Όταν η επιστήμη «μπαίνει» στο μυαλό των υπόπτων εγκληματικών ενεργειών


Καλό μήνα στις φίλες και τους φίλους της σελίδας! Με υγεία, δύναμη και αγάπη στην καρδιά, καθώς ο Φεβρουάριος είναι ο “μήνας του έρωτα”!!

Θα ξεκινήσω με την αρθρογραφία μας και το postmodern. Mε ένα ιδιαίτερο θέμα ασχολούμαστε στο postmodern: Λήψη εγκεφαλικών αποτυπωμάτων/brain fingerprinting για την εξιχνίαση εγκλημάτων. Μπορεί να σας φέρνει στο μυαλό σκηνές από ταινία επιστημονικής φαντασίας, αλλά πρόκειται για επιστημονική μέθοδο -αμφιλεγόμενη, μέχρι στιγμής τουλάχιστον- που έχει εφαρμοστεί σε σοβαρή υπόθεση εγκληματολογικού ενδιαφέροντος και τα αποτελέσματά της έχουν γίνει δεκτά στο δικαστήριο, οδηγώντας μάλιστα στην αθώωση ενός ατόμου που είχε καταδικαστεί σε 23 χρόνια φυλάκιση για φόνο και στην καταδίκη του κύριου κατηγόρου του, ο οποίος αποδείχθηκε ότι ήταν serial killer. Πραγματικά η επιστήμη ξεπερνάει πολλές φορές τα πιο ευφάνταστα σενάρια, όπως συνηθίζουμε να λέμε.

Συνεπώς, επιστημονικά καινοτόμα προγράμματα και τεχνολογικά επιτεύγματα μπορούν να αξιοποιηθούν στο πλαίσιο της αντεγκληματικής πολιτικής, όσον αφορά την πρόληψη της εγκληματικότητας αλλά και την εξιχνίαση σοβαρών υποθέσεων. Πάντοτε όμως με μεγάλη προσοχή και αφού έχουν δοκιμαστεί και έχει αποδειχθεί ότι πρόκειται για αξιόπιστες μεθόδους και τεχνικές που δεν παρεμβαίνουν στη σφαίρα της ιδιωτικής ζωής και κυρίως δεν παραβιάζουν θεμελιώδη ατομικά δικαιώματα. Η επιστημονική κοινότητα οφείλει να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν την τελευταία παράμετρο.

Από την άλλη πλευρά, οι εγκληματίες πολλές φορές βρίσκονται ένα “βήμα μπροστά”, δεδομένου ότι χρησιμοποιούν και εκείνοι τα τεχνολογικά επιτεύγματα για να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Αυτό το είδαμε αναλυτικά και στο άρθρο στο postmodern σχετικά μετην τρομοκρατία και το προφίλ του τρομοκράτη νέας γενιάς. Επομένως, απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση από την επιστημονική κοινότητα ώστε να μπορέσει να συμβάλλει με τρόπο αποτελεσματικό στο πεδίο αυτό.

Όταν η επιστήμη «μπαίνει» στο μυαλό των υπόπτων εγκληματικών ενεργειών είναι ο τίτλος του νέου μου άρθρου στο postmodern και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/otan-i-epistimi-beni-sto-myalo-ton-ypopton-egklimatikon-energion/ ώστε να μάθετε περισσότερα για την εν λόγω μέθοδο, τα επιχειρήματα υπέρ και κατά, αλλά και για το δημιουργό της και την υπόθεση Terry Harrington που παρουσιάζει πραγματικά τεράστιο ενδιαφέρον.

Ευχαριστώ θερμά τον Καθηγητή Εγκληματολογίας, κ. Χρήστο Τσουραμάνη, για την ιδέα να ασχολήθω με το συγκεκριμένο θέμα και για την πολύτιμη συμβολή του.

Περιμένω τα σχόλια και τα μηνύματά σας στο postmodern και στο mail μου: kardaraa@gmail.com

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.