Γένεση του εγκλήματος και αντεγκληματικές πολιτικές στο postmodern.gr


Όταν η εγκληματολογία “συναντά” τη δημοσιογραφία με τρόπο ολοκληρωμένο, το αποτέλεσμα είναι η ουσιαστική ενημέρωση του κοινού. Αυτός είναι και ο δικός μας στόχος μέσα από τη διδασκαλία και το ερευνητικό έργο -να δημιουργήσουμε μια “γέφυρα” ανάμεσα στην εγκληματολογία και τη δημοσιογραφία, ώστε ο αστυνομικός συντάκτης έχοντας κι ο ίδιος κατανοήσει το πολυσύνθετο εγκληματικό φαινόμενο να εμβαθύνει σε αυτό και να αναδείξει πτυχές της κάθε υπόθεσης που παρουσιάζει πέρα από τα επιφανειακά και τετριμμένα. Να αναδείξει την ουσία και να “ανοίξει” -ερευνητικά- ζητήματα αναφορικά με την πρόληψη και αντιμετώπιση του εγκλήματος.

Είναι σαφές ότι στο πλαίσιο μιας κοινωνίας που αλλάζει ριζικά η επιστήμη της Εγκληματολογίας πρέπει να ανανεωθεί στη χώρα μας, να γίνει πιο “ανοιχτή” στο ευρύ κοινό, δεδομένου ότι οι κοινωνικές διαστάσεις που λαμβάνουν τα εγκληματολογικά ζητήματα αφορούν μεγάλα τμήματα του πληθυσμού. Προς αυτή την κατεύθυνση, οι αστυνομικοί και δικαστικοί συντάκτες, “εφοδιασμένοι” με γνώση μπορούν και οφείλουν να συμβάλουν στην ενημέρωση και διάδοση σημαντικών μηνυμάτων για την πρόληψη και καταστολή του εγκλήματος. Χωρίς ωστόσο βεβιασμένες κρίσεις που συνήθως προέρχονται από την άγνοια του θέματος, χωρίς να υιοθετούν το ρόλο του δικαστή -γιατί ο δημοσιογράφος δεν είναι ούτε “τιμωρός”, ούτε “απονεμητής της ηθικής και της τάξης”. Ο ρόλος του δημοσιογράφου είναι συγκεκριμένος: “η ενημέρωση του κοινού”. Αναφισβήτητα, είναι σημαντικό το αστυνομικό και δικαστικό ρεπορτάζ να προχωρούν ένα βήμα παρακάτω κι ο συντάκτης να σχολιάζει και να υιοθετεί κριτική στάση θέτοντας φλέγοντα ερωτήματα για τα κοινωνικά φαινόμενα.

Εξίσου αναγκαίο είναι να βγει ξανά στο “προσκήνιο” ο εγκληματολόγος -ο ειδικός επιστήμονας- που θα “ανοίξει” ουσιαστικό διάλογο με τα μίντια και θα βοηθήσει το δημοσιογράφο να ερμηνεύσει το εγκληματικό φαινόμενο και να δώσει ολοκληρωμένες απαντήσεις σε καίρια ερωτήματα. Τόσο ο κόσμος της εγκληματολογίας, όσο και της δημοσιογραφίας, πρέπει να αντιληφθούν ότι οι δρόμοι τους τέμνονται και πρέπει να αποκτήσουν ένα κοινό στόχο που αφορά την ενημέρωση του κοινού και προσπάθεια πρόληψης του εγκλήματος. Το παραπάνω θα επιτευχθεί μέσα από την αρμονική συνεργασία των δύο πλευρών.

Το καινούργιο κείμενο που παρουσιάζω στο postmodern.gr φέρει τον τίτλο Γένεση του εγκλήματος και αντεγκληματικές πολιτικές – Η στάση των ΜΜΕ και μπορείτε να διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/genesi-tou-egklimatos-ke-antegklimatikes-politikes-i-stasi-ton-mme

Οι θεωρίες για την εγκληματογένεση, η έννοια της αντεγκληματικής πολιτικής και ο ρόλος των αστυνομικών συντακτών είναι τα στοιχεία που αναλύονται. Η γένεση του εγκλήματος αποτελεί, ασφαλώς, ένα πολυδιάστατο ζήτημα και θα επανέλθω σε αυτό και με άλλα άρθρα.

Αισθάνομαι την ανάγκη, κλείνοντας, να σας ευχαριστήσω για τα σχόλια, τα μηνύματα και το όλο ενδιαφέρον σας και για τη νέα συνεργασία μου με το postmodern.gr και σας υπόσχομαι πολλά ακόμα “δυνατά” άρθρα για τα ζητήματα εγκληματολογίας. Μια συνεργασία που εξελίσσεται πολύ δυναμικά σε ένα site που έχετε ξεχωρίσει για την ποιότητα και υψηλή αισθητική του.

Περιμένω τα μηνύνατά σας στο mail μου: kardaraa@gmail.com και στο postmodern.gr

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s