Θύμα για δεύτερη φορά


Πώς απεικονίζονται τα θύματα εγκληματικών ενεργειών στα μίντια;

Το παραπάνω ερώτημα διερευνώ στο νέο μου άρθρο στο postmodern που δημοσιεύτηκε χθες, 4-9-2016. Άλλωστε, όπως σας έχω υποσχεθεί, ξεκινήσαμε και θα συνεχίσουμε πολύ δυναμικά με θέματα εγκληματολογικού ενδιαφέροντος που λαμβάνουν σοβαρές κοινωνικές διαστάσεις και προεκτάσεις, τα οποία σας αφορούν, σας απασχολούν και σας προβληματίζουν.

Θύμα για δεύτερη φορά: ο στιγματισμός από τα μίντια αποθαρρύνει την καταγγελία σεξουαλικών εγκλημάτων είναι ο τίτλος του καινούργιου μου άρθρου και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/thyma-gia-defteri-fora-o-stigmatismos-apo-ta-media-apotharryni-tin-katangelia-sexoualikon-egklimaton

Ο Κώδικας Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι σαφής: οι δημοσιογράφοι δεν πρέπει να αποκαλύπτουν -άμεσα ή έμμεσα- την ταυτότητα των θυμάτων βιασμού, τα οποία έχουν επιζήσει της εγκληματικής πράξης. Η έρευνα όμως, τόσο στην ελληνική, όσο και στη διεθνή πραγματικότητα, αποκαλύπτει την σκληρή πραγματικότητα: ο στιγματισμός από τα μίντια με την άμεση ή έμμεση αποκάλυψη των στοιχείων του θύματος αποτελεί ανασταλτικό παράγοντα στην καταγγελία εγκλημάτων, κατά κύριο λόγο σεξουαλικών. Το θύμα, δηλαδή, από το φόβο του στιγματισμού αποθαρρύνεται από το να καταγγείλει το έγκλημα, με αποτελέσμα να παραμένει “σκοτεινός” ο αριθμός των σεξουαλικών εγκλημάτων, καθώς και άλλων μορφών εγκληματικότητας, όπως της ενδοιοικογενειακής βίας.

Τα πράγματα όμως μπορούν να αλλάξουν! Αρκεί να εφαρμοστεί ο νόμος, να τηρηθούν οι αρχές του Κώδικα Δεοντολογίας και να υπάρξει “κοινή γραμμή” στον τρόπο δημοσιογραφικής κάλυψης ανάλογων υποθέσεων. Αυτό σημαίνει αυστηρές ποινες στο μέσο που αποκαλύπτει την ταυτότητα των θυμάτων, είτε άμεσα, είτε έμμεσα, ή διαπομπεύει με οποιονδήποτε άλλο τρόπο το άτομο, “βιάζοντας” ξανά την ψυχή του θύματος. Εξίσου σημαντική η αντίδραση του κοινού που φέρει μερίδιο ευθύνης όταν άκριτα αποδέχεται τη χυδαιότητα που του “σερβίρεται” από ορισμένα μέσα.

Η πιο θλιβερή διαπίστωση που παρουσιάζεται στο άρθρο αφορά την έλλειψη ευαισθησίας ακόμα και ως προς ανήλικα θύματα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα από την ελληνική μιντιακή πραγματικότητα το 2005 η 15χρονη μαθήτρια θύμα βιασμού που αναγκαστηκε να ξεκινήσει καινούργια ζωή, με άλλη ταυτότητα, όταν δημοσιογράφοι δημοσιοποίησαν στοιχεία που την “φωτογράφιζαν”. Ας μην ξεχνάμε και την πολύ πρόσφατη περίπτωση της Κατερίνας, η οποία τέλη Νοεμβρίου 2014, αυτοκτόνησε -ύστερα από την αθώωσή της στο δικαστήριο- γιατί δεν άντεξε τη δημόσια διαπόμπευσή της και την ταμπέλα “οροθετική πόρνη” που της έβαλε η Πολιτεία μαζί με την πλειοψηφία των μίντια.

Συμπερασματικά, το πιο σημαντικό μήνυμα που θα ήθελα να περάσω σήμερα είναι ότι πρέπει να μπει ένα τέλος στο φόβο που οδηγεί στη σιωπή. Όλοι μπορούμε να πολεμήσουμε ενάντια στον κοινωνικό στιγματισμό και ο δημοσιογράφος που θέλει να κάνει έρευνα, οφείλει να στηρίξει τα θύματα, ειδικά όταν είναι ανήλικα, και να προστατεύσει τα δικαιώματά τους και πρωτίστως το δικαίωμα σε μια αξιοπρεπή ζωή. Η δημοσιογραφική έρευνα αναδεικνύει το φαινόμενο, εμβαθύνει σε αυτό και σίγουρα δεν βασίζεται σε κουτσομπολιό, αναπαραγωγή φημών, ούτε “κατασπαράζει σάρκες” και καταρρακώνει την ανθρώπινη αξιοπρέπεια για λίγα παραπάνω διαδικτυακά clicks.

Αναλυτικά τα παραπάνω στοιχεία στο postmodern.gr καθώς και -σύντομα- στο βιβλίο μου Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη. Δεν έχω λόγια για την μεγάλη ανταπόκρισή σας σε όλα όσα παρουσιάζουμε και, όπως πάντα, περιμένω τα σχόλια και μηνύματά σας στο mail μου: kardaraa@gmail.com και στο postmodern.gr

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s