Η Υπόθεση του Κακού: Από το σκοτάδι προέρχομαι και στο σκοτάδι πρέπει κάθε τόσο να επιστρέφω


Το αιώνιο ντοστογιεφσκικό ερώτημα “γιατί η δολοφονία ενός κακού που καταδυναστεύει αθώους πολίτες να θεωρείται έγκλημα όταν με το θάνατό του απαλλάσσονται από την αδικία και τον πόνο τόσο άνθρωποι;”,αποτελεί μέχρι σήμερα αντικείμενο διερεύνησης λογοτεχνών. Ανάμεσά τους ο Καρίζι στην Υπόθεση του Κακού το αναπτύσσει με έναν αριστοτεχνικό και ανατρεπτικό τρόπο. Αξίζει να αναφέρω στο σημείο αυτό ότι το ίδιο ερώτημα διερευνήσαμε και στο παρελθόν, στο πλαίσιο των διαλέξεων για την “εικόνα του εγκληματία” με τους φοιτητές του Τμήματος ΕΜΜΕ του Πανεπιστημίου Αθηνών και καταλήξαμε σε πολύ ενδιαφέρουσες διαπιστώσεις. Αρκετοί φοιτητές μάλιστα εκπόνησαν, εκείνη την περίοδο, εξαιρετικές εργασίες για το θέμα.

Στο νέο μου άρθρο στο postmodern με αφετηρία την υπόθεση του συγκλονιστικού μυθιστορήματος του Καρίζι, επιχειρώ ταυτόχρονα να δείξω ότι η λογοτεχνία δίνει πολύτιμα “μαθήματα εγκληματολογίας”. Προχωρώ ένα βήμα παρακάτω και προσπαθώ να κάνω τη σύνδεση με τη δημοσιογραφία και να δείξω πώς αυτά τα “μαθήματα” μπορούν να αξιοποιηθούν από τον αστυνομικό συντάκτη στο ρεπορτάζ του. Σε ποια σημεία, δηλαδή, είναι σκόπιμο να δώσει βαρύτητα και ο αστυνομικός συντάκτης, ώστε να αναδείξει τα ουσιαστικά εγκληματολογικά ζητήματα και να ρίξει φως σε “σκοτεινές” πτυχές υποθέσεων που διερευνά δημοσιογραφικά, με μια πιο κριτική ματιά, πέρα από αυτό που θεωρείται προφανές και αυτονόητο.

Όπως, για παράδειγμα, σε μια υπόθεση ενός ειδεχθούς εγκλήματος -μιας εκ προθέσεως ανθρωποκτονίας- να εξετάσει ποιο είναι το όπλο του εγκλήματος και να προσπαθήσει βάσει αυτού να αποκαλύψει στοιχεία για το εγκληματικό προφίλ του δράστη. Επίσης, στηριζόμενος στο ιατροδικαστικό πόρισμα και πάντα με τη βοήθεια του ειδικού, ο αστυνομικός συντάκτης μπορεί να καταλήξει σε σημαντικές διαπιστώσεις για τον τρόπο δράσης του εγκληματία και να συντάξει ένα πιο ολοκληρωμένο ρεπορτάζ, παρέχοντας στο κοινό μια ακριβέστερη και πληρέστερη εικόνα για το δράστη.

Το άρθρο φέρει τον τίτλο Η Υπόθεση του Κακού: Από το σκοτάδι προέρχομαι και στο σκοτάδι πρέπει κάθε τόσο να επιστρέφω και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/i-ypothesi-tou-kakou-apo-to-skotadi-proerchome-ke-sto-skotadi-prepi-kathe-toso-na-epistrefo/

Περιμένω ασφαλώς τα σχόλια και τις σκέψεις σας στο postmodern και το mail μου: kardaraa@gmail.com

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.