Υπόθεση Θ.Σ: κοινωνικό στίγμα και εγκληματικότητα


Με μια ακόμα συγκλονιστική υπόθεση ασχολούμαστε στο postmodern που μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/ypothesi-theofilou-sechidi-kinonika-tabou-psychiki-ygia-ke-emostagi-reportaz

Πρόκειται για την υπόθεση Θ.Σ, του mass murderer, κατά την εγκληματολογική ορολογία, ο οποίος το έτος 1996 δολοφόνησε πέντε συγγενικά του πρόσωπα στο ίδιο μέρος και σε χρονικό διάστημα μικρότερο του 24ώρου. Η ακραία αυτή μορφή εγκληματικότητας που έχει, μάλιστα, χαρακτηριστεί στον Τύπο ως το “έγκλημα του αιώνα” φέρνει στην επιφάνεια ένα ακόμα φλέγον ζήτημα. Ένα ζήτημα που κάποια στιγμή πρέπει η κοινωνία μας να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα και αποτελεσματικότητα.

Το θέμα που αναδεικνύεται αφορά το κοινωνικό στίγμα και το πώς ο φόβος του κοινωνικού στίγματος σχετίζεται με την εγκληματικότητα. Πιο συγκεκριμένα, ο φόβος του κοινωνικού στίγματος οδηγεί οικογένειες, ιδίως σε κλειστές κοινωνίες, να μην αναζητούν τη βοήθεια των ειδικών προκειμένου να αντιμετωπιστούν σοβαρά ψυχολογικά και ψυχιατρικά προβλήματα και διαταραχές και να προληφθούν -μέσω της έγκαιρης διάγνωσης και βοήθειας- εγκληματικές ενέργειες, όπως το πενταπλό έγκλημα στη Θάσο, το οποίο αναλύω στο άρθρο μου στο postmodern με τίτλο Υπόθεση Θ.Σ.: κοινωνικά ταμπού, ψυχική υγεία και αιμοσταγή ρεπορτάζ.

Θα ήθελα στο σημείο αυτό να υπογραμμίσω ότι με τη δημοσίευση του άρθρου, δέχτηκα μηνύματα και σχόλια από ανθρώπους που βιώνουν εκ των έσω το πρόβλημα, είτε σε επαγγελματικό επίπεδο, είτε επειδή κάποιο δικό τους πρόσωπο αντιμετωπίζει σοβαρό θέμα υγείας. Με τρόπο εμφατικό εστίασαν στο γεγονός ότι η ελληνική κοινωνία δεν δέχεται τη διαφορετικότητα!

Το παραπάνω είναι ένα εξαιρετικό σοβαρό θέμα και με το σημερινό μου κείμενο θα ήθελα να περάσω αυτό ακριβώς το μήνυμα: ότι η διαφορετικότητα μας αφορά όλους! Πρέπει, επιτέλους, να κατανοήσουμε ότι όλοι μας είμαστε διαφορετικοί. Ο καθένας μας μοναδικός και ξεχωριστός και αυτή ακριβώς η διαφορετικότητα δίνει στη ζωή μας βαθύτερο νόημα και περιεχόμενο.

Ασφαλώς, ο κάθε άνθρωπος θέλει να είναι απολύτως υγιής και αρτιμελής. Ωστόσο, τόσο η ασθένεια -του σώματος και της ψυχής- δυστυχώς απειλεί όλους μας και όχι μόνο συγκεκριμένους ανθρώπους και κανείς δεν γνωρίζει εάν θα του “χτυπήσει την πόρτα” το κακό. Συνεπώς, οφείλουμε να δείχνουμε τεράστιο σεβασμό στους ανθρώπους που παλεύουν, καθημερινά, με τον πόνο του σώματος και της ψυχής. Οφείλουμε να τους στηρίζουμε και να συμβάλλουμε ώστε η ζωή τους να γίνει καλύτερη, καθώς ήδη δίνουν καθημερινές μάχες για αξιοπρεπή διαβίωση.

Ο κοινωνικός στιγματισμός πρέπει να καταπολεμηθεί μέσω της εκπαίδευσης και των αξιών που δίνουμε στα παιδιά μας. Από τα σχολεία μας και μέσα στο πλαίσιο της οικογένειαςνα ξεκινήσει η σωστή ενημέρωση. Ως εκπαιδευτικός αισθάνομαι τυχερή που έχω εργαστεί και συνεργαστεί και με παιδιά που έχουν τις δικές τους ιδιαιτερότητες και έχω αντιληφθεί πόσο προικισμένα είναι. Ένα ακόμα στοιχείο που θέλω να υπογραμμίσω είναι ότι, κατά κανόνα, τα παιδιά δέχονται τη διαφορετικότητα, εάν οι γονείς τους σε ένα πρώτο επίπεδο και οι εκπαιδευτικοί σε δεύτερο επίπεδο αποδεχτούν, με αγάπη και σεβασμό τη διαφορετικότητα. Ο κοινωνικός ρατσισμός, πιστεύω, ότι σε μεγάλο βαθμό πηγάζει από τις οικογένειες, των οποίων η στάση απέναντι στο συνάνθρωπο είναι απορριπτική.

Συνοψίζοντας, η κατάρριψη του κοινωνικού στίγματος είναι υπόθεση όλων μας κι εάν ενώσουμε τις φωνές μας απέναντι στα “κακώς κείμενα” που βλέπουμε να λαμβάνουν χώρα δίπλα μας, με τον αποκλεισμό ατόμων από διάφορες κοινωνικές δραστηριότητες, με χλευασμό στα σχολεία και με άλλα ύπουλα μέσα και μεθόδους, θα μπορέσουμε -όλοι μαζί, μια μεγάλη αγκαλιά- να νικήσουμε το μίσος, την κακία, τον κοινωνικό ρατσισμό και να ζήσουμε πολιτισμένα. Όπως, άλλωστε, αρμόζει σε ένα κράτος πρόνοιας και δικαίου.

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.