Οι «αστέρες» του Πάνου Σόμπολου: Όταν η δημοσιογραφία συναντά την εγκληματολογία


Όταν η δημοσιογραφία “συναντά” την εγκληματολογία στο εξαιρετικό βιβλίο του “δασκάλου” του αστυνομικού ρεπορτάζ, Πάνου Σόμπολου, με τίτλο ΟΙ ΑΣΤΕΡΕΣ ΤΟΥ ΕΓΚΛΗΜΑΤΙΚΟΥ ΠΑΝΘΕΟΥ: όπως τους έζησα. Ένα πολύτιμο βιβλίο τόσο για τους δημοσιογράφους όσο και για τους διδάσκοντες δημοσιογραφία και τους ερευνητές, το οποίο παρουσιάζω σήμερα στο νέο μου άρθρο στο postmodern.gr και μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/i-asteres-tou-panou-sobolou-otan-i-dimosiografia-synanta-tin-egklimatologia/

Το βιβλίο παρουσιάζει υποθέσεις υψηλού εγκληματολογικού ενδιαφέροντος, τις οποίες ο συγγραφέας Πάνος Σόμπολος αναλύει και με τη μορφή ρεπορτάζ, παραθέτοντας όλα τα στοιχεία για την εγκληματική δράση, την κλιμάκωση της δράσης, την κατάληξη της υπόθεσης, καθώς επίσης μαρτυρίες και συνεντεύξεις που είχε εξασφαλίσει ο ίδιος όταν ερευνούσε τις υποθέσεις ως αστυνομικός συντάκτης.

Πολύ σημαντικά όσα γράφει ο κ. Σόμπολος για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να προσεγγίζουμε τον εγκληματία, το θύμα και την οικογένειά του, ενώ αναδεικνύει την αξία της αυτοψίας στον τόπο του εγκλήματος, την οποία είχε τονίσει και στο πλαίσιο της παρουσίασης που μας είχε κάνει στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος το Νοέμβριο του 2016.

Το βιβλίο του Πάνου Σόμπολου περνάει σημαντικά μηνύματα τόσο στο δημοσιογράφο όσο και στον ερευνητή. Στο δημοσιογράφο διδάσκει τον τρόπο με τον οποίο πρέπει ο αστυνομικός συντάκτης να απεικονίζει το προφίλ των δραστών όλων των μορφών εγκληματικότητας. Αυτό που θα μπορούσε να εξαχθεί ως μήνυμα για τους ερευνητές είναι ότι δεν πρέπει να κάνουμε «αποστειρωμένες» έρευνες, να μη βασιζόμαστε μόνο στη θεωρία και τα βιβλία, αλλά να ερχόμαστε σε επαφή με τον χαρακτηριζόμενο από την εγκληματολογική έρευνα «υποκόσμο», να προσεγγίζουμε τον εγκληματία και να αποτυπώνουμε τη μαρτυρία του, ακόμα και σε δύσκολες συνθήκες εάν χρειαστεί, ασφαλώς έχοντας μεριμνήσει, στο μέτρο του δυνατού, για την ασφάλεια μας.

Εύχομαι από καρδιάς πολύ υψηλές πωλήσεις στο σημαντικό αυτό βιβλίο, το οποίο σίγουρα θα αξιοποιήσω ως βιβλιογραφική πηγή στο πλαίσιο των μαθημάτων μου. Όπως, μάλιστα, ο κ. Σόμπολος μου αποκάλυψε, στη βιβλιοπαρουσίαση, το θέμα που σκέπτεται για το επόμενο βιβλίο είναι, επίσης, συγκλονιστικό…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.