Ο κόσμος της δικαιοσύνης μέσα από τα μάτια του Σκρουτζ Μακ Ντακ


Σήμερα το πρωί με περίμενε στο τραπεζάκι του κήπου ένα κλασικό κόμικ από τη Μεγάλη Βιβλιοθήκη του Disney. Μου το είχε αφήσει η φίλη μου από το διπλανό σπίτι για να το διαβάσω στα παιδιά, καθώς κάθε καλοκαίρι μου αφήνει βιβλία για τα παιδιά κι εμένα από τη δική της βιβλιοθήκη.

Το πήρα στα χέρια μου, το ξεφύλισσα, μύρισα τις σελίδες όπως κάνουν όλοι όσοι αγαπούν τα βιβλία (I think!!) και αμέσως αναδύθηκε μυρωδιά παιδικών καλοκαιρινών διακοπών. Ξέγνοιαστες διακοπές στο εξοχικό του θείου στο Χαλκούτσι, με πολύ γέλιο κι ανεμελιά, με πολλή φροντίδα από τη γιαγιά και τον παππού, ατελείωτα γέλια αλλά και απιστευτοί τσακωμοί με τα λατρεμένα ξαδέλφια, κρυφτό και παγωτίνια στα οποία ποιο παιδί θα μπορούσε να αντισταθεί(;), πατατούλες τηγανίτες με αυγουλάκια στη βεράντα τα βράδια και , βέβαια, μεγαλώνοντας ποτάκι στον “Αλέκο” στον Κάλαμο.

20160816_132930

Με μεγάλο ενθουσιασμό και τις αναμνήσεις να ξεχύνονται σαν όμορφα και πονηρούτσικα ξωτικά από το μυαλό και να φτιάχνουν φωλίτσες σε κάθε γωνίτσα του κήπου, ξεκίκησα να διαβάζω στα παιδιά που με προσοχή και χαμόγελο ακούγανε τις ιστορίες του Ντόναλτ και του Σκρουτζ Μακ Ντακ. Στην πρώτη ιστορία υπήρχε και η εμπλοκή των δύο παπιών με τη δικαιοσύνη.

Γέλασα πολύ με την αντίδραση του Σκρουτζ απέναντι στο δικαστή και το σύστημα της δικαιοσύνης. Αν ωστόσο κάνουμε έναν παραλληλισμό με την πραγματικότητα, μπορούμε να θίξουμε ένα πολύ σοβαρό ζήτημα που αφορά τις παρεμβάσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης, όπως επίσης και το φλέγον ερώτημα “ποιοι τελικά καταλήγουν πίσω από τα κάγκελα”, το οποίο με μεγάλη γλαφυρότητα και χιούμορ αποδίδεται στο κόμικ μέσω των εικόνων και των διαλόγων στα “συννεφάκια”.

Πάμε να δούμε όμως τα πρώτα “συννεφάκια”, για να έχετε κι εσείς την εικόνα:

20160816_132849

“ΩΡΑΙΑ! ΘΑ ΤΟΥΣ ΔΕΙΞΩ ΕΓΩ ΤΙ ΕΣΤΙ ΝΟΜΟΣ”, λέει με αυτοπεποίθηση ο δικαστής που θέλει να επιβάλλει την τάξη και το νόμο, για να λάβει την απάντηση από τον Σκρουτζ “ΠΡΟΣΕΞΕ ΚΑΛΑ, ΦΙΛΕ!ΕΙΜΑΙ Ο ΣΚΡΟΥΤΖ ΜΑΚ ΝΤΑΚ ΚΙ ΑΝ ΔΕΝ ΜΟΥ ΑΡΕΣΟΥΝ ΑΥΤΑ ΠΟΥ ΘΑ ΠΕΙΣ, ΘΑ ΑΓΟΡΑΣΩ ΤΟ ΔΗΜΟ ΚΑΙ ΘΑ ΣΕ ΑΠΟΛΥΣΩ!”.

Πόση αλήθεια κρύβουν τα παραπάνω λόγια σε έναν κόσμο που εξουσιάζεται από το χρήμα; Γιατί το χρήμα είναι “θεός”. Δυστυχώς.

Πάμε και στα επόμενα “συννεφάκια”, εξίσου ξεκαρδιστικά και ταυτόχρονα αποκαλυπτικά:

20160816_130402

“ΤΟ ΠΡΟΣΤΙΜΟ ΑΝΕΡΧΕΤΑΙ ΣΕ ΕΝΑ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΟ ΔΟΛΛΑΡΙΑ!”, αποφαίνεται με στόμφο ο δικαστής που θέλει να επιβάλλει το νόμο και χτυπάει το σφυράκι, το οποίο μάλιστα σπάει από την ένταση των λόγων του!

Η απάντηση, ωστόσο, που λαμβάνει από τον Σκρουτζ, ο οποίος απαξιωτικά του πετάει κυριολεκτικά στα μούτρα ένα μάτσο από δολλάρια, είναι πραγματικά αποστομωτική: “ΠΑΡΕ ΔΥΟ ΕΚΑΤΟΜΜΥΡΙΑ ΚΑΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΡΕΣΤΑ ΣΤΗΝ ΑΚΡΗ…ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΠΕΡΑΣΟΥΜΕ ΑΠΟΨΕ!”.

Αυτές ακριβώς οι φράσεις περιγράφουν, με απόλυτη ακρίβεια, μια σκληρή πραγματικότητα: πίσω από τα κάγκελα θα βρεθεί και ο μεγαλέμπορος ναρκωτικών, αλλά πολύ πιο εύκολα θα βρεθούν τα παιδιά που “βουλιάζουν” στη χρήση και δεν έχουν τον καλό δικηγόρο να τα υπερασπιστεί. Στη φυλακή θα βρεθεί και ο μεγαλο-οφειλέτης, αλλά θα βρει τον μπελά του και ο παππούς που δεν έχει να πληρώσει τα βασικά. Ασφαλώς, “ο νόμος είναι νόμος” και το γράμμα του νόμου ισχύει για όλους μας. Βέβαια, για να δώσω και την θετική πλευρά, υπάρχουν κι οι “σοφοί” δικαστές που βλέπουν και το γράμμα και την ουσία.

Είχα μια συζήτηση πριν από λίγο καιρό σχετικά με ένα γνωστό στα μίντια άτομο που διέπραξε στο παρελθόν ένα πολύ σοβαρό έγκλημα (για ευνόητους λόγους δεν αναφέρω ούτε δικά του στοιχεία, ούτε στοιχεία για την υπόθεση. Άλλωστε, το παράδειγμα είναι ενδεικτικό, υπάρχουν πολλά άλλα παρόμοια παραδείγματα), ο οποίος υπογράμμισε το πόσο σημαντικό ήταν το ότι με τα χρήματά του προσέλαβε τους καλύτερους δικηγόρους και “έπεσε στα μαλακά”. Πολύ καλά έκανε, ασφαλώς, και ο καθένας στη θέση του το ίδιο θα έκανε. That’ s life!!

Το μόνο που ελπίζω μόνο είναι οι ευκαιρίες να δίνονται (και) σε όσους τις αξίζουν πραγματικά και οι επιβληθείσες ποινές να μην είναι κενές περιεχομένου. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί εάν ο δικαστής έχει ορισμένα τουλάχιστον χαρακτηριστικά του “ιδανικού” δικαστή, τον οποίο αναλυτικά περιέγραψα σε προηγούμενο άρθρο μου που μπορείτε να διαβάσετε στο ιστολόγιο με τίτλο Ο ιδανικός δικαστής. Γιατί η δικαιοσύνη δεν είναι και δεν πρέπει να είναι “τυφλή”!

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Κοινωνικά, Ιστορίες

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.