Παρουσίαση του Εγχειριδίου Εγκληματολογίας: “Ας σπάσουμε τις σιωπές!”


Η εγκληματολογική έρευνα είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ανθρώπινο βίωμα και γι’αυτό είναι πολύ σημαντικό ο επιστήμονας να δίνει το λόγο στο θύμα των εγκληματικών ενεργειών, ώστε να εξαγάγει συμπεράσματα που θα βοηθήσουν την έρευνα αλλά και τη χάραξη αντεγκληματικών πολιτικών. Στο πλαίσιο της παρουσίασης του βιβλίου μου, Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη, που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 9 Μαρτίου στον Ιανό, κάλεσα στο πάνελ και έδωσα το λόγο στην κ. Σπυριδούλα Φατούρου, τη μητέρα της Άσπας που πυροβολήθηκε στο κεφάλι από τον ίδιο της το πατέρα, την υπόθεση της οποίας αναλύω στο βιβλίο μου. Η κ. Φατούρου μίλησε για το βίωμα της και πέρασε εξαιρετικά σημαντικά μηνύματα σε όλους τους συνανθρώπους μας που εξακολουθούν να ανέχονται τη βία σε κάθε μορφή και έκφανσή της.

Οι εγκληματολόγοι του πάνελ, Καθηγητές κ. Γιάννης Πανούσης και κ. Χρήστος Τσουραμάνης, αξιολόγησαν ως πολύ σημαντική για την εγκληματολογική έρευνα τη μαρτυρία της μητέρας. Ο κ. Πανούσης μάλιστα την χαρακτήρισε “εγκληματολογική υπόδειξη” και εξήγησε πού πρέπει όλοι μας να δίνουμε προσοχή και πώς η βίαιη συμπεριφορά μπορεί να οδηγήσει στο έγκλημα. Μίλησε για το “ένστικτο της υποψίας” και το σημαντικό ρόλο της οικογένειας και ανέλυσε εγκληματολογικά την έννοια των “σημαδιών” που οδηγούν στη διάπραξη του εγκλήματος και αποδεικνύουν ότι είναι λανθασμένες οι διαπιστώσεις που διαβάζουμε συχνά και στα αστυνομικά ρεπορτάζ “πέσαμε από τα σύννεφα! Πολύ καλό παιδί”, “ο τρομοκράτης της διπλανής πόρτας”, “ο βιαστής που δεν είχε δώσει ποτέ δικαίωμα” κ.λπ.

Ο τίτλος του σημερινού μου άρθρου φέρει τον τίτλο “Ας σπάσουμε τις σιωπές”, μια χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποιήσε ο Καθηγητής και πιστεύω ότι η εγκληματολογικλη ανάλυση του Καθηγητή, σε συνδυασμό με τη μαρτυρία και την κατάθεση της εμπειρίας της κ. Φατούρου, πρέπει να διαβαστεί από όλους και να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας που ανέχονται ανάλογες καταστάσεις, γιατί φοβούνται να μιλήσουν και να αντιδράσουν. Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο εδώ http://www.postmodern.gr//as-spasoume-tis-siopes/

Κλείνοντας, ευχαριστώ από καρδιάς της κ. Σπυριδούλα Φατούρου που ταξίδεψε από τη Λάρισα για να με στηρίξει σε μια πολύ σημαντική στιγμή της ζωής μου και προσωπικά δεν θα “ηρεμήσει” η ψυχή μου εάν δεν αναλάβει το παιδί -ως θύμα ακραίας εγκληματικής ενέργειας από τον ίδιο τον πατέρα- επίσημα ένας φορέας ή ιδιώτης ώστε να μπορέσει να ζήσει σε ένα σπίτι και να έχει όλα όσα χρειάζεται ένα παιδί που άδικα παλεύει για τα αυτονόητα ενώ θα έπρεπε τώρα να σπουδάζει εγκληματολογία που τόσο αγαπούσε και να κάνει όνειρα με τους φίλους της.

Να σημειώσω ότι το βίντεο της παρουσίασης με όλες τις ομιλίες μπορείτε να το βρείτε στο τέλος του σημερινού μου άρθρου στο postmodern, όπως και σε προηγούμενη μου ανάρτησή μου στο ιστολόγιο.

Δεσμεύομαι να επανέλθω στο πολύ σοβαρό αυτό ζήτημα που σήμερα αναδεικνύουμε. Περιμένω και τα δικά σας σχόλια και τις σκέψεις σας στο mail μου: kardaraa@gmail.com

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s