Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα-Εξειδίκευσης στα Media και στην Εγκληματολογία στα Media στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας


Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα-Εξειδίκευσης στα Media και Εγκληματολογία στα Media από το Εργαστήρι Δημοσιογραφίας

Το ιστορικό Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας, με μια ομάδα ειδικών επιστημόνων και εξειδικευμένων επαγγελματιών των ΜΜΕ, καινοτομεί με δύο νέα 5μηνα εκπαιδευτικά προγράμματα εξειδίκευσης στα Media/New Social Media και Εγκληματολογία στα Media.

Προγράμματα βάσει των αναγκών της αγοράς εργασίας
Tα προγράμματα είναι προσαρμοσμένα στις ανάγκες της σύγχρονης αγοράς εργασίας, με έμφαση στην απόκτηση πρακτικής γνώσης και εμπειρίας από το χώρο των media, σε συνδυασμό με ολοκληρωμένη θεωρητική γνώση που να μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη.

Σε ποιους απευθύνονται τα προγράμματα του Εργαστηρίου;
Τα προγράμματα του Εργαστηρίου απευθύνονται πρωτίστως σε φοιτητές και απόφοιτους Δημοσιογραφικών Σχολών, καθώς και σε νέους επαγγελματίες δημοσιογράφους. Στα προγράμματα, επίσης, μπορούν να εγγραφούν επιστήμονες (κοινωνιολόγοι/φιλόλογοι/εγκληματολόγοι κ.ά.) που ενδιαφέρονται για το αντικείμενο των media.

Ευκαιρία επαγγελματικής εμπειρίας και προοπτικές συνεργασιών
Στους σπουδαστές των προγραμμάτων θα δοθεί η πολύτιμη ευκαιρία πρακτικής άσκησης σε τηλεοπτικό σταθμό, με τον οποίο θα συνεργαστεί το Εργαστήρι, καθώς και η προοπτική συνεργασιών με μέσα ενημέρωσης που απευθύνονται στο Εργαστήρι για συνεργάτες.

Distance learning
Δυνατότητα συμμετοχής και πρόσβασης στο εκπαιδευτικό υλικό μέσω distance learning (skype και mail) για άτομα που ζουν στην επαρχία ή δεν έχουν τη δυνατότητα φυσικής παρουσίας. Σε αυτή την περίπτωση θα είναι υποχρεωτική 1 ολοήμερη συνάντηση στο Εργαστήρι για τα υποχρεωτικά πρακτικά μαθήματα.

Ειδικές τιμές
Ειδικές τιμές σε όσους εγγραφούν και στα δύο εκπαιδευτικά προγράμματα και σε όσους προ-πληρώσουν το πρόγραμμα στο οποίο θα εγγραφούν.

Πιστοποιητικό
Στο τέλος κάθε εκπαιδευτικού προγράμματος θα δοθεί η βεβαίωση του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας η οποία έχει πολύ υψηλό κύρος.

5μηνο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στα Media/New Social Media με τίτλο Η Δημοσιογραφία στη Νέα Ψηφιακή Εποχή/ New Media Age.

Συνολικό κόστος προγράμματος: 1000 ευρώ

Ο βασικός κορμός των μαθημάτων περιλαμβάνει:
Δημοσιογραφικό Λόγο.
Ρεπορτάζ.
Έρευνα και Ντοκιμαντέρ.
Συνεντεύξεις.
Τηλεοπτική παρουσίαση.
Ραδιοφωνική παραγωγή.
New Social Media.
Πολιτικούς θεσμούς.

5μηνο Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Εξειδίκευσης στην Εγκληματολογία με τίτλο H εγκληματολογία στα Media.

Συνολικό κόστος προγράμματος: 700 ευρώ

Ο βασικός κορμός των μαθημάτων περιλαμβάνει:

Εγκληματολογική και ποινική ορολογία.
Εγκληματολογικές τυπολογίες.
Υποθέσεις εγκληματολογικού ενδιαφέροντος στα media και ανάλυση ψυχο-εγκληματικού προφίλ του δράστη.
Το θύμα στο αστυνομικά και δικαστικό ρεπορτάζ.
Τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα.
Γυναικεία εγκληματικότητα.
Νεανική παραβατικότητα.
Το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ στην νέα εποχή δημοσιογραφίας.
Καταστήματα Κράτησης και έρευνα μέσα στις φυλακές.

Γενικά:
Στόχοι και Μαθησιακά Αποτελέσματα του Πρώτου Εκπαιδευτικού Προγράμματος:
 Δημοσιογραφικός Λόγος
• Οι σπουδαστές θα αποκτήσουν κριτήρια συγγραφής και παραγωγής σαφών και καλά δομημένων ειδήσεων όλες τις εφαρμογές της Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας (έντυπη, ηλεκτρονική Social media κλπ).
• Οι σπουδαστές θα αναπτύξουν δεξιότητες στην έκδοση περιεχομένου εφημερίδας και τίτλων.
• Οι σπουδαστές θα κατανοήσουν και θα αποκτήσουν την απαραίτητη εμπειρία των παραγωγικών διαδικασιών.
• Οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να επιλέξουν το κατάλληλο οπτικό υλικό προς υποστήριξη ενός δημοσιογραφικού κειμένου.
• Οι σπουδαστές θα αναπτύξουν κριτική σκέψη για τον τρόπο λειτουργίας της βιομηχανίας παραγωγής γραπτών ειδήσεων.

 Ρεπορτάζ
• Οι σπουδαστές θα εκπαιδευθούν στις βασικές αρχές των τεχνικών αλλά και της γραφής όλων των ειδών του ρεπορτάζ, στις μεθόδους σωστής γραφής και αφήγησης.
• Κατά τη διάρκεια των εκπαιδευτικών συνεδριών οι σπουδαστές θα εξασκηθούν σε λογικούς αλγόριθμους αναζήτησης των τόπων, ανθρώπων, μέσων και στοιχείων του ρεπορτάζ και θα εξοικειωθούν με τον εντοπισμό των τρόπων και των χώρων, όπου μπορούν να βρουν απαντήσεις τα ερωτήματα του δημοσιογράφου-ρεπόρτερ.
• Τέλος, θα τους δοθεί η ευκαιρία να εντοπίσουν τη σχέση ανάμεσα στο συμβάν και τις αιτίες του, αλλά και τη διερεύνηση πολύπλοκων καταστάσεων σχετικών με κάθε πτυχή της καθημερινότητας.

 TV και Radio Broacasting
• Οι σπουδαστές θα κατανοήσουν τις βασικές αρχές, τις προδιαγραφές και τους περιορισμούς της εικονοληψίας και της τηλεοπτικής αναμετάδοσης/TV Broadcasting, όπως και της ηχοληψίας και ραδιοφωνικής αναμετάδοσης/Radio Broadcasting.
• Οι σπουδαστές θα αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες για την προετοιμασία, παραγωγή, βιντεοσκόπηση (εξωτερικά), μοντάζ και την παρουσίαση ενός 6λεπτου ειδησεογραφικού τηλεοπτικού προγράμματος, συμπεριλαμβανομένων προεγγεγραμμένων συνεντεύξεων, εξωτερικών πλάνων για το ρεπορτάζ.
• Οι σπουδαστές θα αποκτήσουν την ικανότητα κριτικής ανάλυσης και εκ των ένδον ανάγνωση της ραδιοτηλεοπτικής ειδησεογραφικής παραγωγής.

 New Social Media
• Οι σπουδαστές θα αποκτήσουν εξοικείωση με όλα τα new social media και θα μάθουν να τα χρησιμοποιούν για επαγγελματικούς σκοπούς.
• Οι σπουδαστές θα αποκτήσουν ευρεία γνώση της θεωρίας της ερευνητικής δημοσιογραφίας.
• Οι σπουδαστές θα αποκτήσουν τεχνικές δεξιότητες για την έρευνα, τη συνέντευξη, την αξιολόγηση των ευρημάτων μέσω ερευνητικών τεχνικών, καθώς και δεξιότητες ανάλυσης κειμένων και ιστορικής έρευνας.

 Συνεντεύξεις
• Οι σπουδαστές θα κατανοήσουν τις τεχνικές των συνεντεύξεων, ώστε να μπορούν να προσεγγίζουν το συνομιλητή τους και συζητώντας μαζί του να καταστούν ικανοί είτε να σκιαγραφούν το προφίλ του, είτε να σχολιάζουν την επικαιρότητα, είτε να αποσπούν χρήσιμες για τα ρεπορτάζ τους πληροφορίες.
• Οι σπουδαστές θα εστιάσουν το ενδιαφέρον τους στη διδασκαλία της τεχνογνωσίας της επιστημονικής συνέντευξης.

 Πολιτικοί Θεσμοί

• Οι σπουδαστές θα σπουδάσουν σε βάθος τις πολιτειακές δομές, τις διακρίσεις των εξουσιών, την λειτουργία της Βουλής, στοιχεία του Συντάγματος και τους πολιτικούς θεσμούς με έμφαση στα κόμματα, τα όργανα τους, τις κομματικές εξουσίες τους, στον τρόπο εκλογής τους κ.τ.λ.
• Οι σπουδαστές θα αποκτήσουν τις απαραίτητες ικανότητες και τις ευκαιρίες να τις εμπεδώσουν στην πράξη με συμμετοχή στην ειδησεογραφική λειτουργία τηλεοπτικών ή και ραδιοφωνικών σταθμών.

Συνοπτικά:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι απόφοιτοι θα έχουν αποκτήσει τεχνογνωσία, άμεση πρακτική εμπειρία και θεωρητική γνώση, για τηλεπαρουσίαση, ραδιοφωνική παραγωγή, σύνταξη ρεπορτάζ και ανάλυση πολιτικού λόγου.

Γενικά:
Στόχοι και Μαθησιακά Αποτελέσματα του Δεύτερου Εκπαιδευτικού Προγράμματος:
 Ποινική Νομοθεσία και Ορολογία
• Οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να κατανοήσουν την ποινική νομοθεσία σχετικά με τα εγκλήματα που καλύπτουν στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ.
• Οι σπουδαστές θα μάθουν και θα μπορούν να χειριστούν την εγκληματολογική ορολογία που πρέπει να χρησιμοποιήσουν για να συντάξουν ένα τεκμηριωμένο ρεπορτάζ.

 Εγκληματολογικές Τυπολογίες και Case Studies
• Οι σπουδαστές θα εμβαθύνουν στις εγκληματολογικές τυπολογίες και τα χαρακτηριστικά πολύκροτων υποθέσεων που έχουν απασχολήσει ή/και εξακολουθούν να απασχολούν τα ελληνικά και τα διεθνή εγκληματολογικά χρονικά και θα αναπτύξουν κριτική ικανότητα ανάλυσής τους.
• Οι σπουδαστές θα μπορέσουν να κατανοήσουν τις σοβαρές αλλαγές στα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εγκλήματος.

 Έρευνα
• Οι σπουδαστές θα προχωρήσουν σε έρευνα υψηλού επιπέδου αξιοποιώντας τα χαρακτηριστικά της νέας εποχής δημοσιογραφίας για να κεντρίσει το ενδιαφέρον ενός ευρύτερου κοινού.

 Φάκελοι Ειδικών Θεμάτων
• Οι σπουδαστές θα είναι σε θέση να επεξεργάζονται υλικό για την δημοσιογραφική τους έρευνα αναφορικά με τα ειδικά θέματα που θα αναλύσουμε (γυναικεία εγκληματικότητα, νεανική παραβατικότητα, τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα). Ειδικότερα:
 Γυναικεία Εγκληματικότητα: Θα παρουσιαστούν οι βασικές θεωρίες γένεσης της γυναικείας εγκληματικότητας, καθώς και η άποψη των ειδικών επιστημόνων για το ζήτημα. Θα παρακολουθήσουμε διαχρονικά το φαινόμενο και θα εστιάσουμε το ενδιαφέρον μας στις μορφές εγκληματικότητας που σχετίζονται με την γυναικεία εγκληματικότητα, εμβαθύνοντας στα αίτια και τα κίνητρα εγκληματικής δράσης. Τέλος, θα «ανοίξουμε» πολύκροτες υποθέσεις γυναικείας εγκληματικότητας που έχουν απασχολήσει τα μίντια και θα τις αναλύσουμε από εγκληματολογική σκοπιά, υπογραμμίζοντας τα σημεία και τις διαστάσεις που αξίζει να προβάλλει ο αστυνομικός συντάκτης στο ρεπορτάζ του.
 Νεανική Παραβατικότητα: Αρχικά, θα δοθεί ο ορισμός της έννοιας και ο τρόπος με τον οποίο πρέπει να προσεγγίζεται δημοσιογραφικά, βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας και του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας. Στη συνέχεια θα καταγράψουμε τις αλλαγές που υφίσταται η νεανική παραβατικότητα στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς, μέσα από την παράθεση στοιχείων και διερευνώντας συγκεκριμένες υποθέσεις νεανικής παραβατικότητας. Αντικείμενο ανάλυσής μας θα αποτελέσει και η έννοια των «συμμοριών ανηλίκων». Παράλληλα θα αναφερθούμε σε ορισμένα βασικά νομικά ζητήματα σε συσχετισμό με την προστασία ανηλίκων στα μίντια. Θα μας απασχολήσει, τέλος, ο σχολικός εκφοβισμός και ο τρόπος δημοσιογραφικής κάλυψής του, σε συνδυασμό με σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που προκύπτουν και πρέπει να αναδειχθούν από τον αστυνομικό συντάκτη.
 Τρομοκρατία και Οργανωμένο Έγκλημα: Αρχικά, θα αναλυθούν όλοι οι ορισμοί περί τρομοκρατίας και θα ερμηνευθούν οι δυσκολίες διατύπωσης ενός καθολικού ορισμού. Στη συνέχεια, θα κάνουμε μια ιστορική αναδρομή στο φαινόμενο της τρομοκρατίας και θα αναφερθούμε στη δράση τρομοκρατικών οργανώσεων. Θα αναλυθεί η σχέση ανάμεσα στην τρομοκρατία και την τεχνολογία, ενώ εκτενή αναφορά θα γίνει στα χαρακτηριστικά της λεγόμενης «νέας τρομοκρατίας» και των νέας γενιάς τρομοκρατών, σε συσχετισμό με την τρομοκρατία παρελθουσών εποχών. Τέλος, θα δούμε μέσα από πρόσφατα και πολύ ενδιαφέροντα ερευνητικά πορίσματα τον τρόπο με τον οποίο τα μίντια προσεγγίζουν το φαινόμενο της τρομοκρατίας και το πρόσωπο του τρομοκράτη. Ως προς το οργανωμένο έγκλημα θα αναλυθεί η έννοιά του και θα εξεταστούν πολύπλοκα ζητήματα που σχετίζονται με το οργανωμένο έγκλημα διεθνώς.

 Από τη θεωρία στην πράξη: Πρακτική εξάσκηση
• Οι σπουδαστές θα αξιοποιήσουν τη θεωρητική γνώση για να συντάξουμε ρεπορτάζ εν είδει ασκήσεων, χρησιμοποιώντας στοιχεία των συγκεκριμένων θεωριών/τυπολογιών κλπ.
• Οι σπουδαστές θα αναπτύξουν την κριτική ικανότητά τους, ώστε να χειρίζονται τον εγκληματολογικό λόγο στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, σωστά, τεκμηριωμένα και βάσει της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και της νομοθεσίας.
• Οι σπουδαστές θα κατανοήσουν τα βασικά χαρακτηριστικά της new media age και τον τρόπο που αυτά επιδρούν στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ.

 Φυλακές
• Οι σπουδαστές θα κατανοήσουν τη δομή και λειτουργία των καταστημάτων κράτησης, αναπόσπαστο στοιχείο των οποίων είναι και ο γλωσσικός κώδικας επικοινωνίας.
• Οι σπουδαστές θα μάθουν για τις συγκεκριμένες τυπολογίες κρατουμένων και θα εμβαθύνουν στο αξιακό τους σύστημα.
• Οι σπουδαστές θα κατανοήσουν τις σχέσεις που διαμορφώνονται στο χώρο των καταστημάτων κράτησης μεταξύ κρατουμένων, καθώς και ανάμεσα στους κρατούμενους με με τρίτα πρόσωπα (σωφρονιστικό προσωπικό, δικηγόρους, οικογένεια)
• Οι σπουδαστές θα εμβαθύνουν σε θέματα φυλακών, ώστε να μπορέσουν να τα αξιοποιήσουν στο ρεπορτάζ τους, πχ. το σύνδρομο της ιδρυματοποίσης και η βίωση των «δεινών της φυλακής».

 Έρευνα στις φυλακές
• Οι σπουδαστές θα μάθουν τη μεθοδολογία έρευνας μέσα στα καταστήματα κράτησης, ώστε να μπορούν να κάνουν τις δικές τους δημοσιογραφικές έρευνες και συνεντεύξεις με τον έγκλειστο πληθυσμό και τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους.
• Οι σπουδαστές θα μπορέσουν να έχουν πρόσβαση στο γλωσσάρι κρατουμένων των ελληνικών καταστημάτων κράτησης και να κατανοήσουν τις συμβολικές διαστάσεις που λαμβάνει η επικοινωνία στο χώρο των φυλακών.

Συνοπτικά:
Με την επιτυχή ολοκλήρωση του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι απόφοιτοι θα έχουν αποκτήσει ολοκληρωμένη θεωρητική γνώση, την οποία θα μπορούν να αξιοποιήσουν πρακτικά στο αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ, σχετικά με τις βασικές εγκληματολογικές έννοιες/ εγκληματολογικές τυπολογίες/ποινική και εγκληματολογική ορολογία/ποινική νομοθεσία καθώς και σχετικά με τα ειδικά θέματα (γυναικεία εγκληματικότητα, νεανική παραβατικότητα, τρομοκρατία και οργανωμένο έγκλημα). Παράλληλα, θα έχουν εκπαιδευθεί σε μεθόδους έρευνας στα καταστήματα κράτησης και σε άλλα ζητήματα που αφορούν το χώρο των φυλακών και την επικοινωνία των κρατουμένων.

Σημαντική Σημείωση: Οι εγγραφές για τα προγράμματα του Φεβρουαρίου ξεκινούν τη Δευτέρα 6 Φεβρουαρίου. Για περισσότερες πληροφορίες στο τηλεφωνικό κέντρο του Εργαστηρίου 2103600239 και 2103645417 ή στο mail: kardaraa@gmail.com

Advertisements

1 Comment

Filed under Ζητήματα Εκπαιδευτικά

One response to “Νέα Εκπαιδευτικά Προγράμματα-Εξειδίκευσης στα Media και στην Εγκληματολογία στα Media στο Εργαστήρι Δημοσιογραφίας

  1. Pingback: Εγκληματολογία και Media στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας | Καρδαρά Αγγελική

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.