Δολοφόνος ή θύμα; Ποια είναι στην πραγματικότητα η Amanda Knox


Μια συγκλονιστική ιστορία αναδεικνύει η εξαιρετική δημοσιογράφος και στο παρελθόν εκπαιδευόμενή μου στα elearning προγράμματα του Παν/μίου Αθηνών, Κέλλυ Ιωάννου, με τον ιδιαίτερο τρόπο γραφής της. Πρόκειται για την ιστορία της Αμερικανίδας Amanda Knox, η οποία στη διάρκεια των σπουδών της στην στην Ιταλία (παρακολουθούσε ένα course στην ιταλική γλώσσα στο Πανεπιστήμιο της Περούτζια) κατηγορήθηκε με τον τότε σύντροφό της για την άγρια δολοφονία της βρετανίδας 21χρονης συγκατοίκου της.

Να σημειώσω ότι το θύμα είχε δεχτεί 47 μαχαιριές, ενώ η νεκροψία έδειξε επίσης ότι την είχαν βιάσει. Πρωτόδικως η Knox καταδικάστηκε σε 26 χρόνια φυλάκισης (και 25 ο τότε σύντροφος) το 2009. Μπορεί το 2015 το Ανώτατο Δικαστήριο της Ιταλίας να έκρινε αθώους και τους δύο, ωστόσο η Amanda Knox στα 29 της μόλις χρόνια είχε γνωρίσει τη φρίκη της φυλακής και του στιγματισμού.

Δολοφόνος ή θύμα; Ποια είναι στην πραγματικότητα η Amanda Knox είναι ο τίτλος του άρθρου της Κέλλυς Ιωάννου που μπορείτε να δαιβάσετε εδώ http://www.huffingtonpost.gr/2016/12/25/eidiseis-diethnes-ti-mas-emathe-to-dokimanter-gia-thn-polukroth-upothesh-ths-amanda-knox_n_13705962.html

Στο εν λόγω άρθρο η Κέλλυ μου ζήτησε να τοποθετηθώ για δύο πολύ ενδιαφέροντα και πολυδιάστατα θέματα που αφορούν το “στίγμα” της φυλακής και την κοινωνική επανένταξη. Θα ήθελα, στο σημείο αυτό, να συγχαρώ την Κέλλυ για τον προβληματισμό που εισάγει με το άρθρο της και κάνει τον αναγνώστη να σκεφτεί πιο σοβαρά κάποια πράγματα.

Θα κλείσω με τα λόγια της Αmanda Knox, με τα οποία επιλέγει η Κέλλυ να ξεκινήσει το άρθρο της, γιατί πιστεύω ότι αποκαλύπτουν μια σκληρή αλήθεια, την οποία πολλές φορές δεν παραδεχόμαστε: «Οι άνθρωποι αγαπούν τα τέρατα. Όταν έχουν την ευκαιρία, θέλουν να τα αντικρίσουν κατάματα. Με αυτό τον τρόπο εκφράζουν τους φόβους τους. Θέλουν να βεβαιωθούν ότι γνωρίζουν ποιοι είναι οι κακοί και ότι οι ίδιοι δεν ανήκουν σ’ αυτή την κατηγορία».

Το δικαστήριο έκρινε, τελικά, ότι η Amanda Knox δεν ήταν “τέρας”. Η εικόνα όμως που δημιουργήθηκε και προβλήθηκε στα ΜΜΕ θα την “ακολουθεί” πάντοτε και θα συνεχίζει να προκαλεί αμφιβολίες σε ένα μέρος τουλάχιστον του κοινού για το αν είχε ή όχι κάποια εμπλοκή στο ειδεχθές έγκλημα…

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s