Νεανική παραβατικότητα: Όταν ένας ανήλικος κατηγορείται για ανθρωποκτονία ανηλίκου


Στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος, στο πλαίσιο των σεμιναριακών μας μαθημάτων, δουλέψαμε με τους εκπαιδευόμενους δημοσιογράφους ζητήματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος και επιχειρήσαμε να διερευνήσουμε τις “σκοτεινές” πτυχές ειδεχθών εγκλημάτων που απασχόλησαν εκτενώς τα μίντια αλλά και την εγκληματολογική έρευνα.

Ανοίξαμε παράλληλα τους φακέλους ειδικών θεμάτων, μεταξύ των οποίων η νεανική παραβατικότητα. Η εκπαιδευόμενή μας και φοιτήτρια στο Τμήμα ΕΜΜΕ, κ. Δέσποινα Τζάνη, έκανε μια εξαιρετική δουλειά, την οποία παρουσιάζω στο νέο άρθρο στο postmodern. Ένα ρεπορτάζ που αναδεικνύει τις σοβαρές πτυχές του εγκλήματος στη Γέφυρα Θεσσαλονίκης με θύμα ένα 14χρονο αγόρι. Μέσα από τις συνεντεύξεις που εξασφάλισε η κ. Τζάνη με έγκριτους επιστήμονες, ρίχνει φως σε πολύ σημαντικά ζητήματα που πρέπει, επιτέλους, να μας απασχολήσουν.

Εντάσσεται η υπόθεση στο “σχολικό εκφοβισμό”; Τι απαντάντε οι ειδικοί; Τι είναι αυτό που ωθεί ένα έφηβο αγόρι να δολοφονήσει άγρια -με μαχαιριά στην καρωτίδα- ένα συμμαθητή του; Ποια στοιχεία σε επίπεδο ψυχοπαθολογίας πρέπει να μας απασχολήσουν; Ποιοι παράγοντες δύναται να διαδραματίσουν έναν αρνητικό ρόλο στην όξυνση της νεανικής παραβατικότητας;

Σε όλα τα παραπάνω ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απάντηση η κ. Τζάνη, η οποία με τη βοήθεια των επιστημόνων αποτυπώνει το προφίλ των εμπλεκομένων και αναφέρεται σε πολυσύνθετα ζητήματα σχετικά με το θέμα της νεανικής παραβατικότητας.

To άρθρο φέρει τον τίτλο Νεανική παραβατικότητα: Όταν ένας ανήλικος κατηγορείται για ανθρωποκτονία ανηλίκου και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/neaniki-paravatikotita-otan-enas-anilikos-katigorite-gia-anthropoktonia-anilikou/

Είμαι πολύ υπερήφανη για το αστέρι μας, Δέσποινα Τζάνη, αλλά και για όλη την ομάδα μας που διέπρεψε στο πλαίσιο των σεμιναριακών μαθημάτων και τα ρεπορτάζ τους ξεχωρίζουν για την υψηλή ποιότητα γραφής, την τεκμηρίωση και ανάδειξη των σημαντικών πτυχών κάθε υπόθεσης που εξετάζουν.

Περιμένω τα σχόλια σας στο postmodern και το mail μου: kardaraa@gmail.com

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.