Ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου


Θερμά συγχαρητήρια στη δημοσιογράφο Πελιώ Παπαδιά για το άρθρο της στο talkmag υπό τον τίτλο “Μιλώντας στα παιδιά μας για το Πολυτεχνείο”, στο οποίο μπορείτε να βρείτε ένα πλούσιο εκπαιδευτικό υλικό.

ΠΩΣ ΘΑ ΜΙΛΗΣΟΥΜΕ ΣΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ

Γιατί ο συμβολισμός του Πολυτεχνείου θα είναι στις καρδιές μας, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσες αλλαγές κι αν βιώσει η κοινωνία μας, υπενθυμίζοντας μας την τεράστια σημασία των σπουδαίων αγώνων για υψηλές αξίες και ιδανικά, για “Ψωμί, Παιδεία, Ελευθερία”, για την ίδια τη Ζωή και τη συνέχισή της σε έναν κόσμο που αλλάζει.

Για τη δική μου οικογένεια, είναι μία μέρα πολύ συγκινητική γιατί ο πατέρας μου βρέθηκε, ως γιατρός, στο Πολυτεχνείο. Το 2016 κατέγραψα για πρώτη φορά την περιγραφή του, ως ιστορικό ντοκουμέντο, γιατί ο ίδιος δεν θέλει να δώσει συνεντεύξεις που του έχουν ζητηθεί αλλά κρίνω ότι είναι πολύ σημαντική η μαρτυρία να υπάρχει κάπου καταγεγραμμένη.

“Είχαμε συγκέντρωση στο Γουδί για να οργανώσουμε συνδικαλιστικό όργανο των γιατρών. Βγάλαμε ψήφισμα συμπαράστασης στον αγώνα των φοιτητών και ενώ εγώ (δική μου σημείωση: Φώτης Καρδαράς-καρδιολόγος) και ο Α.Κ.(δική μου σημείωση:χειρουργός, δεν αναφέρω το όνομά του, γιατί δεν έχω ζητήσει άδεια) βρισκόμασταν στην Πύλη του Πολυτεχνείου για να το παραδώσουμε, εκείνη τη στιγμή κάποιοι έφεραν και απόθεσαν μπροστά στην πύλη τον Διομήδη Κομνηνό.

Ήταν αναίσθητος, ο κόσμος νόμιζε ότι είχε λιποθυμήσει από τα αέρια που είχε ρίξει η αστυνομία και του έδιναν χαστούκια για να συνέλθει, εμείς ως γιατροί καταλάβαμε ότι επρόκειτο περί προθανάτιου ρόγχου. Του σήκωσα την μπλούζα για να δω το στήθος του κι είχε μια τρύπα από σφαίρα στο μέρος της καρδιάς, η οποία είχε έρθει από πάνω.

Τότε τον μεταφέραμε μέσω της οδού Στουρνάρη στο Πρώτων Βοηθειών. Μόλις φτάσαμε στη διασταύρωση Στουρνάρη και 3ης Σεπτεμβρίου δεχτήκαμε καταιγιστικά διασταυρούμενα πυρά. Ευτυχώς, σταμάτησε ένας κύριος με το αυτοκίνητό του, μπήκαμε μέσα με τον Κομνηνό και φτάσαμε στο υπόγειο των Πρώτων Βοηθειών. Μόλις τον ανέβασαν επάνω, τον ξάπλωσαν σε ένα εξεταστικό κρεβάτι: ήταν ακόμα ζωντανός, αλλά μετά έπαψε να αναπνέει…”

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.