Η συνέντευξή μου για τις φυλακές στον 984 και την εκπομπή Ντάμες Σπαθί


Στον 984 στην εκπομπή Ντάμες Σπαθί και τη δημοσιογράφο Ελευθερία Κουμάντου παραχώρησα συνέντευξη σήμερα το μεσημέρι. Με βάση το κείμενό μου για τις φυλακές που δημοσιεύτηκε στο postmodern.gr στις 14/7/2016 και φέρει τον τίτλο Φυλακές: Οι “αποθήκες ψυχών” είναι απειλή για όλους, συζητήσαμε με την κ. Κουμάντου ορισμένα πολύ ενδιαφέροντα ζητήματα που αφορούν το χώρο των ελληνικών καταστημάτων κράτησης.

Μιλήσαμε αρχικά για τον ιδιαίτερο γλωσσικό κώδικα επικοινωνίας του έγκλειστου πληθυσμού και τους σκοπούς που εξυπηρετεί εντός και εκτός του περιοριστικού πλαισίου της φυλακής. Στη συνέχεια αναφερθήκαμε στις συνθήκες διαβίωσης των κρατουμένων βάσει των δικών τους μαρτυριών, όπως τις κατέγραψα στο πλαίσιο των ερευνών μου. Τέλος, συζητήσαμε για τον πολύτιμο ρόλο των σχολείων δεύτερης ευκαιρίας στα καταστήματα κράτησης και το αξιόλογο έργο που επιτελείται εκεί από τους δασκάλους, οι οποίοι στηρίζουν και δίνουν στους έγκλειστους που φοιτούν στο σχολείο ουσιαστική ευκαιρία για αναμόρφωση, ειδικά στους νέους, καθως η γνώση είναι πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή τους.

Ευχαριστώ θερμά την κ. Κουμάντου για την πρόσκληση και την ενδιαφέρουσα συζήτησή μας. Εάν θέλετε να ακούσετε την εκπομπή, θα την βρείτε εδώ http://www.athina984.gr/2015/10/12/ntames-spathi και τη δική μου συνέντευξη μπορείτε να την ακούσετε στο δεύτερο μέρος της εκπομπής (1:04:18) στην σημερινή εκπομπή, Ντάμες Σπαθί, 9-8-2016, με την Ελευθερία Κουμάντου.

Ελπίζω ότι δώσαμε στους ακροατές μια πρώτη εικόνα για φλέγοντα ζητήματα με σοβαρές διαστάσεις και προεκτάσεις, τα οποία όπως διαπιστώνω και απο το ιστολόγιο αλλά και από τις δημοσιεύσεις στο postmodern.gr σας ενδιαφερουν, σας απασχολούν και σας προβληματίζουν έντονα.

Να σημειώσω εδώ ότι μπορείτε να βρείτε όλο το υλικό της έρευνας, καθώς και το γλωσσάρι για τη γλώσσα της φυλακής στο βιβλίο μου Φυλακή και Γλώσσα (εκδόσεις ΑΝΤ.Ν.Σάκκουλα, Ιούνιος 2014), ενώ και στο υπό έκδοση βιβλίο μου Εγχειρίδιο Εγκληματολογίας για τον Αστυνομικό και Δικαστικό Συντάκτη (εκδόσεις Παπαζήση-υπό έκδοση) έχω αφιερώσει μια θεματική στη γλώσσα του υποκόσμου και το αστυνομικό ρεπορτάζ, γιατί είναι ένας γλωσσικός κώδικας επικοινωνίας που απασχολεί την δημοσιογραφική έρευνα. Επομένως, είναι σημαντικό να εμβαθύνει ο δημοσιογραφος τη γνώση του σε αυτόν για να κατανοήσει τον τρόπο που λειτουργεί η γλώσσα του εγκλήματος και τους σκοπούς που επιτελεί.

Για σχόλια, ερωτήματα και μηνύματα, μπορείτε να μου γράψετε στο mail: kardaraa@gmail.com

Advertisements

Leave a comment

Filed under Ζητήματα Εγκληματολογίας

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.