Επιλογές


Χαρτιά παντού πάνω στο κρεβάτι….κάνω διορθώσεις, προσθήκες, αφαιρέσεις, τροποποιήσεις….πολλή δουλειά, έχω αγχωθεί αλλά βρίσκομαι ταυτόχρονα σε δημιουργικό οίστρο! Ελπίζω το τελικό αποτέλεσμα να σας ικανοποιήσει και να κερδίσει το αναγνωστικό σας ενδιαφέρον. Θα περιμένω με πολλή αγωνία και μεγάλο ενδιαφέρον τις κρίσεις σας!

Αν και ολοκληρώνω αύριο το απόγευμα τα μαθήματα, προέκυψαν σημαντικές υποχρεώσεις και συναντήσεις για την επόμενη εβδομάδα, αλλά σίγουρα θα ξεφύγουμε κάποιες μέρες. Το έχουμε, πιστεύω, όλοι μας ανάγκη, να χαλαρώνουμε κάποιες στιγμές από την ένταση και τους εντατικούς μας ρυθμούς.

Θα ήθελα, έστω και για λίγες μέρες, να μη σκέπτομαι τίποτα, να μην με προβληματίζει τίποτα (ευτυχώς αύριο, αγαπημένη μου μέρα-Παρασκευή και το πρωινό θα είναι αφιερωμένο στην…ομορφιά! Beauté, γιατί είμαστε γυναίκες και θέλουμε να νιώθουμε όμορφα!).

Απόψε όμως προβλέπεται ξενύχτι, καθώς θέλω να προχωρήσω στις διορθώσεις και να έχω χρόνο να μελετήσω ξανά το υλικό. Παράλληλα, οργανώνω τα θέματα της αρθρογραφίας της επόμενης εβδομάδας που θα έχουν ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον και θα καταλάβετε το γιατί.

Πριν από λίγη ώρα μου έστειλαν στο mail φωτογραφίες για ένα από τα επόμενα θέματα, μεταξύ των οποίων και μία φωτογραφία έξω από το Ειδικό Κατάστημα Κράτησης Νέων Αυλώνα. Κάθε φορά που βλέπω αυτά τα κάγκελα, η καρδιά μου “σκίζεται”. Το να βρίσκονται πίσω από κάγκελα νέοι, θεωρώ ότι είναι η μεγαλύτερη αποτυχία των κοινωνιών.

Το 2005 μπήκα για πρώτη φορά στον Αυλώνα, πολύ δύσκολη εμπειρία, πολύ δυσκολότερη από Κορυδαλλό, γιατί τότε φυλακίζονταν και πολύ μικρές ηλικίες. Οπότε το να βλέπω παιδιά να οδηγούνται στα κελιά τους, ήταν μία πολύ τραυματική εικόνα. Το να μαθαίνω στη συνέχεια κάποιες από τις ιστορίες αυτών των παιδιών ήταν σοκαριστικό. Θυμάμαι ότι μιλούσα για ορισμένες υποθέσεις που απασχολούσαν τα ΜΜΕ με ανήλικους δράστες και μετά από λίγο καιρό έβλεπα αυτούς τους ανήλικους παραβάτες και μου φαινόταν αδιανόητο να συνδέσω όσα είχα πει με την εικόνα τους. Ειδικά σε μία πολύ σοβαρή υπόθεση -ανθρωποκτονίας που είχε διαπραχθεί με ειδεχθή τρόπο και είχε απασχολήσει εκτενώς τα μίντια- κυριολεκτικά είχα μπροστά μου ένα παιδάκι με λαμπερά μάτια που είχε μάλιστα έρθει πρώτο να με χαιρετήσει και με μεγάλη ευγένεια μου μίλησε. Δεν ήθελα να πιστέψω ότι βρισκόταν στη φυλακή για φόνο.

Είναι, πραγματικά, απίστευτο το πώς μπορεί να λειτουργήσει το ανθρώπινο μυαλό και σε πόσο σκοτεινά βάθη μπορεί να οδηγηθεί ένα άτομο.

Κανένα παιδί δεν γεννιέται δολοφόνος και στις περισσότερες περιπτώσεις το νοσηρό οικογενειακό περιβάλλον, η έλλειψη υποστηρικτικού κοινωνικού περιβάλλοντος, η εγκατάλειψη των σχολικών σπουδών, πιθανές ψυχοπαθολογίες, χρήση ουσιών, εξαρτήσεις, συνθέτουν ένα πολύ επικίνδυνο παζλ που μόνο μέσω της ενίσχυσης της πρόληψης μπορούν να προστατευθούν τα παιδιά αυτά από το να γίνουν νέοι παραβάτες και αργότερα ενήλικοι εγκληματίες.

Μία όμως πολύ θετική εικόνα που έζησα αργότερα, τον Απρίλιο του 2014, ήταν στο σχολείο δεύτερης ευκαιρίας του ΕΚΚΝΑ, στο πλαίσιο εκπαιδευτικού προγράμματος όπου μου είχε ανατεθεί η επίβλεψη μίας ομάδας μεταπτυχιακών φοιτητών του Παντείου Πανεπιστημίου που έκαναν παρουσίαση στους έγκλειστους μαθητές. Στο σχολείο τους δίνεται η δυνατότητα ουσιαστικής αλλαγής και κάποιοι καταφέρνουν ακόμα και να αλλάξουν σελίδα στη ζωή τους. Το σχολείο ανοίγει ορίζοντες και δείχνει και άλλους δρόμους, πέρα από τους δρόμους της παρανομίας. Γι’ αυτό πρέπει να ενισχυθεί ο ρόλος των σχολείων εντός και εκτός φυλακών.

Πολύ μεγάλο θέμα ασφαλώς και θα συνεχίσουμε τη διερεύνησή του.

Καλό βράδυ στην υπέροχη παρέα του blog! Και επειδή οι επιλογές στη ζωή μας είναι καθοριστικές, έτσι θα σας αφήσω απόψε…

In the end, we only regret the chances we didn’t take, the relationships we were afraid to have and the decisions we waited too long to make

Lewis Carroll

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.