Μπλε φάλαινα: Το διαδικτυακό παιχνίδι θανάτου εναντίον των «βιολογικών αποβλήτων»


Μπλε φάλαινα: Το διαδικτυακό παιχνίδι θανάτου εναντίον των «βιολογικών αποβλήτων» είναι ο τίτλος του νέου μου άρθρου στο postmodern και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/ble-falena-to-diadiktyako-pechnidi-thanatou-enantion-ton-viologikon-apovliton/

Στο άρθρο επιχειρώ να απεικονίσω το εγκληματικό προφίλ του 21χρονου Ρώσου δημιουργού του παιχνιδιού που φέρεται να έχει υποκινήσει σε αυτοκτονία 16 κορίτσια, σύμφωνα με τα στοιχεία του ρεπορτάζ. Προχωρώ επίσης σε συσχετισμό με τον ντοστογιεφσκικό ήρωα του κορυφαίου μυθιστορήματος “Έγκλημα και Τιμωρία”, του νεαρού φοιτητή Ρασκόλνικωφ που ήθελε να απαλλάξει την κοινωνία από τις “ψείρες”, δηλαδή άτομα που κατά την άποψή του δεν “άξιζε” να ζουν λόγω της παρασιτικής δράσης τους στην κοινωνία, εντοπίζοντας ομοιότητες αλλά και κάποιες σημαντικές διαφοροποιήσεις ανάμεσα στην μυθιστορηματική και την πραγματική υπόθεση.

Επίσης, επιχειρώ να αναδείξω την έννοια της “ιδεοληψίας” ως κίνητρο εγκληματικής δράσης και τον τρόπο με τον οποίο μπορεί να λειτουργήσει σε μια εποχή που αλλάζει με ιλιγγιώδεις ρυθμούς. Τέλος, αντικείμενο προβληματισμού στο άρθρο και το γεγονός ότι ο νεαρός δέχεται ερωτικά γράμματα στη φυλακή από ανήλικα κορίτσια, παρά την διεθνή καταδίκη και την προειδοποίηση των αρχών.

Ένα θέμα, με πολλές διαστάσεις και προεκτάσεις, το οποίο εγείρει σοβαρά νομικά ζητήματα αλλά και κοινωνικούς προβληματισμούς. Να αναφέρω, κλείνοντας, ότι η ιδέα για να ασχοληθώ με το θέμα και να αναδείξω τις πολύπλευρες διαστάσεις του ανήκει στη φίλη και συνεργάτιδα Μάρθα Λεμπέση (ευτυχώς, στη ζωή μου δεν έχω απλώς φίλους, έχω πολύ αγαπημένους φίλους!!).

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.