Έγκλημα στο διαδίκτυο: Παιδόφιλοι και online grooming


Έγκλημα στο διαδίκτυο: Παιδόφιλοι και online grooming είναι ο τίτλος του νέου μου άρθρου στο postmodern και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/egklima-sto-diadiktyo-pedofili-ke-online-grooming/

Οι θεματικές του άρθρου: Ανεξέλεγκτη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης από τα παιδιά και συνέπειες, Το φαινόμενο του online grooming: προφίλ δραστών και θυμάτων, αντίδραση γονέων και παιδιών, Υποθέσεις online grooming που απασχόλησαν τη χώρα μας, Η τοποθέτηση της ειδικής επιστήμονα , Αναγκαία η συμμετοχή των γονέων στη διαδικτυακή ζωή των παιδιών τους, όπως και στην υπόλοιπη ζωή τους, Be Smart Online: Ο διεθνής κανόνας χρήσης του διαδικτύου.

«Oι δυνατότητες που προσφέρουν το ίντερνετ και τα νέα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον υποψήφιο εγκληματία είναι τεράστιες ως προς την τέλεση νέων εγκλημάτων» είχε υπογραμμίσει ο Ομ.Καθηγητής του Παντείου Πανεπιστημίου, κ. Αντώνης Μαγγανάς, στην πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μου παραχώρησε πριν από δύο εβδομάδες στο postmodern σχολιάζοντας τα διαδικτυακά παιχνίδια θανάτου. Επομένως, η αναγνώριση αυτών των κινδύνων από τους γονείς, η ακριβής και σαφής ενημέρωσή τους από ειδικούς είναι αναγκαία ώστε με τη σειρά τους να προστατεύσουν τα παιδιά ως προς τη χρήση του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Στην σύγχρονη εποχή, με τη ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας και καθημερινής χρήσης της, γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να διδάξουν τα παιδιά πώς να είναι “έξυπνοι χρήστες” του διαδικτύου και των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (be smart online). Ένα φαινόμενο με πολύ πολυσύνθετες διαστάσεις και προεκτάσεις αποτελεί αντικείμενο διερεύνησης στο συγκεκριμένο άρθρο -το online grooming- όπου μέσω της απεικόνισης του εγκληματικού προφίλ των δραστών, της απεικόνισης του προφίλ των θυμάτων στα οποία στοχεύουν οι online groomers, με την ανάλυση υποθέσεων που απασχόλησαν την ελληνική κοινωνία και με ενημέρωση των γονέων και ανηλίκων για το πώς πρέπει να αντιδράσουν σε ανάλογα κρούσματα, επιχειρώ να φωτίσω τις σκοτεινές πτυχές αυτού του πολύ σοβαρού ζητήματος.

Ευχαριστώ θερμά τη Δικηγόρο Παρ’ Αρείω Πάγω, ΜΔΕ Ποινικού Δικαίου, κ. Φωτεινή Ντούρα, για την πολύτιμη συμβολή της στο άρθρο και όσα πολύτιμα μας καταθέτει.

Περιμένω τα σχόλια και τις σκέψεις σας στο postmodern.gr και το mail μου: kardaraa@gmail.com

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.