Η μικροκοινωνία της φυλακής: ιεραρχία, άγραφοι νόμοι και… σιωπή


Ο μικρόκοσμος της φυλακής τίθεται στο μικροσκόπιο της δημοσιογραφικής μας έρευνας στο postmodern.

Το νέο μου άρθρο φέρει τον τίτλο Η μικροκοινωνία της φυλακής: ιεραρχία, άγραφοι νόμοι και… σιωπή και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/i-mikrokinonia-tis-fylakis-ierarchia-agrafi-nomi-ke-siopi

Μεταξύ των ερωτημάτων στα οποία επιχειρώ να δώσω απάντηση είναι η σχέση μεταξύ φυλακής και ελεύθερης κοινωνίας, οι αρχές που διέπουν τη μικροκοινωνία της φυλακής, οι αρχές και αξίες που απαρτίζουν τον κώδικα των εγκλείστων, όπως και ο καθοριστικός ρόλος του εν λόγω κώδικα εντός αλλά και εκτός καταστήματος κράτησης.

Διερευνώ, επίσης, τις “τάξεις” και τις ομάδες των κρατουμένων, καθώς και τους τύπους κρατουμένων, εκ των οποίων συγκεκριμένοι τύποι ασκούν κοινωνικό έλεγχο στους υπόλοιπους. Σκιαγραφώ το προφίλ του “σκληρού κρατούμενου” και επιχειρώ να διερευνήσω πώς λειτουργεί ο “νόμος της σιωπής” και ποιος ο θεμελιώδης ρόλος του εντός του καταστήματος κράτησης. Παράλληλα, αναφέρομαι σε μια πολύ σημαντική έννοια για το χώρο των φυλακών που αφορά την έννοια του “αρσενικού”. Στη συνέχεια προχωρώ σε καταγραφή των βασικών αρχών που διέπουν τον κώδικα των έγκλειστων γυναικών.

Το συμπέρασμά μου αφορά την αναγκαιότητα ύπαρξης κανόνων που τίθενται από τους ίδιους τους φυλακισμένους και είναι απαραίτητοι για την επιβίωσή τους και ομαλή συνύπαρξή τους μέσα στο κατάστημα κράτησης.

Περιμένω τα σχόλια και τα μηνύματά σας στο postmodern και στο mail μου: kardaraa@gmail.com

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.