Κλειστές φυλακές


Ο Ομ.Καθηγητής Εγκληματολογίας του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Αντώνης Μαγγανάς, δίνει έναν πολύχρονο αγώνα κατά των κλειστών φυλακών. Σε αυτό τον αγώνα είμαι δίπλα του και πιστεύω ότι θα δικαιωθεί. Οι κλειστές φυλακές πρέπει να καταργηθούν και να αντικατασταθούν με άλλες εφαρμόσιμες λύσεις, επιστημονικά αλλά και κοινωνικά χρήσιμες.

Για να έχει όμως μια εικόνα και η κοινωνία μας, που δεν γνωρίζει ακριβώς τι σημαίνει “κλειστή φυλακή”, πώς λειτουργεί και τι συμβαίνει με αυτούς τους ανθρώπους όταν αποφυλακίζονται, παραθέτω το σχόλιο που έκανα σε ανάρτηση του Καθηγητή για την αναγκαιότητα κατάργησης των κλειστών φυλακών και αντικατάστασή τους, γιατί ασφαλώς όταν μιλάμε για κατάργηση, δεν εννοούμε άνοιγμα φυλακών και αφήνουμε τα πράγματα στη μοίρα τους.

Το να κρατάει πάντως η Πολιτεία σαν φυτά ανθρώπους πίσω από κάγκελα, σε “καταστήματα κράτησης” που ούτε τον ήλιο μπορείς να δεις (στις φυλακές ανηλίκων σε πιάνει η ψυχή σου να βλέπεις νέα παιδιά που το αίμα τους “βράζει” πίσω από συρματοπλέγματα. Ο Rokas στη συνέντευξη που κάναμε μου έλεγε ότι ούτε να καθίσει ήσυχος να διαβάσει για τις πανελλαδικές δεν είχε τη δυνατότητα… «Ένα παιδί που βρίσκεται σε γκρι τοίχους, σε ένα περιβάλλον χωρίς καθαριότητα, σε άθλιες συνθήκες και είναι κλεισμένο σε ένα δωμάτιο, κάπου 15 ώρες το 24ωρο, «βυθίζεται» σε κατάθλιψη» http://www.postmodern.gr/rokas-balbieris-apo-to-skotadi-to…/) και αυτοί οι άνθρωποι, μετά από λίγα ή περισσότερα χρόνια να βγαίνουν τελείως απροετοίμαστοι στην ελεύθερη κοινωνία και συχνά να επιστρέφουν, έχοντας μάλιστα διαπράξει και πιο σοβαρά εγκλήματα, δεν είναι Λύση.

Απλώς χρυσώνουμε το χάπι στην κοινωνία, ότι τους έχουμε κλεισμένους σε ένα κελί! Τελείως απροετοίμαστους για το μετά της φυλακής, βεβαίως!! Δεν μπορεί να μην υπάρχει κάτι καλύτερο από αυτόν το “θεσμό”; Επέκταση του θεσμού των αγροτικών φυλακών, επέκταση του θεσμού της κοινωνικής εργασίας, έμφαση μέσω των υπαρχουσών δομών στο τι γίνεται σε αυτούς τους ανθρώπους μετά την αποφυλάκιση, αυτές δεν είναι εφαρμόσιμες λύσεις;
Μια μικρή, ευέλικτη ομάδα, ειδικών επιστημόνων (νομικών, εγκληματολόγων, οικονομολόγων) είμαι σίγουρη ότι θα μπορούσαν να καταθέσουν εφαρμόσιμες λύσεις. Και τουλάχιστον, όσο τους έχουν μέσα, γιατί να είσαι σαν τα φυτά; Γιατί ο χρόνος να είναι νεκρός; Πού αποσκοπεί αυτό;;; Πήγαινα στις φυλακές Κορυδαλλού κάθε μέρα για 3 μήνες και έμενα τουλάχιστον από τις 9 το πρωί ως τη 1 το μεσημέρι. Πολλές φορές και περισσότερο.

Είδα πόνο, είδα νεαρούς εξαρτημένους που δεν είχαν καμία δουλειά εκεί μέσα και κατέγραψα πάρα πολλές μαρτυρίες για το πώς εκπαιδεύονται ακόμα καλύτερα στο έγκλημα. Το χειρότερο άκουσα να λένε νέοι “η φυλακή είναι σπίτι μου”. Εκείνη δε την περίοδο, αντιμετώπισα κι εγώ κάποια θέματα που δεν περίμενα να αντιμετωπίσω: όπως είχα ένα θέμα με το φως και δεν άντεχα να ακούω πόρτες να κλείνουν βίαια. Αυτοί οι άνθρωποι που μένουν εκεί μέσα πώς θα βγουν να αντιμετωπίσουν τη ζωή στην ελεύθερη κοινωνία; Πώς θα αντεπεξέλθουν και ψυχολογικά και σε πρακτικό επίπεδο;;

Άλλωστε ακόμα και όσοι βρίσκονται για ανθρωποκτονίες, για βιασμούς κλπ. και αυτοί έξω δεν βγαίνουν σε κάποιο χρονικό διάστημα; Άρα, τι…το να μένουν για ένα διάστημα στα κολλέγια του εγκλήματος είναι καλύτερο; Σαφώς να υπάρξει πρόβλεψη για όσους έχουν διαπράξει βίαια εγκλήματα και θεωρούνται “επικίνδυνοι” να εγκληματήσουν ξανά, αλλά σε ένα πλαίσιο. Αυτό των κλειστών φυλακών δεν λειτουργεί και δεν έχει ουδεμία χρησιμότητα -επιστημονική ή κοινωνική.

Επομένως, ήρθε η ώρα πιστεύω για την κατάθεση συγκεκριμένων, εφαρμόσιμων, λύσεων κοινωνικά και επιστημονικά χρήσιμων. Φανταστείτε και με αυτό κλείνω, σε μια σχολική αίθουσα να κλειδώσετε τα πιο ζωηρά και ατίθασα εφηβάκια και να τα αφήσετε εκεί χωρίς κανένα ερέθισμα, καμία καθοδήγηση, κανένα κίνητρο, τι θα γίνει…στην “καλύτερη” των περιπτώσεων να γκρεμίσουν την αίθουσα! Κι όμως εμείς θα πούμε “επιβάλλουμε την τάξη”. Αυτά δεν είναι λύσεις.

Μπράβο κύριε Καθηγητά για τον αγώνα σας και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα δικαιωθείτε!!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Εκπαιδευτικά, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.