“Έχετε αίτημα φιλίας στον υπολογιστή” στο postmodern.gr


“Έχετε αίτημα φιλίας στον υπολογιστή” σήμερα και μπορείτε να το βρείτε στο postmodern.gr να το ανοίξετε και να το διαβάσετε! Πρόκειται ασφαλώς για το άρθρο που παρουσιάζω με ένα ζήτημα που αφορά όλους τους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης. Γι’ αυτό περιμένω τα σχόλια και τις αντιδράσεις σας.

Είναι αναμφισβήτητο ότι στον μαγικό διαδικτυακό κόσμο χτίζονται ανθρώπινες σχέσεις. Άλλες πραγματικές κι άλλες εικονικές. Άλλες βασισμένες σε γερά θεμέλια κι άλλες σε σαθρά. Γνωριμίες, φιλίες, έρωτες, επαγγελματικές συνεργασίες, δημιουργούνται σε αυτό τον υπέροχο κόσμο, όπου οι χρήστες έχουν τη δυνατότητα να ανταλλάξουν σκέψεις κι ιδέες, να υλοποιήσουν στόχους και προτάσεις, καθώς και να μοιραστούν συναισθήματα κι εμπειρίες.

Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δίνουν την πολύτιμη ευκαιρία στον κάθε χρήστη να υπερβεί τα όρια του πραγματικού κόσμου, να “σβήσει” τα κάθε είδους σύνορα και να επικοινωνήσει με άτομα σε ολόκληρο τον πλανήτη, όπως επίσης να προβάλει τη δουλειά του και να περάσει τα μηνύματά του σε τεράστια κοινά. Στο διαδικτυακό περιβαλλον ο κάθε χρήστης μέσα σε ελάχιστα λεπτά μπορεί να κατακτήσει σχέδια και στόχους και να έρθει σε επαφή με πολύ υψηλό αριθμό ατόμων, στους οποίους δεν θα είχε τη δυνατότητα να απευθυνθεί τόσο εύκολα και γρήγορα. Ωστόσο, υπάρχει μια σαφής διαχωριστική γραμμή -έστω και νοητή- ανάμεσα στον πραγματικό και εικονικό κόσμο, η οποία δεν γίνεται πάντοτε σεβαστή από όλους τους χρήστες.

Ψεύτικα προφίλ, βομβαρδισμός μηνυμάτων (ενοχλητικών, υβριστικών, ακόμα κι απειλητικών), προσπάθεια εξαπάτησης των χρηστών κι ένα δύσκολο φιλτράρισμα των “αιτημάτων φιλίας”, αποτελούν την άλλη όψη του νομίσματος όσον αφορά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, την οποία επιχειρώ να αποτυπώσω στο άρθρο μου στο postmodern.gr με τίτλο “Έχετε αίτημα στον υπολογιστή και μπορείτε να το διαβάσετε εδώ http://www.postmodern.gr/echete-etima-filias-ston-ypologisti

Να σημειώσω ότι το άρθρο βασίζεται σε πραγματικές ιστορίες (δικές μου και φίλων), ενώ η ιδέα ανήκει στον Δημήτρη Καλαντζή, ύστερα από ένα θέμα συζήτησης που “άνοιξε” διαδικτυακά. Θα ήθελα να τονίσω, κλείνοντας, ότι πρέπει να γίνει κατανοητό από όλους τους χρήστες το γεγονός ότι το διαδίκτυο είναι “απέραντο”, αλλά δεν είναι “άνομο”.

Πιο συγκεκριμένα, υφίσταται το δίκαιο το διαδικτύου, το οποίο προστατεύει τους χρήστες και ασφαλώς υπάρχουν οι αρμόδιες αρχές για κάθε επιλήψιμη πράξη που διαπράττεται μέσω διαδικτύου εις βάρος άλλων χρηστών. Σημαντικό επίσης στοιχείο, κατά την άποψή μου, είναι να μιλάμε και να μοιραζόμαστε σκέψεις κι εμπειρίες, ώστε να είμαστε όλοι ενήμεροι για επικείμενους κινδύνους, οι οποίοι λόγω της ταχύτητας που χαρακτηρίζει το διαδίκτυο μπορούν εύκολα να εξαπλωθούν. Η δύναμη των μέσων είναι τεράστια κι είναι στο χέρι μας να την αξιοποιήσουμε με τρόπο θετικό και προς όφελός μας. Αναλυτικά όλα τα παραπάνω κι άλλα στοιχεία στο άρθρο μου στο postmodern.gr

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.