Φόνισσες…χωρίς αιτία;


Από τον διαδικτυακό τοίχο της Νίνας Κουλετάκη:

“Όταν ζήτησα από τον Γιάννη Πανούση να γράψει την εισαγωγή στις “Φόνισσες”, δεν μου πέρασε καν από το μυαλό ότι θα καθόταν να διαβάσει σχεδόν 600 σελίδες. Αν το φανταζόμουν δεν θα το ζητούσα ποτέ, γνωρίζοντας πόσο απασχολημένος είναι με τα δικά του γραπτά. Δεν χρειαζόταν να τις διαβάσει, εξάλλου, προκειμένου να καταθέσει την επιστημονική του άποψη για την εγκληματούσα γυναίκα. Ξέχασα, βλέπετε, πως είχα απευθυνθεί σε έναν δάσκαλο.

Μελέτησε ενδελεχώς τις “Φόνισσες” και περιέλαβε στην εισαγωγή του τα σχόλια και την κριτική του. Οι σελίδες με την υπογραφή του, δίνουν στο βιβλίο το επιστημονικό κύρος που του έλειπε. Τον ευχαριστώ.

“Φόνισσες”: απόψε (17-12-2019) στις 6 μ.μ., Polis Art Café, Πεσμαζόγλου 5. Σας περιμένουμε.”

Τα παραπάνω μου δίνουν το έναυσμα για την κατάθεση ορισμένων σκέψεων.

Πόσο δύσκολη, πολύπλοκη, αλλά και συναρπαστική είναι η διαδρομή στα βάθη της ψυχής….Ειδικά της “εγκληματούσας ψυχής” με τα πολλά και σύνθετα σκοτεινά σημεία της αλλά και με πτυχές της που ίσως, τελικά, θέλει και η  ίδια να  αποκαλυφθούν σαν ένα είδος λύτρωσης από το βάρος της εγκληματικής της πράξης.

Η “εγκληματούσα ψυχή” δεν δολοφονεί χωρίς αιτία, ακόμα κι αν η αιτία μας φαίνεται ή είναι ακραία, παράλογη, κοινωνικά μη αποδεκτή.

Η πρώτη φορά που επιχείρησα να μπω στα άδυτα της εγκληματούσας ψυχής ήταν στη διάρκεια των μεταπτυχιακών σπουδών μου με τη σκιαγράφηση του ψυχο-εγκληματικού προφίλ της Φόνισσας του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη, σε συσχετισμό με πραγματικές γυναικείες ψυχο-εγκληματικές μορφές (Ακαδημαϊκός Υπεύθυνος: Καθηγητής Γ.Πανούσης) και από τότε συνειδητοποίησα πόσα σημαντικά στοιχεία μπορεί να ανακαλύψει ο ερευνητής αναζητώντας τα “πώς” και τα “γιατί” μίας τόσο ειδεχθούς πράξης, σοβαρής ποινικής και κοινωνικής απαξίας.

Μίας  πράξης, η οποία όμως δεν μπορεί να προσεγγιστεί ανεξάρτητα από την προσωπικότητά του δράστη/της δράστιδος, την ψυχοσύνθεση του/της, το περιβάλλον στο οποίο δρα αλλά και τις ευρύτερες κοινωνικές συνθήκες. Δεν μπορεί να προσεγγιστεί ανεξάρτητα από αυτό το πολυσύνθετο και πολυδιάστατο πλαίσιο που συχνά δημιουργεί πολλά και δύσκολα ερωτήματα, εκ των οποίων αλλά απαντώνται, συμβάλλοντας με αυτό τον τρόπο στην εξέλιξη της έρευνας και στην ενίσχυση της πρόληψης, αλλά μένουν αναπάντητα και άλλα δίνουν τροφή για σκέψη και προβληματισμό….

Εύχομαι, από καρδιάς, “καλοτάξιδες” οι Φόνισσες της Νίνας Κουλετάκη!

 

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.