικού προφίλ εγκληματιών που απασχόλησαν τα ελληνικά ΜΜΕ (1993-2018)”, (2019, εκδ. Παπαζήσης).

 

(Σχετική ανάρτηση στο διαδικτυακό μου τοίχο στο facebook).

Μεγάλη μου χαρά και τιμή να αναφέρεται στη συγγραφική μου δουλειά μία μάχιμη δημοσιογράφος και είναι πιστεύω πολύ σημαντικό οι έρευνες και οι μελέτες να δίνουν χώρο και χρόνο στον επαγγελματία που βιώνει τις καταστάσεις στην πράξη να καταθέτει την πολύτιμη εμπειρία του, γιατί η θεωρία πρέπει να συνδυάζεται με την πράξη ώστε να έχουμε ένα ολοκληρωμένο αποτέλεσμα.

Η Βένη αναδεικνύει επίσης καίρια προς συζήτηση θέματα για τους αστυνομικούς και δικαστικούς συντάκτες, επισημαίνοντας τις δυσκολίες που συναντούν κυρίως οι συντάκτες των εφημερίδων στη σύγχρονη εποχή της τεχνολογίας. Μία σκληρή πραγματικότητα, αναμφίβολα.

Είναι βέβαιο ότι σε μία εποχή προκλήσεων και λόγω της άμεσης συσχέτισης του αστυνομικού και δικαστικού ρεπορτάζ με το έγκλημα και το εγκληματικό φαινόμενο, ο αστυνομικός και δικαστικός συντάκτης οφείλει να έχει την κατάλληλη εκπαίδευση και επιμόρφωση, να γνωρίζει άριστα την ορολογία -εγκληματολογική και νομική- να έχει πολύ καλά γνώση του νομοθετικού πλαισίου, να γνωρίζει για κάθε αδίκημα τις προβλεπόμενες από τον Π.Κ. ποινές και να ενημερώνεται διαρκώς για τις εξελίξεις της έρευνας και της επιστήμης.

Η γνώση είναι πάντα δύναμη και σύμμαχος του δημοσιογράφου ακόμα και σε αυτό το πολύ δύσκολο, σκληρό και γεμάτο ένταση και πίεση πλαίσιο, που γνωρίζουμε καλά ότι εργάζεται ο αστυνομικός και δικαστικός συντάκτης. Εάν γνωρίζει πολύ καλά το θέμα του, θα καταφέρει ακόμα και υπό την πίεση του χρόνου και των λέξεων να ρίξει φως στις σκοτεινές πτυχές μίας υπόθεσης.

Θα μπορούσαμε (και το θέλω κάποια στιγμή) να συζητήσουμε πάρα πολλά για τα θέματα που η Βένη αναδεικνύει. Με το ζήτημα της δημοσιοποίησης των στοιχείων μόνο θα εκφράσω τη διαφωνία, πλέον, μετά από αρκετή σκέψη για το θέμα, για δύο κυρίως λόγους: πρώτον, γιατί πιστεύω ότι δεν προσφέρει κάτι ουσιαστικό στην ενημέρωση του κοινού να γνωρίζει αν ο Χ ή η Ψ έκανε το έγκλημα, ειδικά μέχρι της έκδοση αμετάκλητης δικαστικής απόφασης, αυτό που μας ενδιαφέρει είναι η ουσία της υπόθεσης και η πρόληψη, και δεύτερον γιατί ο Χ ή η Ψ μπορεί να έχει μία οικογένεια που αποτελεί και εκείνη θύμα (τα αθέατα θύματα του εγκλήματος) και πρέπει σε κάθε περίπτωση να προστατευθούν όλα τα θύματα. Άλλωστε είναι διαφορετική η “δημοσιογραφική ενημέρωση” από τη “δημόσια διαπόμπευση” και αυτό αξίζει να είναι θέμα επόμενης συζήτησής μας.

Τέλος, θα ήθελα να τονίσω ότι πιστεύω πολύ στα νέα παιδιά που και πάθος έχουν για το αντικείμενο της δουλειάς τους και γνώση, αυτό όμως που ασφαλώς με προβληματίζει είναι σε ποιους τελικά δίνονται οι ευκαιρίες και ποιες είναι οι συνθήκες εργασίες τους. Αλλά αυτό δυστυχώς δεν εξαρτάται από εμάς που γράφουμε, εμείς απλώς μπορούμε να αναδείξουμε κάποια ζητήματα προς περαιτέρω προβληματισμό…..

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.