Το πρόσωπο του βασανιστή και η ατελείωτη σιωπή


Άγρια κακοποίηση 14χρονης από τον ίδιο της τον πατέρα είδε το φως της δημοσιότητας πριν από μερικές μέρες. Με προβληματίζει και με τρομάζει ότι πολλές παρόμοιες υποθέσεις μένουν «θαμμένες» πίσω από τις πόρτες των σπιτιών και γι’ αυτό κρίνω όχι απλώς σκόπιμο αλλά και επιβεβλημένο να αναφερθώ στο φαινόμενο.

Αναρωτιέμαι «πώς είναι δυνατόν ο άνθρωπος που σου δίνει ζωή να είναι και ο πρώτος άνθρωπος που σου δείχνει το πιο σκληρό και άγριο πρόσωπο της ζωής;». Η παιδική κακοποίηση είναι μια εξαιρετικά σοβαρά υπόθεση και πρέπει να τιμωρείται πολύ αυστηρά. Παράλληλα, υπάρχει και ένα άλλο εξίσου κρίσιμο σημείο που πρέπει να αναδειχθεί και αφορά την ανοχή ακραίων συμπεριφορών εις βάρος παιδιών.

Στο νέο μου, έκτακτο λόγω επικαιρότητας, άρθρο στο postmodern που φέρει τον τίτλο Το πρόσωπο του βασανιστή και η ατελείωτη σιωπή μιλώ για την παιδική κακοποίηση και την ανοχή της βίας που αποτελεί ένα κρίσιμο στοιχείο, στο οποίο πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση από την έρευνα.

Αναφέρομαι επίσης στο σημαντικό ρόλο της επιστημονικής κοινότητας που με τις δράσεις της πρέπει να είναι δίπλα στις οικογένειες που έχουν ανάγκη και να ενημερώσει με απόλυτη ακρίβεια και σαφήνεια τις οικογένειες, ιδίως σε κλειστές κοινωνίες, ότι η ενδοοικογενειακή βία, σε κάθε της έκφανση και μορφή, είναι απολύτως καταδικαστέα, δεν έχει καμία δικαιολογία και καμία νομιμοποίηση.

Επίσης, είναι αναγκαίο να εξηγήσει έννοιες, οι οποίες για τους ερευνητές είναι αυτονόητες και δεδομένες –όπως ο σεβασμός στην ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η προστασία της παιδικής ηλικίας και της νεότητας κ.λπ.- δεν είναι όμως αυτονόητες για όλες τις οικογένειας και τέλος να δείξει συγκεκριμένους τρόπους, ώστε οικογένειες που κινδυνεύουν να ζητήσουν έγκαιρα βοήθεια και στήριξη, γιατί η βία μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στην ανθρωποκτονία, με πρόθεση ή χωρίς.

Μπορείτε να διαβάσετε το νέο μου άρθρο εδώ http://www.postmodern.gr/to-prosopo-tou-vasanisti-ke-i-atelioti-siopi/

Περιμένω τα δικά σας σχόλια στο postmodern και το mail μου: kardaraa@gmail.com

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s