Από το Columbine στη Florida: Μαζικές δολοφονίες στα αμερικανικά σχολεία


Με ένα πολυσύνθετο και πολυδιάστατο ζήτημα ασχολείται στο 6ο τεύχος του ηλεκτρονικού εγκληματολογικού περιοδικού το “δημοσιογραφικό δίδυμο”, Βαρβάρα Βαγιανού, Δημοσιογράφος, Απόφοιτη του Τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ και Δέσποινα Τζάνη, Μεταπτυχιακή φοιτήτρια Εγκληματολογίας, που αφορά τις μαζικές δολοφονίες σε σχολεία των ΗΠΑ.

Από το Columbine στη Florida: Μαζικές δολοφονίες στα αμερικανικά σχολεία είναι ο τίτλος του άρθρου τους και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ https://www.crimetimes.gr/apo-to-columbine-sth-florida-mazikes-dolofonies-sta-sxoleia/

“Aπό χώρος εκπαίδευσης και διακίνησης ιδεών, παρακολουθούμε σχολικά προαύλια να στοχοποιούνται ως χώροι διάπραξης βίαιων επιθέσεων, όπως μαζικές ανθρωποκτονίες. Γιατί, όμως, συμβαίνει αυτό; Ο Καθηγητής Εγκληματολογίας Παντείου Πανεπιστημίου Αντώνης Μαγγανάς σημειώνει ότι τα σχολεία επιλέγονται «επειδή αποτελούν χώρους μαζικών συγκεντρώσεων και δημιουργούν συνθήκες για περισσότερα θύματα. Εξάλλου, συχνά ο δράστης φοιτά ή έχει φοιτήσει στο σχολείο-στόχο». Ένας ακόμα λόγος είναι η αναζήτηση της φήμης. Οι δράστες γνωρίζουν ότι οι επιθέσεις σε σχολεία λαμβάνουν μεγάλη προσοχή από τα ΜΜΕ. Πολλές φορές μιμούνται τις ενέργειες προηγούμενων μαζικών δολοφόνων σε σχολεία και ελπίζουν να αποκτήσουν υψηλό επίπεδο έκθεσης από τα μέσα ενημέρωσης. Ένας ακόμα παράγοντας που έχει συνδεθεί με τις επιθέσεις στα σχολεία είναι το bullying. Πολλοί από τους μαθητές έχουν πέσει θύματα σχολικού τραμπουκισμού ή άλλης μορφής άδικων πράξεων και επιστρέφουν με σκοπό την εκδίκηση”, επισημαίνεται μεταξύ άλλων στο άρθρο.

Τα χαρακτηριστικά των δραστών και οι ενδείξεις παρουσιάζονται με τρόπο συστηματικό και ολοκληρωμένο από τις συντάκτριες, οι οποίες εξηγούν τις αιτίες για τις οποίες το φαινόμενο εμφανίζεται τόσο έντονο στις Η.Π.Α. και όχι στη χώρα μας. Πολύ ενδιαφέρον κρίνω και το συμπέρασμά τους, στο οποίο αξίζει να δώσετε βαρύτητα διαβάζοντας το άρθρο.

Τα θερμά συγχαρητήρια στα κορίτσια μου! Τα καμαρώνω!! Ένα πολύ δυνατό δίδυμο, αλλά και πολύ δυνατές προσωπικότητες. Μαζί στο Τμήμα Επικοινωνίας και ΜΜΕ στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, μαζί στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος στα σεμιναριακά μαθήματα για το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, τους φακέλους ειδικών εγκληματολογικών θεμάτων σε συσχετισμό με τα ΜΜΕ και τις φυλακές και τώρα μαζί στην ομάδα για την υλοποίηση της επαναληπτικής έρευνας για τη γλώσσα της φυλακής. Μέσα από την εκπαίδευση πολλές σχέσεις, τελικά, εξελίσσονται σε σχέσεις ζωής και χαίρομαι που πορευόμαστε τόσο ωραία και δημιουργικά!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.