Το Ζεϊμπέκικο του Νικητή: Η παρουσίαση


Μια πολύ όμορφη και ταυτόχρονα συγκινητική βραδιά ζήσαμε χθες το απόγευμα, 5 Δεκεμβρίου 2016 (γιορτή του Αγίου Σάββα -προστάτη των καρκινοπαθών) στον πολυχώρο της Μουσικής Βιβλιοθήκης του Συλλόγου Οι Φίλοι της Μουσικής στο Μέγαρο Μουσικής, στην παρουσίαση του βιβλίου του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα Το Ζεϊμπέκικο του Νικητή.

Το υπέροχο βιβλίο του Κωνσταντίνου Χαρδαβέλλα περιγράφει τη μάχη του δημοσιογράφου και πατέρα του Κώστα Χαρδαβέλλα με τον καρκίνο, όπως την κατέγραψε ο Κωνσταντίνος μέσα από έναν τεράστιο αριθμό εγγράφων, τα οποία ο πατέρας του κρατούσε ως ημερολόγιο. Μάλιστα, με χιούμορ ο Κωνσταντίνος ανέφερε ότι τα γράμματα του πατέρα του, για όσους τα γνωρίζουμε, θυμίζουν “ιερογλυφικά”, επομένως είχε έναν επιπρόσθετο βαθμό δυσκολίας να τα καταλάβει. Η μεγαλύτερη ωστόσο δυσκολία που αντιμετώπισε στο συγγραφικό του έργο αφορούσε την προσπάθεια να διαλέξει από όλα αυτά τα γραπτά εκείνα που θα αποτελούσαν τον κορμό του βιβλίου.

Για το βιβλίο μίλησαν: ο Καθηγητής Χειρουργικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, Δημήτρης Λινός, ο Γενικός Διευθυντής Προγράμματος Αnt1, Τζώνης Καλημέρης, η δημοσιογράφος, Εύα Αντωνοπούλου, ο τηλεοπτικός παραγωγός-παρουσιαστής, Σάκης Τανιμανίδης και ο δημοσιογράφος Κώστας Χαρδαβέλλας.

Η συγκινησιακή φόρτιση ήταν μεγάλη, γιατί όλοι μας έχουμε μέσα στο μυαλό και την καρδιά εικόνες αγαπημένων μας ανθρώπων που έδωσαν μάχη με τον καρκίνο. Άλλοι την έχασαν, άλλοι την κέρδισαν. Όλοι όμως έδωσαν έναν πολύ σκληρό αγώνα για να καταφέρουν να βγουν από την περιπέτεια.

Ο Κωνσταντίνος Χαρδαβέλλας συντόνισε τη συζήτηση και μίλησε με λόγο δυναμικό και συγκροτημένο. Το θεωρώ σπουδαίο ένας γιος να γίνεται κομμάτι της εμπειρίας του πατέρα του, την οποία βιώνει απόλυτα μέσα από τα γραπτά του πατέρα, όπου αποκαλύπτονται τα έντονα συναισθήματα και οι βαθύτερες σκέψεις. Αυτό ακριβώς το στοιχείο δείχνει το ισχυρό δέσιμο των δύο αντρών.

Ο Κώστας Χαρδαβέλλας ήταν πολύ ανθρώπινος στην περιγραφή του βιώματός του και πέρασε σε όλους μας δυνατά μηνύματα ζωής. Ήταν συγκλονιστικό ότι όταν διαγνώσθηκε με καρκίνο το 2009 (μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά και για τη χώρα και για τον ίδιο επαγγελματικά) οι γιατροί του έδιναν 70% πιθανότητες να “φύγει” από τη ζωή, καθώς επρόκειτο για μια δύσκολη μορφή καρκίνου. Ωστόσο, ο ίδιος όπως εμφατικά τόνισε δεν άφησε το φόβο να τον νικήσει, αλλά νίκησε το φόβο μέσα από τη θέλησή του για ζωή. Η ανάγκη του να ζήσει στιγμές με το γιο του Κωνσταντίνο, τη σύζυγό του Μαρία και να δημιουργήσει ακόμα ωραία πράγματα στη δουλειά του, αποτέλεσαν τα ισχυρότερα κίνητρα ζωής.

Με δύναμη ψυχής μας είπε στο τέλος της παρουσίασης “Μην το βάζετε κάτω. Ο,τι κι αν σας συμβεί. Βαριά ασθένεια, ανεργία, χρέη. Το κεφάλι ψηλά και παλεύουμε για να βγούμε νικητές από κάθε δοκιμασία”.

Η μάχη που έδωσε ο ίδιος δύσκολη, επίπονη και ψυχοφθόρα. Με πολύ βαριές χημειοθεραπείες που τον εξάντλησαν σωματικά και ψυχικά, όμως δεν κατάφεραν να του στερήσουν το όνειρο στη ζωή. Πάλεψε, δεν σταμάτησε να εργάζεται (πολύ σημαντική παράμετρος επίσης, κι ας φωνάζουν καμιά φορά οι γιατροί να μην εξαντλούμε τον οργανισμό μας, γιατί όταν αγαπάμε τη δουλειά μας έχουμε ένα επιπρόσθετο κίνητρο να ζήσουμε) και μάλιστα έφυγε για διακοπές με την οικογένειά του, ενώ η ζωή του κρεμόταν κυριολεκτικά από μια κλωστή. Το πείσμα του και η επιθυμία να ζήσει είχαν ως αποτέλεσμα να χορέψει ξανά, με αισιοδοξία και το κεφάλι ψηλά, το ζεϊμπέκικο του νικητή. Ένα ζεϊμπέκικο που χόρεψε με πάθος Παραμονή Πρωτοχρονιάς, όταν πια είχε πάρει το πολυπόθητο χαρτί από τους γιατρούς ότι τα πράγματα για την κατάσταση της υγείας του βαίνουν καλώς. Από αυτό το ζεϊμπέκικο προέκυψε και ο τίτλος του βιβλίου, καθώς τον αντιπροσωπεύει απόλυτα ο συγκεκριμένος χορός και όλα όσα εκφράζει.

Ο κ. Κώστας Χαρδαβέλλας ευχαρίστησε από τα βάθη της καρδιάς του τους εξαιρετικούς γιατρούς του που ήταν, μαζί με την οικογένειά του, το μεγάλο στήριγμά του σε αυτήν τη δύσκολη περιπέτεια, ενώ μας μίλησε και για την δύναμη που του έδωσε η πίστη, όπως άλλωστε συμβαίνει σε τόσο κρίσιμες περιόδους της ζωής μας.

Πολύ ανθρώπινη στιγμή ήταν επίσης όταν δήλωσε πως στέκεται δίπλα στους καρκινοπαθείς και στον αγώνα που δίνουν, ενώ κάλεσε όλους τους καπνιστές να κόψουν το κάπνισμα, καθώς ο ίδιος κάπνιζε τρία πακέτα την ημέρα, που αποτελεί αναμφισβήτητα πολύ αρνητικό παράγοντα στην εμφάνιση συγκεκριμένων μορφών καρκίνου.

Όπως μάλιστα υποστήριξε ο κ. Χαρδαβέλλας, τα “καμπανάκια” για την εμφάνιση της ασθένειας χτύπησαν νωρίς, αλλά δεν θέλησε δυστυχώς να δώσει σημασία. Η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση ωστόσο είναι τα δύο πιο σημαντικά βήματα που σώζουν ζωές και αυτό είναι σκόπιμο να το εφαρμόζουμε όλοι στην πράξη.

Να αναφερθώ, τέλος, στην διακριτική και ευγενική παρουσία μιας αληθινής νεράιδας, της Μαρίας Παναγοηλιοπούλου, της συζύγου του Κώστα Χαρδαβέλλα,η οποία είναι το στήριγμα ζωής του. Έχω επίγνωση ότι σε τόσο σοβαρές ασθένειες ο ρόλος του/της συντρόφου είναι καθοριστικός και γι’ αυτό εχθές ένιωσα ότι η Μαρία είναι ο φύλακας-άγγελός του που κράτησε την οικογένεια δυνατή.

Να ευχηθώ καλοτάξιδο το βιβλίο και να περάσει μηνύματα ζωής σε όλους τους αγωνιστές της ζωής, στους οποίους άλλωστε αφιερώνεται.

Όσον αφορά τον κ. Κώστα Χαρδαβέλλα, το έχω ξαναγράψει ότι υπήρξε ο πρώτος “δασκαλός” μου στη δημοσιογραφία, όταν έκανα την πρακτική μου ως μεταπτυχιακή τότε φοιτήτρια Επικοινωνίας & ΜΜΕ στην δημόσια τηλεόραση και στην εκπομπή του άνθρωποι.gr

Πρόκειται για έναν άνθρωπο που μας δίδαξε ήθος. Έναν άνθρωπο που κάθε μέρα μας καλωσόριζε με χαμόγελο, στήριζε την ομάδα, έδινε πρωτοβουλίες στους νέους ανθρώπους και ήταν πάντοτε δίπλα μας για να μας καθοδηγήσει.

20161206_090743

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.