Η απαξίωση της ανθρώπινης ζωής ως αιτία ατυχημάτων κι εγκλημάτων


Τα δύο τελευταία άρθρα που έγραψα στο ιστολόγιο αντικατοπτρίζουν, δυστυχώς, την πραγματικότητα που καταγράφηκε στο θανατηφόρο ατύχημα στην Αίγινα και σε παρόμοια τραγικά περιστατικά. Ειδικότερα με τα κείμενά μου προσπάθησα να θίξω το ζήτημα της εγκληματικής αμέλειας ανεύθυνων ατόμων κι αναφέρθηκα εκτενώς στους επαγγελματίες που κατέχουν εποχικές αλλά ταύτοχρονα καίριες θέσεις, με αφορμή το ατύχημα που είχαμε εμείς στη θάλασσα εξαιτίας της αμέλειας και ανευθυνότητας ενός νεαρού ναυαγοσώστη. Με το χθεσινό μου κείμενο επιχείρησα να αναδείξω τη νοοτροπία ορισμένων ατόμων που θεωρούν ότι ολόκληρος ο κόσμος τους ανήκει κι ότι με τα χρήματα και τις γνωριμίες τους νομίζουν ότι μπορούν να “αγοράσουν” ακόμα και τη δικαιοσύνη….

Το ατύχημα στην Αίγινα είχε έναν τραγικό απολογισμό: οδήγησε τέσσερεις ανθρώπους στο θάνατο, μεταξύ των οποίων ένα κοριτσάκι και τον πατέρα του, και προκάλεσε τον τραυματισμό 16 ατόμων, εκ των οποίων δύο σοβαρά. Ο Υπουργός Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής, κ. Δρίτσας δήλωσε στην ΕΡΤ ότι ο φάκελος σχετικά με το κατά πόσο τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας στις ελληνικές θάλασσες ανοίγει ξανά με το νέο αυτό ατύχημα και τόνισε ότι η κοινωνική απαξίωση από το σύνολο της κοινωνίας όσων παριστάνουν τους “λεβέντες” της ασφάλτου και της θάλασσας είναι αναγκαία. Θα τονίσω ότι αναγκαία είναι και τα μέτρα πρόληψης και καταστολής απαράδεκτων φαινομένων που έχουν ως αποτέλεσμα την έκθεση σε κίνδυνο μεγάλων τμημάτων πληθυσμού στις θάλασσες κι ασφαλώς στην άσφαλτο, όπου καταγράφονται και τα περισσότερα ατυχήματα.

Τέτοιου είδους ατυχήματα, θα έλεγα ότι, αποδεικνύουν με τον πιο σοκαριστικό τρόπο τη νοοτροπία ορισμένων που απαξιώνουν την ανθρώπινη ζωή, στο βωμό της δικής τους καλοπέρασης, καθώς και την έλλειψη αισθήματος ευθύνης. Η ανθρώπινη αξία κυριολεκτικά κατεκερματίζεται εξαιτίας της διαστρεβλωμένης λογικής ότι “ο κόσμος ανήκει μόνο σε εμάς, οι άλλοι είναι μυρμήγκια μπροστά μας”.

Δεν θα θέσω το ζήτημα ταξικά. Το χρήμα και η δόξα συχνά “φουσκώνουν τα μυαλά” στους έχοντες και κατέχοντες, οδηγώντας τους ακόμα και σε ακρότητες. Ωστόσο, πιστεύω ότι όλα είναι ζήτημα παιδείας. Δυστυχώς, τα τελευταία χρόνια και η εγκληματολογική έρευνα έχει καταγράψει μια πολύ σοβαρή απαξίωση της ανθρώπινης ζωής, στοιχείο που έχει ως αποτέλεσμα τις ποιοτικές αλλαγές στο έγκλημα και το φαινόμενο της εγκληματικότητας. Στο πλαίσιο μιας κοινωνίας, όπου θεσμοί κι αξίες καταρρέουν, ο θύτης δεν θα διστάσει, για παράδειγμα, να βάψει τα χέρια του με αίμα για 20 ευρώ, γεγονός που πηγάζει από την γενικότερη κρίση και έλλειψη παιδείας.

Σχετικά με το ατύχημα στην Αίγινα που μας έχει συγκλονίσει όλους, ενημερώθηκα από τα δημοσιεύματα του αστυνομικού ρεπορτάζ ότι ο ιδιοκτήτης του ταχύπλοου και φερόμενος ως κυβερνήτης δηλώνει ότι “αφαιρέθηκε” κι όταν είδε το τουριστικό σκάφος ήταν πλέον αργά για να αντιδράσει, κόβοντάς το κυριολεκτικά στη μέση…

Διαβάζω, επίσης, στα ρεπορτάζ ότι ο υπαίτιος του δυστυχήματος δεν έσπευσε να βοηθήσει. Αυτό το σημείο πρέπει οπωσδήποτε να διερευνηθεί και να διαλευκανθεί, γιατί τα λάθη είναι ανθρώπινα, ακόμα και τα πιο σοβαρά, αλλά η ανάληψη της ευθύνης και πρωτίστως η βοήθεια στους ανθρώπους που παλεύουν για τη ζωή τους είναι μείζον ζήτημα κι εδώ δεν πρέπει να γίνει δεκτή καμία δικαιολογία, τύπου “σοκαρίστηκα”, “τα έχασα”. Αυτό είναι θέμα παιδείας και μαρτυρά το πώς αντιμετωπίζουμε τη ζωή των συνανθρώπων μας. Κανένα σοκ δεν δικαιολογείται όταν ο συνάνθρωπος κινδυνεύει με αφανισμό!

Η έρευνα βρίσκεται, βέβαια, σε εξέλιξη, οπότε με μεγάλο ενδιαφέρον αναμένουμε το τελικό πόρισμά της, ενώ ο ιδιοκτήτης και χειριστής του ταχύπλοου θα απολογηθεί την Παρασκευή, οπότε ελπίζω ότι θα πέσει φως στα αίτια της τραγωδίας και θα αποδοθούν οι ευθύνες που αναλογούν στον ή στους υπεύθυνους.

Θα κλείσω το σημερινό μου κείμενο με την επιτακτική ανάγκη να καλλιεργηθεί από το νηπιαγωγείο ακόμα ο ουσιαστικός σεβασμός στο συνάνθρωπο, ώστε να αποκτήσουμε αληθινή παιδεία και να εκριζωθούν κακές νοοτροπίες που ισοπεδώνουν οτιδήποτε δεν μας ανήκει. Εξίσου σημαντικό να μη θεωρούμε αυτονόητο και δεδομενο τίποτα και να προσπαθούμε, κατά το μέτρο του δυνατού ασφαλώς γιατί δεν είμαστε υπεράνθρωποι, να λαμβάνουμε εμείς τα αναγκαία μέτρα προστασίας στη θάλασσα. Στον τομέα της πρόληψης κρίνω υψίστης σημασίας τη συμβολή των μίντια και ειδικότερα των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με εκστρατείες ενημέρωσης ακόμα και για τους στοιχειώδεις κανόνες ασφαλείας που πρέπει να τηρούμε στη θάλασσα, κυρίως σχετικά με τα θαλάσσια σπορ που είναι τόσο δημοφιλή τους θερινούς μήνες κ.λπ.

Η ζωή όλων μας είναι πολύτιμη και το καλοκαίρι στη θάλασσα, την οποία οι περισσότεροι από εμάς αγαπάμε πάρα πολύ, πρέπει να είναι μόνο γέλιο και χαρά. Γιατί η θάλασσα είναι μαγεία, αλλά κρύβει και κινδύνους εάν δεν προσέξουμε.

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας, Ζητήματα Κοινωνικά

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.