Η συνάντηση με την Senior Editor του CNN Greece, κ. Ειρήνη Ανδρουλάκη στο ΚΕ.Μ.Ε.


Προπαραμονή Χριστουγέννων και ολοκληρώσαμε τον δεύτερο σεμιναριακό μας κύκλο μαθημάτων στη θεματική “Μίντια και Έγκλημα”, με τίτλο “Επικοινωνιακή Διαχείριση Ειδικών Θεμάτων Εγκληματολογικού Ενδιαφέροντος”, όπου προσεγγίσαμε τα ζητήματα της γυναικείας εγκληματικότητας, της νεανικής παραβατικότητας, της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος και των νέων μορφών δημοσιογραφίας όπως η “δημοσιογραφία των πολιτών”/citizen journalism στην νέα ψηφιακή εποχή δημοσιογραφίας.

Με την ολοκλήρωση του μαθήματος, υποδεχτήκαμε στο Κέντρο Μελέτης του Εγκλήματος την επιτυχημένη δημοσιογράφο, Senior Editor του CNN Greece, κ. Ειρήνη Ανδρουλάκη. Η κ. Ανδρουλάκη είχε ετοιμάσει μια πολύ ενδιαφέρουσα παρουσίαση για τα παιδιά και μοιράστηκε μαζί τους την πολύτιμη δημοσιογραφική εμπειρία της από καίριες θέσεις που έχει αναλάβει.

Τους μίλησε αρχικά για το τηλεοπτικό ρεπορτάζ και τους έδωσε κατευθυντήριες γραμμές σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ως επαγγελματίες δημοσιογράφοι πρέπει να προετοιμάζονται για το θέμα τους, καθώς και για τα έκτακτα περιστατικά. Εκτενή αναφορά έγινε και στον τρόπο με τον οποίο πρέπει να διαχειριστούν την πίεση του χρόνου, αλλά και τις πιέσεις των αρχισυντακτών, ώστε να μην υπερβούν την προσωπική τους ηθική. Στο σημείο αυτό μας μίλησε και για ένα συγκεκριμένο θέμα που δεν βγήκε ποτέ στη δημοσιότητα, γιατί ερχόταν σε σύγκρουση με τα πιστεύω και τις αρχές της.

20161223_141307

Στη συνέχεια η κ. Ανδρουλάκη παρουσίασε τη δημοσιογραφική δουλειά που γίνεται στο διαδίκτυο και ανέλυσε τις καινούργιες προκλήσεις αλλά και ευκαιρίες που προσφέρει ο διαδικτυακός κόσμος στους νέους δημοσιογράφους. Στο τέλος της παρουσίασης, η κ. Ανδρουλάκη απάντησε σε όλες τις ερωτήσεις μας, οι οποίες ομολογώ ότι ήταν πολλές. Της ζητήσαμε την άποψή της για το μέλλον της δημοσιογραφίας και του σύγχρονου δημοσιογράφου και βέβαια την ρωτήσαμε για το Mega, από το οποίο όπως μας είπε δεν μπορεί πλέον να περάσει ούτε από έξω για λόγους συγκινησιακής φόρτισης. Επίσης, μας εκμυστηρεύτηκε μια πολύ ιδιαίτερη, ανθρώπινη και συγκινητική στιγμή, ενώ κάλυπτε τη δολοφονία του έφηβου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου το Δεκέμβρη του 2008, την οποία επέλεξε τότε να μη δημοσιοποιήσει στον τηλεοπτικό αέρα…συνεπώς, δεν χρειάζεται να την αναφέρω εδώ, να σημειώσω μόνο ότι μας συγκίνησε πολύ…

20161223_120436

Συζητήσαμε επίσης για τις δυσκολίες του δημοσιογραφικού επαγγέλματος και τους κινδύνους που διατρέχει ο δημοσιογράφος, με την κ. Ανδρουλάκη να αναφέρεται σε μια απερισκεψία κατά την κάλυψη των πυρκαγιών στην Ηλεία που παρά λίγο να της στοίχιζε τη ζωή, καθώς υπό την πίεση να βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, πέρασε με το συνεργείο από έναν απαγορευμένο δρόμο, όπου υπήρχε άμεση απειλή για τη ζωή τους.

Οι επιπρόσθετες δυσκολίες που αντιμετωπίζει μια γυναίκα δημοσιογράφος αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησής μας, με τα εξαντλητικά ωράρια και τις υψηλές απαιτήσεις του επαγγέλματος. Διαπιστώσαμε όμως όλοι πόσο πολύ αγαπάει η κ. Ανδρουλάκη το επάγγελμά της και με πόσο πάθος το υπηρετεί. “Είμαι παντρεμένη με τη δημοσιογραφία”, μας είπε με χιούμορ. Ωστόσο, είναι αλήθεια ότι όταν αγαπάς τον επαγγελματικό δρόμο που έχεις επιλέξει, δίνεις την ψυχή σου σε ό,τι κάνεις κι αυτό είναι ένα μήνυμα και για τα νέα παιδιά. Η επιτυχία άλλωστε της κ. Ανδρουλάκη όλα αυτά τα χρόνια αποδεικνύει το δυναμισμό της, τη συνέπεια με την οποία εργάζεται και τις ορθές επιλογές της, θα έλεγα.

20161223_120253

Με την ολοκλήρωση και των ερωτήσεών μας, η κ. Ανδρουλάκη -θα ήθελα να σημειώσω ότι είναι ένας γλυκύτατος άνθρωπος- προσκάλεσε όποιον συμμετέχοντα του σεμιναρίου είχε χρόνο και ήθελε να την ακολουθήσει στο ρεπορτάζ που θα έκανε, ώστε να αποκτήσει μια ακόμα πρακτική εμπειρία.

Πραγματικά, ήταν μια πολύ όμορφη και δημιουργική συνάντηση και ταυτόχρονα πολύτιμη για τα παιδιά που τώρα ανοίγουν τα δημοσιογραφικά “φτερά” τους. Το ΚΕ.Μ.Ε. και εγώ προσωπικά ευχαριστούμε θερμά την Ειρήνη Ανδρουλάκη για την τιμή που μας έκανε να μοιραστεί με τα παιδιά μας την πολύτιμη εμπειρία της. Της ευχόμαστε πάντα επιτυχίες!

20161223_112618

Δεν μπορώ να μην αναφερθώ, κλείνοντας, στην υπέροχη γιορτούλα και τα γέλια μας με αυτή την φοβερή ομάδα, με την οποία έχουμε δεθεί απίστευτα!! Γευτήκαμε λαχταριστά γλυκά, με τα “αστέρια” της χρυσοχέρας Δέσποινας να κερδίζουν τις εντυπώσεις…

20161223_111749

Γιορτινή μέρα και δεν αντισταθήκαμε ούτε στο ποτάκι! Ξεκινήσαμε λίγο νωρίς, αλλά αυτή η μαυροδάφνη ήταν τέλεια! Οι φωτογραφίες που ακολουθούν είναι αποκαλυπτικές….

20161223_112755

20161223_133918

Αρχές Φεβρουαρίου μπαίνουμε στα άδυτα των φυλακών, με το νέο μας σεμινάριο και ανυπομονώ!! Ακριβείς ημερομηνίες και θεματικές θα ανακοινωθούν τον Ιανουάριο. Μέχρι τότε οργανώνουμε ενδιαφέροντα ρεπορτάζ και άλλα ωραία πράγματα….

20161223_111914

Γιατί στο ΚΕ.Μ.Ε. έχουμε γίνει μια πολύ αγαπημένη ομάδα και περνάμε τέλεια!!

20161223_111854

Περιμένω τα μηνύματά σας για τα σεμινάρια στο mail μου:kardaraa@gmail.com και εύχομαι από καρδιάς σε όλες τις φίλες και τους φίλους του ιστολογίου ευτυχισμένες γιορτινές μέρες, με υγεία, πολλή αγάπη και φωτεινά χαμόγελα!!! Ας ξεφύγουμε όλοι, έστω για λίγες μέρες ή λίγες ώρες, από την καθημερινότητά μας και ας αφήσουμε τη μαγεία των Χριστουγέννων και των παραμυθιών που διαβάζαμε παιδιά να “φωλιάσει” στις ψυχές μας….

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s