Όταν ο “εγκληματικός νους” ξεπερνά την πιο νοσηρή φαντασία


Αυλαία έπεσε σε μία από τις πιο ειδεχθείς, σε διεθνές επίπεδο, υποθέσεις εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που απασχόλησαν εκτενώς τα διεθνή ΜΜΕ και την επιστημονική κοινότητα. Η απόφαση του δικαστηρίου ήταν ομόφωνη, καταδικάζοντας τον κατ’ εξακολούθηση ανθρωποκτόνο της Κύπρου σε επτά φορές ισόβια. Να σημειωθεί εδώ ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποινή στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Στην Ελλάδα έχει επιβληθεί, το έτος 1997, στον “στραγγαλιστή των ιερόδουλων” η ποινή-ρεκόρ, όπως χαρακτηρίστηκε εκείνη την εποχή, των 13 φορές ισοβίων συν 25 χρόνια κάθειρξη, που αποτέλεσε τη μεγαλύτερη ποινή που είχε επιβληθεί ποτέ στα ελληνικά δικαστήρια σε καταδικασθέντα μετά την κατάργηση της θανατικής ποινής στην Ελλάδα.

Όπως ενημερωνόμαστε από το δικαστικό ρεπορτάζ για την υπόθεση της Κυπρου, ο καταδικασθείς πλέον δεν έχει δικαίωμα αποφυλάκισης, ούτε δικαίωμα προσφυγής στο Συμβούλιο επ’ Αδεία Αποφυλάκισης. Ο ίδιος δήλωσε στο δικαστήριο, σύμφωνα πάλι με το δικαστικό ρεπορτάζ:

«Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη των πράξεων μου και είμαι έτοιμος να αντιμετωπίσω τις συνέπειες. Η στάση μου αυτή δεν ανατρέπει τις τραγικές συνέπειες των πράξεών μου. Δεν μπορώ να πάω πίσω στον χρόνο. Το μόνο που μπορώ να κάνω είναι να βοηθήσω στη διαλεύκανση των εγκλημάτων μου και να μην καθυστερήσω τη διαδικασία στο δικαστήριο. Ένα μεγάλο συγγνώμη στα θύματα και στους συγγενείς τους για τον άδικο πόνο που τους προκάλεσα. Η απονομή δικαιοσύνης ας είναι ένα ελάχιστο βάλσαμο. Ένα μεγάλο συγγνώμη στα παιδιά μου και στους γονείς μου για τη στενοχώρια που τους προκάλεσα. Ένα μεγάλο συγγνώμη στην κυπριακή κοινωνία που διερωτάται πώς ένας άνθρωπος μέλος της έφτασε σε αυτό το σημείο. Με βασανίζει και μένα το ερώτημα. Σε κομμάτια των αναμνήσεων μου προσπαθώ να βρω κάποιους λόγους σε οδυνηρές αναμνήσεις. Αλλά δεν έχω βρει ακόμα την απάντηση. Είμαι στη διάθεση επιστημονικής ομάδας για να διεξαχθεί ενδελεχής μελέτη για την περίπτωσή μου».

Προσωπικά, ομολογώ ότι με σοκάρει ακόμα και η δήλωση προς το Δικαστήριο. Δυστυχώς, υπάρχουν περιπτώσεις στην ιστορία των εγκληματολογικών και ποινικών χρονικών, όπου ο “εγκληματικός νους” έχει ξεπεράσει ακόμα και την πιο νοσηρή φαντασία.

Υπόθεση ανθρωποκτονιών Κύπρου: εγκληματική μέθοδος, υπογραφή, κίνητρα και κοινωνική διάσταση στο postmodern.gr εδώ http://www.postmodern.gr/ypothesi-anthropoktonion-kyproy-egkli/

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.