Επανορθωτική Δικαιοσύνη


Η Επανορθωτική Δικαιοσύνη συνιστά μια διαφορετική αντιμετώπιση του εγκλήματος και κάθε είδους συγκρουσιακής κατάστασης. Με βάση τις αρχές της συμμετοχικής δημοκρατίας, της ισότητας, του σεβασμού, της αυτορρύθμισης, η Επανορθωτική Δικαιοσύνη δίνει τον λόγο στα ίδια τα άτομα να εκφράσουν όσα αισθάνονται και όσα επιθυμούν να εκφράσουν. Το ενδιαφέρον επικεντρώνεται πρωτίστως στις ανάγκες του θύματος, αφού ασφαλώς πρώτα έχει εξασφαλιστεί η ενεργητική ανάληψη ευθύνης από τον δράστη.

Συνομιλήσαμε με την κυρία Αλέξια Στουραΐτη, δικηγόρο, διαπιστευμένη διαμεσολαβήτρια και ψυχοδραματίστρια, εξειδικευμένη σε βιωματικές τεχνικές της Επανορθωτικής Δικαιοσύνης (Eastern Mennonite University, USA),με στόχο μας να εμβαθύνουμε στην έννοια της «Επανορθωτικής Δικαιοσύνης» και στους σκοπούς που επιτελεί, καθώς και στο πώς η εφαρμογή του θεσμού μπορεί να ωφελήσει τους πολίτες και σε ποια ακριβώς πεδία ζωής και δράσης τους.

Επανορθωτική Δικαιοσύνη ο τίτλος του σημερινού μας θέματος στο postmodern.gr και στη στήλη μου “Έγκλημα και Media” που μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/epanorthotiki-dikaiosyni/?

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.