Έγκλημα και Μυθοπλασία


Ως φανατική τηλεθεάτρια των τηλεοπτικών σειρών “Ανατομία ενός εγκλήματος” και “Κόκκινος Κύκλος” αισθάνομαι πολύ χαρούμενη που συνάντησα τον άνθρωπο που βρισκόταν πίσω από τις έρευνες των εγκλημάτων που παρουσιάστηκαν στις “θρυλικές” αυτές σειρές. Τον γνώρισα στην παρουσίαση του βιβλίου μου στον Ιανό, όπου με τίμησε με την παρουσία του. Πρόκειται για τον δημοσιογράφο-ερευνητή και σημερινό Πρόεδρο της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας, κ. Γιάννη Ράγκο.

Είναι αξιοσημείωτο ότι από αυτή την έρευνά του, η οποία με ορισμένα σύντομα διαλείμματα διήρκεσε από το 1991 έως το 2002, έχει σήμερα στο αρχείο του υλικό για περισσότερες από 130 υποθέσεις κυρίως ποινικών, αλλά και πολιτικών, εγκλημάτων που χρονικά καλύπτουν ολόκληρο τον 20ο και τα πρώτα χρόνια του 21ου αιώνα. Μάλιστα η έρευνα πραγματοποιήθηκε σε μια περίοδο, όπου δεν υπήρχε το διαδίκτυο, συνεπώς οι δυσκολίες ήταν πολλές. Απαιτούνταν αναρίθμητες ώρες δουλειάς με στόχο την εύρεση στοιχείων σε παλιούς τόμους εφημερίδων, στα αρχεία των δικαστηρίων και άλλων δημόσιων φορέων (ιατροδικαστικές υπηρεσίες, αστυνομικά τμήματα κ.ά.) ή σε δικογραφίες. Υπήρξαν υποθέσεις που για να ολοκληρωθεί η έρευνα απαιτήθηκε σχεδόν ένας ολόκληρος χρόνος και άλλες των οποίων τα στοιχεία συγκεντρώθηκαν σε λίγες εβδομάδες.

Η κατάθεση της εμπειρίας του, συνεπώς, είναι πολύτιμη για εμάς τους νεότερους ερευνητές που ασχολούμαστε με το εγκληματικό φαινόμενο και την απεικόνισή του στα media και γι’ αυτό ευχαριστώ θερμά τον κ. Γιάννη Ράγκο για την πολύ ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μου παραχώρησε.

Με τον κ. Ράγκο συζητήσαμε για τις υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε στις σειρές, για τους λόγους για τους οποίους πιστεύει ότι ένα άτομο μπορεί να οδηγηθεί στο έγκλημα, για τις διαφορές που εντόπισε στις υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκε μεταξύ ανδρών και γυναικών ανθρωποκτόνων, όσον αφορά την ψυχοσύνθεση, τα κίνητρα δράσης και την οργάνωση της πράξης. Μιλήσαμε επίσης για το σήμερα και για το εάν μια σειρά που θα είχε ως αντικείμενό της πραγματικές ιστορίες εγκληματολογικού ενδιαφέροντος θα κέρδιζε το ενδιαφέρον του κοινού και πώς θα την οργάνωνε ο ίδιος, εάν του γινόταν αντίστοιχη πρόταση. Τέλος, συζητήσαμε για την αστυνομική λογοτεχνία και για τα στοιχεία που καθιστούν ενδιαφέρουσα στο ευρύ κοινό μια αστυνομική ιστορία, καθώς και για τους Έλληνες συγγραφείς της αστυνομικής λογοτεχνίας.

Να σημειώσω, κλείνοντας, ότι είναι η πρώτη μου συνέντευξη για το postmodern.gr και είχα αρκετή αγωνία για το τελικό αποτέλεσμα. Ελπίζω να σας αρέσει -ειδικά στους φίλους που φανατικά παρακολουθούσαμε τις σειρές, από μαθητές την “Ανατομία ενός εγκλήματος” και συζητούσαμε μετά στο σχολείο την υπόθεση- και επειδή αγαπώ τις συνεντεύξεις, πιστεύω ότι θα υπάρξει συνέχεια….

Η συνέντευξη φέρει τον τίτλο Έγκλημα και Μυθοπλασία: Η απεικόνιση του εγκλήματος στις «θρυλικές» τηλεοπτικές σειρές «Ανατομία ενός εγκλήματος» και «Κόκκινος Κύκλος» και μπορείτε να την διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/egklima-ke-mythoplasia-i-apikonisi-tou-egklimatos-stis-thrylikes-tileoptikes-sires-anatomia-enos-egklimatos-ke-kokkinos-kyklos/

Περιμένω, ασφαλώς, τα σχόλια σας στο postmodern και το mail μου: kardaraa@gmail.com

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.